• YlwaLi

    Bjudna som OSAr "nya" respektive

    Jag och min man gifter oss på Kristi himmelsfärd i år och har precis haft sista osa då vi ville vara ute i god tid innan folk planerar upp sina ledigheter. Vi är först ut på bådas sidor att gifta sig, inte minst i våra bekantskapskretsar. Vi har bjudit alla par som vi vet är etablerade, även om vi inte känner den ena parten så väl. Men - nu börjar folk vi bjudit som singlar osa för sina respektive också och jag vet inte vad jag tycker om detta. Ironiskt nog är det bara på min mans sida detta skett då de är ett ganska stort gäng grabbar som hängt ihop sen minst högstadiet. Nu börjar det komma till den punkten att det märks rätt väl i vår budget så därför undrar jag nu: är det ok att be om en "kuvertavgift" för dessa "objudna" gäster? Vissa av dem har ändå varit artiga nog att höra av sig innan och fråga om det är ok men andra har helt sonika bara skrivit "jag osar med min flickvän Xx" och det gör mig lite irriterad. Till saken hör att vi inte ens vet hur etablerade de är som par. Å andra sidan så kanske man inte "förutsätter" sig som par om man inte är etablerad? Visste vi att de hängt ihop länge så hade vi bjudit dem som par men då kanske också vissa av dem fallit bort... Och vi kan ju inte "ta tillbaka" inbjudan. Vad tycker ni? Är det OK att be om kuvert för en "oväntad" gäst?

  • Svar på tråden Bjudna som OSAr "nya" respektive
  • knackamackadam

    Jag tycker inte att man kan be om kuvert för en oväntad gäst om man inte har kuvertavgift på bröllopet. Jag kan tycka att man inte bjuder med en partner hur som helst heller. Man får ändå räkna med att det kanske inte finns plats MEN om det är din blivandes flickvänner så kan det ju faktiskt vara seriösa förhållanden med någon som kommer att finnas i ert liv. Han umgås väl med de som är bjudna på bröllopet?

  • Grodprinsens brud

    Vi räknar kallt med att vissa av de inbjudna kommer tacka nej och att vissa kanske hinner få officiella parterns.. Så vi räknar plus minus fem-tio stycken... Men då har vi budgeterat lite högt för säkerhets skull.


  • TheD

    Man svarar inte att "jag kommer. Jo, jag tar med mig en date också"... Dåligt! Om det är Johan som är bjuden så är det bara han som är bjuden om inget annat står i inbjudan... Förstår inte att folk har så j*vla svårt att läsa ;) Jag tycker ni ska säga att det inte går att det blir en +1. Det är inte "bara" att lägga till personer.

  • sommar2014

    Hur tydlig var er inbjudan? Har ni skrivit namnet på själva inbjudningskortet ("Fredrik är välkommen till ...") och Fredrik svarar att han och hans flickvän tackar ja till inbjudan, då är det lite oförskämt gjort av vännerna tycker jag. Men om ni inte varit tydliga och skrivit namnet på inbjudan (kuvertet slänger man ofta) kanske Fredrik tror att hans flickvän också är inbjuden. Då är det kanske inte konstigt att han svarar att de båda kommer.

    Hur pass nya är de nya respektive som bjudits in av sina partners? Det vanliga är ju att man alltid bjuder "etablerade par", sen vad det innebär är ju kanske inte helt enkelt. Jag tycker att det känns fel att ta kuvertavgift för vissa men inte för andra, samtidigt är det helt fel som bröllopsgäst att börja bjuda in fler gäster....

    Om det bara är ett par stycken kan ni kanske hålla god min och kanske skära ner på något annat eller spara lite extra pengar. Men börjar det bli så att ni faktiskt inte har råd eller plats att ta in fler gäster tycker jag att ni kan säga det när folk bjuder in extra gäster: "tyvärr kan vi inte ta in fler gäster än de som var bjudna pga platsbrist".

  • Marjasinus

    Problemet med inbjudningskort är att de inbjudna inte ser varandras. Mr X som får sitt kort vet ju inte om att det mer etablerade paret har fått ett inbjudningskort addresserat till Mr. Y och Ms. Z

    Jag tycker att frågan tangerar den evigt debatterade, åtminstone på detta forum, barnfrågan.För om personen som du bjudit som singel ringer dig och frågar "är respektive också bjudna"? Du svarar Nej och sen när hen väl kommer till bröllopet ser han massa kompisar e t c som har sina respektive bjudna så kan det lätt bli dålig stämning.

    Sen, klart man kan be dom betala men då får man ju ta risken att ingen av de kommer. Jag tycker nog man alltid ska bjuda med respektive och huruvida deras förhållande är "etablerat" eller inte är oväsentligt.

  • YlwaLi

    Det är nog just nonchalansen som irriterar mig mest. Det är bara en av killarna som faktiskt hört av sig innan och frågat om det är ok med respektive, och ironiskt nog var han också försten ut. Vi resonerade väl som så att hade vi vetat att han hade en respektive så hade vi skrivit bådas namn på inbjudan. Och vi trodde väl att det skulle "sluta där". Och sedan trillade det in fler inbjudningar med "jag och min flickvän kommer". Även om folk inte vet vad det står på andras inbjudningar så känns det ju som att det hade kommit fram på bröllopet om inte annat och jag vill inte ta den diskussionen då! Så det känns som att vi inte har "något val". Det som irriterar mig mest är väl att folk inte ens frågar innan. Hade man blivit inbjuden till en "vanlig" fest så tar man väl inte bara "med" någon utan att fråga först? Eller är det bara det att jag är "väluppfostrad"? :)

  • Marjasinus

    Jag har tänkt precis tvärtom, vi har 2 på vår lista som vi inte tror har någon flickvän så inbjudningarna är adresserade till bara dom. Men det är ju ändå 5 månader kvar till dagen d så hinner dom få ihop det med någon så antar jag att den kommer också. Vi har räknat med 2 på alla.

    Så jag vet inte om det är nonchalans utan snarare vad man har för uppfattning om vad gängse norm är. 

  • sommar2014

    Det där är nog väldigt olika i olika bekantskapskretsar. Jag hade nog inte bett att få ta med min pojkvän på ett bröllop om vi bara varit tillsammans 2-3 månader och han inte stod med på inbjudningskortet. Det här med att man ska ha med en "dejt" till bröllop känns som en amerikansk sed. Och visst kan den som ordnar bröllop skriva t.ex. "Kalle +1" eller "Anna med sällskap" om man vill att singlar ska få ta med sig valfri person - det är väl generöst och trevligt, men att som gäst kallt räkna med att få ta med sig en ny partner utan att denna blivit inbjuden tycker jag faktiskt är nonchalant. Varje bröllopsgäst kostar ju ganska mycket pengar + lokalen kanske inte rymmer fler personer. Det är inte en enkel hemmafest där allt som krävs är att du ställer fram ett extra glas och lite extra dricka - vilket man ju ändå ofta har lite extra av.

  • Chicita

    Dialog -Kommunikation
    Det är grunden i allt.

    Om ni inte har råd och/eller plats så säg det till dom.
    Säg att ni inte visste att dom hade en sambo eller annat seriöst förhållande, men om ni vetat det så skulle dom självklart varit välkomna. Och att dom väldigt gärna får komma om någon annan tackar nej, men att just nu finns det inte plats i lokalen för fler personer. (om det är så). Eller motsvarande då, ni har inte utrymme i budgeten för fler gäster, men om någon tackar nej så hör ni av er direkt och berättar att det finns en plats ledig.

    Om dom erbuder sig att betala för platsen så är det väl en annan sak, då kan ni ju tacka för det och säga att det i så fall givetvis är deras gåva till er. 

  • Marjasinus
    sommar2014 skrev 2013-02-04 11:12:08 följande:
    Det här med att man ska ha med en "dejt" till bröllop känns som en amerikansk sed. Och visst kan den som ordnar bröllop skriva t.ex. "Kalle +1" eller "Anna med sällskap"
    Det är väldigt vanligt i amerikanska inbjudningar att det står "valid for you + 1" eller motsvarande. Jag tror, som sagt, inte det är lika vanligt i Sverige, och att det är minst lika vanligt att man som gäst förväntas förstå att inbjudan _bara_ gäller en själv som att inbjudan även gäller en respektive som brudparet inte hade koll på.

    Kommunikationsansvaret bör ligga på de som skickar ut inbjudan och som jag ser det är det minst lika nonchalant att inte vara tydlig mot sina gäster.

    De som läser detta och inte har skrivit sina inbjudningskort ännu bör fundera starkt över att lägga till en text i stil med "inbjudan gäller för 1 person" eller liknande på de kort som skall gå till singlar.
  • jimmyojennifer

    Vi var väldigt tydliga och skrev "Välkommen ........ att övervara vigseln" där vi skrev till namn på den/dom som var bjudna.


    Vi har sagt att när inbjudningarna går ut är det de som gäller. Om någon av singlarna skulle skaffa sig en partner de närmaste 5 månaderna kommer den personen tyvärr inte vara bjuden. Det måste finnas någon gräns för hur många vi kan lägga till, hur vi ska räkna, hur sent vi ska boka/beställa/handla vissa saker, hur vi ska budgetera.


    Om man skickar ut en inbjudan till någon man tror är singel och får tillbaka "jag och min respektive kommer" då undrar jag direkt hur etablerade man kan vara på en skala?
    Jag hade sagt nej.

  • Carina10

    Vi skrev namnen på dem som är bjudna på kuvertet. Även ev barns namn.
    Och det är dessa inbjudan då gäller eftersom det är deras namn på kuverten :)

Svar på tråden Bjudna som OSAr "nya" respektive