• Xena

    Matbröd utan jäst?

    Hej hej,

    undrar om man kan göra bröd utan jäst? Har ni några bra recept i så fall? Gärna med god kryddning, oliver och liknande.

    //Xena

  • Svar på tråden Matbröd utan jäst?
  • Tant Pernilla

    Det blir ju inte så roligt bröd om det inte finns något slags jäsmedel i, men det går ju att göra matbröd med bakpulver eller liknande i. Det blir inte riktigt samma sorts hållbarhet och smak på ett sånt bröd. Men bröd blir det i alla fall! Det brukar finnas ett par sådana recept i "vanliga" stora kokböcker, typ Vår kokbok, Rutiga kokboken etc

  • Ellte

    Jag sökte på bakpulverbröd och hittade följande recept som jag tycker låter smaskiga :D

    hem.passagen.se/hanscb/baksida/recept/fillimpa.htm

    ---

    MAJSMUFFINS
    (8-10 st, 200 grader i 10 minuter)
    Hämtat ur "Vegetarisk mat" av Sarah Brown, Bonnier Alba. Testat av Mia.

    Ingredienser:
    1 msk olivolja
    1 liten gul lök, mycket finhackad
    75 g grahamsmjöl
    75 g majsmjöl/polenta
    1 1/2 tsk bakpulver
    1/2 tsk salt
    1 ägg
    2 tsk flytande honung
    1 1/2 dl mjölk
    40 g riven ost (cheddar, prästost eller grevé)

    Gör så här:
    Värm oljan i en stekpanna och fräs den finhackade löken tills den blivit mjuk.
    Blanda mjölsorterna med salt och bakpulver i en bunke. I en annan skål vispar du ägget väl och tillsätter sen mjölk och honung och fortsätter vispa.
    Rör ner äggblandingen i mjölbunken och tillsätt den stekta löken.
    Blanda väl till en lös smet. Tillsätt den rivna osten och skeda sen upp smeten i smorda muffinsformar.
    Grädda i ugnen 10-12 minuter tills bullarna höjt sig och är guldbruna.
    Servera direkt eller värm dem försiktigt innan de skall serveras.

    ----

    Baka med morötter

    Morötter gör bröd saftigt och gott. Det här brödet bakas med bakpulver i stället för jäst, vilket innebär att degen blandas ihop och ställs in i ugnen direkt. Snabbt och enkelt när tiden är knapp.
    Du behöver 6 dl rågsikt, ½ dl rågkross, ½ dl vetekli, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 msk rivet citronskal + saften från en citron, 2 msk mörk brödsirap, 1 stor riven morot (eller två små) samt 3 dl lättfil (filmjölk).
    Så här gör Du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver med de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner citron (rivet skal och saft), sirap, rivna morötter och fil. Rör ihop till en ganska lös deg. Smörj och bröa en form, som rymmer 1 ½ liter. Strö gärna formen med vetekli
    eller klä den invändigt med bakplåts-papper. Häll i degen och grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Ta ut och stjälp upp brödet på galler. Låt svalna under duk.

    -----

    www.recept.org/Bagels_beigels_bagal_judiskt_brod.html

    ---

    Finns massa fler om du söker :D

  • StinaS

    Bara en nyfiken fråga. Varför skall det inte vara jäst i?

    Har ett recept på ett riktigt grovt bröd med bikarbonat i. Men jag tycker att bikarbonaten slår igenom i smaken.

  • höst05

    Stina S - brödet behöver inte jäsa om det inte är gjort med jäst. Går alltså snabbt som attan att göra - men håller itne lika länge som jästbröd...

  • Tant Pernilla

    Bikarbonatsmaken brukar neutraliseras om man har något surt i degen, som filmjölk eller gräddfil. Men det kanske slår igenom ändå?

  • StinaS

    TantPernilla - det jag har gör man på lättfil, men jag tycker ändå det slår igenom jättemycket. Det är synd för det är ett rejält nyttigt bröd.

    höst05 - jo det vet jag, men undrar ändå om det är det trådstartaren också är ute efter. Men det kan det ju vara.

  • Tant Pernilla

    StinaS: Det var ju synd att det ändå märks... Jag brukar göra mjuk pepperkaka och har då bikarbonat i som jäsmedel. Jag brukar ha både filmjölk och lingonsylt i och då tycker jag inte att bikarbonaten märks så mycket. Bara om man har tagit lite för mycket...

    Det kanske går att blanda i lite lingon(sylt) i ditt bröd och se om det tar bort b-smaken lite mer...?

  • höst05

    Aha sorry Stina, läste slarvigt. Vill inte skriva nån på näsan

  • StinaS

    höst05 - helt OK!

    TantPernilla - hittade ett annat bröd med jäst i istället som har nästan lika mycket gottigheter i sig.

    Mjuk pepparkaka har väl en del kryddor också har de inte? Som också kan dölja smaken kanske.

  • Tant Pernilla

    StinaS: Jo, det är ju en del kryddor, men den där speciella bikarbonatsmaken kan ta sig igenom dem också om man råkar ta lite för mycket. Man får snåla på bikarbonatet, helt enkelt!

  • lij

    Det gå ju att baka med surdeg också. Men det kanske inte passar heller, vet ju inte varför du inte vill använda jäst.

  • Xena

    Vill ha ett bröd som går fort att göra utan bök

    //Xena

  • Ananas

    Xena!

    Då ska du få ett recept av mig. Det är visserligen jäst i degen men den ska inte jäsa i bunke utan man gör degen, formar bröd o sätter in i kall ugn!

    Mamma kallar dem för "skidåkarlimpa"

    100 g jäst
    1 l vatten
    1/2 dl olja
    1/2 dl sirap
    1 msk salt
    1 msk matättika (1 del ättiksprit + 3-4 delar vatten)
    (1 msk anis el fänkål)
    (kummin)
    (1/2 dl solrosfrön)
    (1/2 dl linfrön)
    2,9 liter rågsikt el annat mjöl

    (kryddorna o fröna i parentes kan du ta med om du vill!)

    Smula jästen i bunken. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och resten av ingredienserna, men spara lite av mjölet till utbakningen

    Forma tre limpor och placera på smord plåt. Pensla m smält smör mellan limporna så de inte fastnar så mycketi varandra

    Sätt i KALL ugn på nedersta falsen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda 45-50 min.

    KLART!

  • mli_b

    Ett jättegott bröd:

    Kavring
    4 dl filmjölk
    2 msk malda brödkryddor (jag brukar använda Santa Marias fördiga blandning)
    1/2 tsk salt
    2 tsk bikarbonat
    1/2 dl mörk brödsirap
    7 1/2 dl rågsikt

    Värm ugnen till 275
    Smröj en 1 1/2l brödform
    Blanda alla torra ingredienser, tillsätt sedan filmjölk och sirap. Häll den lösa degen i formen. Ställ formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 175.
    Grädda i 90 min. Täck över med folie efter halva tidan. Låt svalna inlindat i bakduk.

    Man kan byta ut en del av rågsikten mot vetekross, rågkross grovt rågmjöl eller liknande. (till exempel 5 1/2 dl rågsikt, 1dl rågkross och 1dl vetekross, rågkross och vetekross behöver inte skållas till det här brödet)

Svar på tråden Matbröd utan jäst?