Publicerad 11 May 2017

Fotograf:

Tips: Så gör du succé som toastmaster

En toastmaster sätter tonen för hela festen och ser till att gästerna inte blir uttråkade. Ett stort ansvar vilar alltså på dennes axlar – men det finns ingen anledning att vara orolig. Här är nio handfasta tips på hur du briljerar i rollen.
Att bli tillfrågad om man vill vara toastmaster är en stor ära – det betyder att du är en pålitlig och organiserad person som förväntas kunna tala inför folk.

Oftast väljer brudparet därför någon som de vet känner sig trygg med att stå i centrum. Men hur bekväm man än känner sig kan man bli nervös när de väl gäller.

Här är tio tips som kan hjälpa dig att briljera på bröllopsmiddagen.

via GIPHY

Ta reda på vilka gästerna är

Ta reda på vilka som kommer lyssna innan du planerar upplägg. Är det ett litet bröllop med familj och brudparets närmsta vänner så kan du vara lite mer personlig. Är det ett större bröllop, säg över 100 personer, är det större risk att gästerna inte känt brudparet sedan bardomen och att interna skämt inte går hem.

Lagom mycket humor

Humor är en viktig ingrediens i ett bröllop. Alla minns ett roligt bröllop där gästerna skrattade tillsammans! Därför är det viktigt att toastmastern har humor och kan locka till skratt. Men tänk på att gästerna vill skratta med brudparet – inte åt dem. Så en anekdot från studietiden där brudgummen verkligen gjorde bort sig är kanske inte det bästa sätta att få lokalen att skratta. Kort sagt, sätt inte varken brudpar eller gäster i en utsatt och pinsam situation bara för att du vill få folk att skratta.

via GIPHY

Undvik klicheér

Googla inte fram romantiska fraser att använda i dina tal. Det är klyschigt, uttjatat och opersonligt. Tala från hjärtat!

Locka till tårar och skratt

Som sagt, både gäster och brudpar vill ha kul på festen. Men man vill också bli berörd. Det är trots allt en vacker anledning till att man har samlats och folk älskar att bli berörda av kärleken mellan brudparet. Lagom dos humor är bäst! Om du får sällskapet att både skratta och torka tårar så har du gjort ett bra jobb.

via GIPHY

Öva!

Du kanske är en väldigt spontan människa och du har kanske varit toastmaster innan. Det betyder dock inte att du inte behöver förbereda dig. Det är helt klart tillåtet att ”freestyla” lite, men det kommer märkas om du är totalt oförberedd. Att se en toastmaster staka sig och läsa innantill är pinsamt för alla.

via GIPHY

Be om hjälp

Vill du gärna ställa upp, men känner dig oerfaren när det kommer till att tala inför folk? Be om hjälp! Det finns mängder med sajter och personer som hjälper till med upplägg. Men skippa färdigskrivna tal, de blir inte lika personliga.

Inte för mycket alkohol

En toastmaster har ett visst ansvar för stämningen under middagen och ska hjälpa till att sätta den ton i lokalen som brudparet vill ha. Oavsett om det vill att lugn eller hög stämning så kommer de garanterat inte vilja att middagen blir ett fylleslag där tal avbryts och folk inte äter upp maten. Visst hör det till att skåla på ett bröllop – mer än en gång. Men se till att det inte blir för många. Och kom ihåg att du själv har en central roll i middagen och att brudparet litar på att du kommer göra ett bra jobb. Se därför till att du inte blir för fnittrig av bubblet.

via GIPHY

Var redo att ta ansvar

Hur mycket toastmaster förväntas göra varierar mellan bröllop. Medan en del enbart behöver hålla ordning på tallistan till middagen har en del andra betydligt fler uppgifter. Var därför beredd på att brudparet vill att du tar på dig mer ansvar än vad du först förväntat dig.

Tala från hjärtat

Har du fått förfrågan om att vara toastmaster så har du förmodligen någon form att relation till brudparet. Om du inte tycker att du känner dem tillräckligt så ta dig tid att göra det innan bröllopet. Du kommer ha mycket mer att säga och göra ett starkare intryck och du talar direkt till brudparet.

via GIPHY
Textstorlek 1 2 3
Visa kommentarer...

Innehåll