Publicerad 11 April 2017

Fotograf:

Fyra alternativ till att kasta ris på brudparet efter vigseln

Att kasta ris på brudparet efter vigseln är omdebatterat – men inte farligt. Om du av någon anledning vill skippa riskornen är här fyra andra alternativ.
Att kasta ris på brudparet när de kommer ut från kyrkan är en gammal sed som härstammar från Rom och symboliserar fruktsamhet och rikedom till det nya hemmet. Ibland pratas det om att man bör undvika att kasta ris eftersom att det kan vara skadligt för fåglar, men enligt Sveriges Ornitologiska Förening innebär det ingen fara alls för fåglarna om de skulle få i sig lite ris. Vill du ändå inte kasta ris finns det flera andra alternativ – här är fyra förslag.

FORUM: ”Såpbubblor istället för ris utanför kyrkan?”

Såpbubblor
Det finns flera ställen på nätet där det går att köpa små fina flaskor med såpbubblor som är speciellt framtagna för just bröllop – och oftast garanterar återförsäljaren att det inte ska bli fläckar på kläderna. Om du vill göra egna bubblor så går det fint att blanda diskmedel eller såpa med matolja, vatten och lite socker.

Blomblad
Blomblad, till exempel torkade rosenblad, är fint och fungerar bra som konfetti efter vigseln. Tänk på att det tar en bra stund att få ihop tillräckligt mycket som även ska hinna torka, så börja i god tid innan bröllopet. Gör sedan strutar av papper, lägg i bladen och dela ut till gästerna. Har ni ont om tid finns det såklart färdiga att köpa – antingen riktiga eller blad gjorda av silke.

FORUM: ”Ska man dela ut påsar med ris/gryn i kyrkan?”

Konfetti
Älskar du att pyssla? Då är ett alternativ att göra egen konfetti. Det enda som behövs då är någon form av papper samt en sax, stans eller liknande för att skära ut konfettin. Tänk på att detta är ganska tidskrävande då det behövs rätt stora mängder för att det ska räcka till alla gäster. Om du hellre vill lägga tiden på annat så finns det fin bröllopskonfetti att köpa – googla så hittar du.

Sesamfrön
Vill du vara lite extra snäll mot fåglarna? Då är sesamfrön ett bra alternativ. De små fröna liknar risgryn men är brunare i färgen. De fläckar inte ner kläderna och fungerar perfekt som fågelmat. Smidigt, eller hur?

Få det bästa från Bröllopstorget – följ oss på Facebook!
Textstorlek 1 2 3
Visa kommentarer...

Innehåll