Familj

Fråga inte om det här!

SÅRANDE KOMMENTARER: När man har försökt bli gravid i flera år upplevs frågor och kommentarer från andra som extra sårande. Foto:Shutterstock ©

«Nu har ni varit tillsammans i 4 år, bor tillsammans, har hus, stabil ekonomi. Nu måste ni väl få barn!»

Mammanettbloggaren call20 är en av många kvinnor som i flera år har försökt bli gravid utan att lyckas. I sin blogg berättar hon hur det knyter sig i henne varje gång hon får frågan om hon inte ska bli gravid snart.

– I tre år har vi försökt och misslyckats. Jag orkar inte fler frågor. Detta har inget något att göra med, hur är det med folks uppförande?

– Självklart vet jag att dom bara menar väl, men det hjälper faktiskt inte att man får frågan hela tiden. Oavsett var jag går, så påminns jag om att vi inte får till det. Att få en familj är den största önskan vi har, en egen familj, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Saker man inte säger till gravida

Blir förbannad

Bloggaren är långt ifrån ensam, många delar sina erfarenheter med liknande kommentarer på norska Mammanetts forum.

Mammanett har skrivit om 31 år gamla «Susanne» som har förlorat sex barn genom missfall och graviditet utanför livmodern. Hon tycker att det är väldigt svårt att hela tiden bli påmind om att hon «inte är normal» eftersom hon fortfarande inte har fått barn nummer två.

– Man får ju emellanåt frågor som «Är det inte dags för en till?» och «Varför dricker du inte vin? Är du gravid?».

– Ibland har jag blivit arg och sagt att man inte ska fråga folk om sånt. Andra gånger har jag dragit hela historien eftersom jag blivit så förbannad, säger hon.

– Om jag mår illa är jag ju garanterat gravid. Jag blir så otroligt ledsen när någon säger «slappna bara av så blir du gravid». Detta trots att dom vet att jag inte har äggledare.

[ad062]

– Saker hade säkert varit lättare om det var naturligt att prata om det, ingen pratar om ämnet, därför har få kunskap, tillägger hon.

LÄS OCKSÅ: Babyboom - inte för mig!

Ilska är enligt psykolog Eva Tryti en vanlig r

Vanliga reaktioner

eaktion som många kvinnor får efter att ha upplevt upprepade missfall eller andra komplikationer.

– Man blir arg på ödet eller på Gud. Man ser stora magar och barnvagnar över allt och tänker att «alla får, men inte jag».

– En del blir även avundsjuka på vänner som har barn och allt går lätt, säger hon.

– Det är inget man kan kontrollera och det drabbar inte så många så att man känner att man är den enda. Folk reagerar dock olika. En del klarar inte av att vara tillsammans med andra som har barn, medan andra tycker att det är trevligt, säger hon.

Sorg är också en vanlig reaktion och Tryti säger att det är viktigt att ge sig själv tid och utrymme för att sörja. – Man har lov att vara ledsen, men man bör försöka att inte låta sig uppslukas av det. Det är bra att komma ut och tvinga sig själv att tänka på andra saker, säger hon.

LÄS OCKSÅ:Ett barn till?