Du är här Startsida / Annons / Den romantiska anledningen – därför ska ni skriva äktenskapsförord
Äktenskapsförord Bröllop

Den romantiska anledningen – därför ska ni skriva äktenskapsförord

Publicerad den mars 2, 2020
I annonssamarbete med Lawly

Många tänker på romantik när de hör orden frieri, bröllop och giftermål. Inte så mycket när de hör ordet äktenskapsförord, men faktum är att det är något av det mest kärleksfulla du och din älskade kan ge varandra. Vi förklarar varför här.

Varför är ett äktenskapsförord?

Ett äktenskapsförord är ett avtal som skrivs mellan äkta makar eller blivande äkta makar. Avtalet reglerar så kallad enskild egendom och giftorättsgods, vilket styr bodelning när äktenskapet upphör och således kan påverka vilken egendom som blir en del av ett eventuellt arv. Ett äktenskap kan upphöra på två sätt, en eventuell skilsmässa eller ett dödsfall. I båda dessa situationer kan ett äktenskapsförord få stor betydelse.

Alla äktenskap är unika. Ta därför hjälp av en riktig jurist (använd inte en mall ni plockat på internet) för att skriva ett avtal unikt anpassat för er och era personliga önskemål. Det är inte dyrt eller krångligt att upprätta ett juridiskt avtal. Du får personligt skräddarsydd hjälp till det bästa priset på marknaden. Vill du veta mer? Här kan du enkelt boka juridisk rådgivning och skriva äktenskapsförord.

Den kärleksfulla anledningen

Ni är kära, nyförlovade eller nygifta – nu är det perfekt tillfälle att skriva äktenskapsförord! Ett äktenskapsförord handlar inte om att planera för att äktenskapet ska ta slut, utan helt enkelt om att ta hand om dina älskade. Finns det barn med i bilden, handlar det också om att skapa trygghet för dem och om att undvika långdragna konflikter (för alla inblandade). 

Det finns exempelvis scenarion där din bortgång skulle kunna innebära att din framtida make står arvslös utan ekonomisk möjlighet att bo kvar i er gemensamma bostad. Det skulle också kunna innebära att era gemensamma barn inte får ärva någonting. Att ditt företag inkluderas i en bodelning eller att din älskade ärver dina skulder.  Skriv ett äktenskapsförord av kärlek och omtanke för varandras ekonomiska trygghet.

Foto: Song_about_summer/Shutterstock.com

Giftorätt, enskild egendom och bodelning

Vad betyder allt rent juridiskt? Vad innebär giftorätt och giftorättsgods? Vad ingår i enskild egendom och hur ser en bodelning ut när man är gift? Med och utan äktenskapsförord?

Giftorättsgods 

När man gifter sig blir den respektive egendomen giftorättsgods. Det innebär att egendomen inkluderas i en eventuell framtida bodelning och att båda makarna har rätt till hälften av den nu gemensamma egendomens värde. Det inkluderar allt ni äger innan äktenskapet och allt ni kommer att äga i framtiden under äktenskapet.

Enskild egendom 

Enskild egendom däremot, inkluderas inte i en framtida bodelning.Detta avser egendom som inte ska inkluderas i en framtida bodelning. Det kan vara ett eget företag, skulder, den gemensamma bostaden eller ett eventuellt arv. För att en tillgång ska bli enskild egendom krävs ett äktenskapsförord eller villkor i gåvobrev, testamente eller försäkring.

Bodelning

Om ett äktenskap upphör, till följd av separation eller att någon av er går bort, sker en bodelning. Vid skilsmässa delas värdet av allt giftorättsgods lika mellan makarna, oavsett vem som ägt vad eller mest under äktenskapet. Vid dödsfall sker en bodelning mellan den efterlevande maken och dödsboet. 

Låter det rörigt? Det kan det vara. Skriver man däremot ett äktenskapsförord med Lawly, kan ni själva styra hur era tillgångar ska fördelas vid en eventuell framtida bodelning. Det skyddar både dig och din älskade. Och spara er båda huvudvärken!

Tidsbegränsat erbjudande för dig

Lawly är företaget på marknaden som demokratiserar juridisk rådgivning. Vill ni ha snabb och prisvärd hjälp av en jurist redan nu? Här får du just nu 20 procent rabatt på äktenskapsförord. Klicka här och ta del av det unika erbjudandet.