• Maj02

    Sambo inte medbjuden

    Hej experter och hobbytyckare.
    Jag är inbjuden till ett bröllop i höst till en gammal kär vän. Alltså jag är inbjuden, mitt namn står på kuvertet och det står inget om respektive i inbjudan. Bröllopet är i mina gamla hemtrakter och min sambo som är från andra änden av landet hade tänkt att följa med dit för att hälsa på släkt och vänner. Nu är han inte inbjuden till bröllopet.

    Det är även så olyckligt att min sambo ej har träffat dessa goda vänner.

    Jag har på det stora internätet konsulterat fru Ribbing och enligt henne är det högst olämpligt att inte bjuda in båda parterna i ett etablerat par.

    Hur resonerar ni angående situationen?

  • Svar på tråden Sambo inte medbjuden
  • Chicita
    På rosa moln skrev 2012-03-29 12:44:53 följande:
    Nu kan jag i och för sig tycka att man kan kolla upp om en gäst är tillsammans med någon innan inbjudningarna skickas, det gjorde vi i de fallen där vi var osäkra, men missar kan det såklart ändå bli.
    Ja det här gjorde vi också tyckte jag... Ok vi ringde inte runt till alla singlar i dejtingålder men vi hörde lite med närmare släktingar till dom eller bad svärmor kolla med sina syskon angående makens kusiner...
    Och ändå missade vi en.
    Det var jättehemskt när vi öppnade grattis-kortet med pengar från dom (ja dom hade gått ihop flera) och hon stod med där.
    Om vi vetat om det så hade hon självklart varit bjuden. Men trots våra försök att kolla upp sånt så missade vi alltså en, och jag skäms för det Obestämd Om dom bara hade ringt och frågat så hade vi ju kunnat förklara att hon självklart fick komma, vi hade plats liksom
  • jennie13

    När jag var tärna på en kompis bröllop så blev inte min dåvarande pojkvän medbjuden. Vi hade varit tillsammans i ca 9 månader när bröllopet var, ca 6 månader när inbjudningarna gick ut. Brudparet hade träffat honom flera gånger men sa att de behövde dra gränsen någonstans. Jag tyckte det kändes jobbigt, vi bodde ihop i praktiken då men inte på pappret -vilket de visste- men jag fixade inte att stå upp mot henne och säga vad jag tyckte. Min pojkvän (som idag är min m2b) tyckte det var riktigt dålig stil och blev riktigt sur. Mest för att han kände att de borde visa gentemot mig att de "erkände" honom (komplicerad historia med mina vänner och min familj kontra min pojkvän). För brudens argument var att "ni har ju ändå inte varit tillsammans så länge och vi känner inte varann så bra än. Men vi vill gärna träffas mer och bli bättre vänner med honom". Jag är konflikträdd så jag orkade inte ta upp det med henne men idag har vi i princip ingen kontakt längre (även om det grundar sig i mycket mer än just den här frågan.).


    Vad jag egentligen ville säga var att jag förstår att det känns konstigt att bli bjuden utan sambon samtidigt om jag kan förstå att man behöver dra gränsen någonstans... jag tycker det är lite känsligt. personligen skulle jag nog vara inkonsekvent: bjuda sambo/respektive till mina nära vänner men kanske inte till de som jag känner att jag "måste" bjuda. Skulle min framtidia tärna ha en pojkvän så skulle han nog få komma, så mcyket kan jag säga iaf :)

  • Maj02

    För att förtydliga lite. Det var nog inget aktivt ställningstagande från deras sida. Han stod bara inte med på inbjudan. Han är inte hemlig och de vet om honom men har aldrig träffats.

    Jag är inte alls särskillt bitter, jag går i valet och kvalet om jag ens ska bry mig om att fråga om han är inbjuden. Jag menar, jag kan ha en mycket trevlig kväll utan honom. Sen som någon skrev lite tidigare i tråden, på nåt märkligt sätt känns det ändå som att han inte inte riktigt är "godkänd" i och med avsaknaden av inbjudan.

    Vi går i giftastankar själva och nu funderar jag lite på hur vi själva ska göra. Jag är rätt säker på att sambos/ pojkvänner kommer bli inbjudna. Och jag kommer vara noga med att skriva båda namn på inbjudan. För att undvika missförstånd. Man lär så länge man lever :)

  • knyttan
    EvJi skrev 2012-03-27 22:37:58 följande:
    Ok, nu är det ju inte riktigt meningen att det här forumet ska bli något ställe att "morra" åt varandra på, så det tänker jag verkligen försöka undvika, men.....

    Vi ha alla olika åsikter om saker och ting och jag är inte övertygad om att vare sig din eller min åsikt är den "rätta". Vi behöver heller inte tänka lika men respektera varandras åsikter och eftersom du då verkar vara av den uppfattningen att det är viktigt med vett och etikett så kanske en liten grundregel i det kan vara på sin plats. Just det faktum att alla har rätt till sin åsikt och det finns ingen anledning att låta otrevlig och nedvärderande för att inte andra håller med. Jag vet vad vett och etikett betyder, jag tillämpar det till och med själv ibland men jag tänker inte acceptera att bli dumförklarad för att jag inte delar din uppfattning. Jag tycker inte att din ton är trevlig, helt enkelt.

    Jag håller inte med dig i din uppfattning om vad du tycker är rätt och fel, för det är faktiskt din egna uppfattning, men jag respekterar den och förväntar mig även att du gör det samma.

    För övrigt så har jag läst en hel del Magdalena Ribbing, tycker att hon är väldigt vettig och jag har till och med haft "hjälp" av hennes tips och råd, men det är just det, tips och råd inte någon lag!

    Om jag låter otrevlig i tonen eller om någon som läser detta tar illa upp så ber jag om ursäkt för det redan nu. Mitt syfte med dessa rader är inte att såra eller vara respektlös mot någon.
    Men det är ju inte bara något tyckande, typ "jag tycker det är fint med blått, men du tycker det är fint med grönt". Det handlar i grund och botten om att inte vara egoist och anstränga sig lite för att andra människor ska ha trevligt. Om du kollar i tråden så har TS själv skrivit att hon kände att hennes relation blev nedvärderad när sambon inte blev bjuden vilket är en ganska vanlig (och rätt befogad) reaktion, och det är precis därför man ska undvika att bjuda in människor utan deras partners. För. att. de. kan. ta. illa. upp. Jag tycker åtminstone att det är bättre att försöka vara trevlig och undvika att stöta mig med folk i onödan...
    Men visst, det finns inga lagar som säger att man MÅSTE vara trevlig, så om man inte vill så slipper man! Jag vill inte heller vara respektlös mot någon alls, men för mig är det bara just precis så enkelt, antingen så väljer man att vara hänsynsfull och trevlig, eller så låter man egna intressen gå före att andra människor kanske blir ledsna. Jag har lite svårt att se att det skulle vara något som man egentligen kan tycka olika om, om man bara ser hela frågan objektivt, och inte bara utifrån sitt eget perspektiv ("men vi ha-ar faktiskt bara råd att bjuda 53 personer så Gittans sambo som vi inte känner får inte plats"). Jag är medveten om att jag trampar på ömma tår nu, men om någon känner sig träffad så ska ni kanske fundera lite över varför...
  • knyttan
    Aniara4 skrev 2012-03-28 14:06:48 följande:
    Precis vad jag brukar säga också. Eftersom det nu finns ett vedertaget sätt som de flesta känner till och förväntar sig att man följer, så blir det en tydlig markering att avvika från det förväntade.

    Det förväntade är att man bjuder etablerade par tillsammans (Och med etablerade par menas sällan tonåringar som träffades förra veckan.) Bjuder man då bara ena parten i ett par kan det lätt uppfattas som en förolämpning mot den andre, att man uttryckligen frångår vedertagna "regler" för att slippa träffe denne. Självklart gör man sen som man vill, men det är en fördel att känna till de regler man bryter emot så att man inte blir förvånad om någon blir förolämpad av förolämpningen.

    Det kan säkert finnas situationer där gästerna tycker det är ok att frångå etiketten, t.ex. om man har ett gäng av kollegor, studiekamrater eller "granntanter" som man alltid umgåtts med i grupp utan respektive. Då kan man FRÅGA dem om de skulle tycka det var ok att bli bjudna utan sina partners, och samtidigt visa att man vet att man egentligen gör ett fel men ber dem ha överseende med det. En sån förfrågan brukar vara betydligt lättare att acceptera än att det ramlar ner en inbjudan adresserad bara till den ene utan förklaring.

    TS, jag tycker du ska ringa brudparet och fråga om inbjudan inkluderar din sambo, och om inte verka lite förvånad och fråga varför.  Säger de då att de inte hade plats osv kan du svara att ni får fundera igenom hur ni ska göra, om ni kanske ska vänta och åka till dina hemtrakter vid ett annat tillfälle då han också har möjlighet att träffa dina vänner och släktingar. För han vill ju naturligtvis också träffa och gratulera dem, och då kanske det passar bättre om ni träffar dem tillsammans en annan gång?
  • mimi00

    hmm, vet inte riktigt vad jag ska tycka eller tänka. har man råd och plats så bjud alla men anser också att det finns "gråzoner".. Bröllop har man för sin egen skull, man vill fira SIN dag med NÄRA OCH KÄRA enligt mig. Vill inte lära känna någon ny på mitt bröllop, det skulle man gjort innan.. men som sagt, handlar det om en eller två skit samma.. vi kommer bjuda den respektive vi inte känner för jag inte mot förmodan ska känna dåligt samvete på min dag.. men tycker inte det är fel att inte bjuda då man bjuder på mat och dricka för ganska mkt pengar.. sen handlar det kanske lite med om va de har för förhållande.. :) 

  • Darling Daisy

    Vi bjöd en del vänner/släktingar där vi inte hade koll på ev sambos. För oss var det viktigt att ingen blev utelämnad, så vi skrev "Familjen Svensson"  eller "Kalle Karlsson m familj" på inbjudningarna. 
    Då var vi säkra på att ingen blev glömd (eller felstavad )
    Vi var dock medvetna om att det kunde innebära ett ganska varierande antal gäster, beroende på om gästerna ville ta med barn eller inte. 
    För oss var det inte något jätteproblem om det blev 45, 52 eller 41 gäster, så vi kände att den formuleringen passade oss bra. 

    Till TS: Jag kan förstå att man kan känna sin relation förminskad om "alla andras" sambos blir bjudna. Hoppas att det inte är så din vän menar.
    Vad skönt att du och din sambo verkar ta det ganska lugnt i a f! Hoppas det blir ett härligt bröllop, oavsett om du åker själv eller inte!  

  • Dejli
    mimi00 skrev 2012-03-29 20:27:03 följande:
    hmm, vet inte riktigt vad jag ska tycka eller tänka. har man råd och plats så bjud alla men anser också att det finns "gråzoner".. Bröllop har man för sin egen skull, man vill fira SIN dag med NÄRA OCH KÄRA enligt mig. Vill inte lära känna någon ny på mitt bröllop, det skulle man gjort innan..
    Absolut är festen för ens egen skull. Men ingen fest blir rolig eller minnesvärd om inte också gästerna trivs, känner sig bekväma och har trevligt.
  • Sara 120707
    knyttan skrev 2012-03-29 20:17:19 följande:
    Men det är ju inte bara något tyckande, typ "jag tycker det är fint med blått, men du tycker det är fint med grönt". Det handlar i grund och botten om att inte vara egoist och anstränga sig lite för att andra människor ska ha trevligt. Om du kollar i tråden så har TS själv skrivit att hon kände att hennes relation blev nedvärderad när sambon inte blev bjuden vilket är en ganska vanlig (och rätt befogad) reaktion, och det är precis därför man ska undvika att bjuda in människor utan deras partners. För. att. de. kan. ta. illa. upp. Jag tycker åtminstone att det är bättre att försöka vara trevlig och undvika att stöta mig med folk i onödan...
    Men visst, det finns inga lagar som säger att man MÅSTE vara trevlig, så om man inte vill så slipper man! Jag vill inte heller vara respektlös mot någon alls, men för mig är det bara just precis så enkelt, antingen så väljer man att vara hänsynsfull och trevlig, eller så låter man egna intressen gå före att andra människor kanske blir ledsna. Jag har lite svårt att se att det skulle vara något som man egentligen kan tycka olika om, om man bara ser hela frågan objektivt, och inte bara utifrån sitt eget perspektiv ("men vi ha-ar faktiskt bara råd att bjuda 53 personer så Gittans sambo som vi inte känner får inte plats"). Jag är medveten om att jag trampar på ömma tår nu, men om någon känner sig träffad så ska ni kanske fundera lite över varför...

    Fast nu behandlar du det som att det är svartvitt och det är det inte!


    Du säger i princip att har man inte möjlighet att bjuda partnern så SKA man aldrig bjuda den man känner.


    Så du menar att det är bättre om vi då av våra elva kusiner bjuder 10 och helt enkelt utesluter den 11:e bara för att den har en sambo??


    Jag vidhåller att man ska höra av sig i förväg och fråga/förvarna om situationen, men att bara urskiljningslöst säga att "det är fel" känns som ett väldigt begränsat tänkande.


    De flesta har ju folk som är "självklara" på gästlistan, MEN sen har man också de som är i "utkanten" av gästlistan så att säga. Har man då begränsat utrymme så är det klart att det kan kännas konstigt att bjuda in ett antal människor som man inte känner som är partners till vännerna i "utkanten".


    Det är ett etiketts"brott" och därför bör man höra av sig innan, men att säga att det är skillnaden mellan att vara trevlig/otrevlig är väldigt smalsynt.


    Vad som är trevligt/otrevligt uppfattas (som denna tråd är ett exempel på) olika av olika människor och är därför ingen absolut sanning. Nyckeln är kommunikation.


    Jag hade som jag skrev tidigare hellre blivit bjuden ensam med en förklaring än att inte blivit bjuden alls om det är en person som min M2B inte ens träffat.


    I min synvinkel är det mer ego att kräva att människor som jag aldrig träffat ska bjuda mig på en dyr middag och fest bara för att de råkar känna min sambo.


    Slutligen; Ska man bara gå på etikett så ska etablerade par splittas vid bordsplaceringen, ska det då också följas fanatiskt?

  • Dejli
    Sara 120707 skrev 2012-03-29 20:44:14 följande:
    Ska man bara gå på etikett så ska etablerade par splittas vid bordsplaceringen, ska det då också följas fanatiskt?
    Det går bra att följa regeln och ändå sätta par nära varandra genom att sätta dem mitt emot varandra, eller lite diagonalt... om man vill följa etikettsregeln utan att sätta dem för långt ifrån varandra dvs (t ex om de inte känner någon av de andra gästerna).
  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2012-03-29 20:44:14 följande:

    Slutligen; Ska man bara gå på etikett så ska etablerade par splittas vid bordsplaceringen, ska det då också följas fanatiskt?


    Gifta par ska inte ha varandra till bordet heter det i ettikettreglerna, medans förlovade par absolut ska ha varandra till bordet.

    Men det har moderniserats till "etablerade par"...

    Och att inte ha varandra till bordet betyder ju bara att man inte ska sitta bredvid varandra. Så man kan blanda paren två och två om man vill så att alla har någon okänd emellan sig men någon känd en plats bort. Eller så sätter man par mitt emot varandra eller diagonalt osv.
    Man behöver inte splittra dom till varsin sida av rummet som tur är Glad
  • Sara 120707
    Chicita skrev 2012-03-29 21:09:19 följande:
    Gifta par ska inte ha varandra till bordet heter det i ettikettreglerna, medans förlovade par absolut ska ha varandra till bordet.

    Men det har moderniserats till "etablerade par"...

    Och att inte ha varandra till bordet betyder ju bara att man inte ska sitta bredvid varandra. Så man kan blanda paren två och två om man vill så att alla har någon okänd emellan sig men någon känd en plats bort. Eller så sätter man par mitt emot varandra eller diagonalt osv.
    Man behöver inte splittra dom till varsin sida av rummet som tur är Glad

    Jag vet precis vad etiketten säger men vad jag syftade på var snarare att om man bjuder in någon som inte har några bekanta på bröllopet förutom sin partner så känns det ju rimligt att placera dem tillsammans oavsett vad etiketten säger.


    Detta som ett exempel på att det finns flera etikettregler som är just tumregler inte lagar. Det finns tillfällen när det mest praktiska blir att frångå traditionen och det blir inte per automatik "fel/egoistiskt/otrevligt".


    Nuförtiden är det fler och fler som väljer bort honnörsbord med föräldrar som också är ett ganska allvarligt ettiketts"brott" och som nog förtjänar en förvarning för att ingen ska ta illa upp.


    Detta var som sagt bara ett exempel på etikett som många väljer att frångå.


     

  • Sara 120707
    Chicita skrev 2012-03-29 21:09:19 följande:
    Gifta par ska inte ha varandra till bordet heter det i ettikettreglerna, medans förlovade par absolut ska ha varandra till bordet.

    Men det har moderniserats till "etablerade par"...

    Men här finns det ju en mycket naturlig förklaring till moderniseringen och det är att anledningen att de förlovade tidigare skulle sitta tillsammans var för att "dejting/sambo" förekom inte tidigare och de antogs vara så nyförälskade att de inte hade ögon för någon annan.


    Så intentionen förblir den samma genom moderniseringen den är endast en anpassning till vår nutida livsstil.


    Många förlovade par nuförtiden har ju barn ihop och har varit förlovade i kanske 10 år, att de då skulle vara så nyförälskade att de inte kunde socialisera med någon annan än sin partner verkar ju inte så sannolikt och de räknas därför som gifta.

  • knyttan
    Sara 120707 skrev 2012-03-29 20:44:14 följande:

    Fast nu behandlar du det som att det är svartvitt och det är det inte!


    Du säger i princip att har man inte möjlighet att bjuda partnern så SKA man aldrig bjuda den man känner.


    Så du menar att det är bättre om vi då av våra elva kusiner bjuder 10 och helt enkelt utesluter den 11:e bara för att den har en sambo??


    Jag vidhåller att man ska höra av sig i förväg och fråga/förvarna om situationen, men att bara urskiljningslöst säga att "det är fel" känns som ett väldigt begränsat tänkande.


    Nej jag håller också med om att det fins gråzoner, och jag håller med om allt som Aniara4 skrev ovan i det inlägg som jag "tummen-uppade". Jag tycker visst att om man tex har ett jobb-gäng som ses tillsammans, men aldrig med ev respektive och man vill bjuda in dem "som grupp" så kan man höra av sig innan och förklara hur man tänkt ochkolla om alla är med på det - då tycker inte jag heller att det är något fel med det.
    Men att bara bjuda in halva par och säga "men vi har inte råd med fler och vi vill bara fira med dom vi känner och tycker om" ja, det tycker jag är  väldigt fel. För då säger man ju att man inte gillar sinna vänners sambos, inte tycker att deras relation är värd att ta på allvar och att man inte heller har någon ambition att nånsin lära känna deras respektive... och alltså i förlägningen inte heller har speciellt stort intresse av dessa människor. Varför ska man då bjuda in första halvan till att börja med?? För att få mer presenter? Mer hurrarop och ris kastat på sig och fler personer som applåderar? För man är ju inte speciellt intresserad av att fira med personer som man har så liten relation till.
  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2012-03-29 22:22:45 följande:

    Jag vet precis vad etiketten säger men vad jag syftade på var snarare att om man bjuder in någon som inte har några bekanta på bröllopet förutom sin partner så känns det ju rimligt att placera dem tillsammans oavsett vad etiketten säger.


    Detta som ett exempel på att det finns flera etikettregler som är just tumregler inte lagar. Det finns tillfällen när det mest praktiska blir att frångå traditionen och det blir inte per automatik "fel/egoistiskt/otrevligt".


    Nuförtiden är det fler och fler som väljer bort honnörsbord med föräldrar som också är ett ganska allvarligt ettiketts"brott" och som nog förtjänar en förvarning för att ingen ska ta illa upp.


    Detta var som sagt bara ett exempel på etikett som många väljer att frångå.


     


    Nu menade jag alltså bara som ett svar på ditt uttryck "ska det följas fanatiskt".
    Att man kan splittra par - utan att egentligen splittra dom.
    Jag anser mig själv inte vara särskilt fanatiskt när det gäller några regler utan ser dom mer som riktlinjer.

    Och att de gamla "mossiga" (i vissas ögon, inte säkert att du tycker så) ettikettreglerna säger en annan sak, men betydelsen är i princip det samma...

    Däremot tycker jag att det är väldigt viktigt att man vet vad ettiketten säger, även om man väljer att bryta mot ettikettreglerna. För annars förstår man ju inte varför vissa reagerar som dom gör på "etikettbrott" som att inte bjuda båda i etablerade par eller vad det nu kan vara. 
  • Sara 120707
    Chicita skrev 2012-03-29 23:18:54 följande:
    Nu menade jag alltså bara som ett svar på ditt uttryck "ska det följas fanatiskt".
    Att man kan splittra par - utan att egentligen splittra dom.
    Jag anser mig själv inte vara särskilt fanatiskt när det gäller några regler utan ser dom mer som riktlinjer.

    Och att de gamla "mossiga" (i vissas ögon, inte säkert att du tycker så) ettikettreglerna säger en annan sak, men betydelsen är i princip det samma...

    Däremot tycker jag att det är väldigt viktigt att man vet vad ettiketten säger, även om man väljer att bryta mot ettikettreglerna. För annars förstår man ju inte varför vissa reagerar som dom gör på "etikettbrott" som att inte bjuda båda i etablerade par eller vad det nu kan vara.
    Sorry.. lite pms:ig idag
  • Maj02
    Darling Daisy skrev 2012-03-29 20:34:21 följande:
    Vi bjöd en del vänner/släktingar där vi inte hade koll på ev sambos. För oss var det viktigt att ingen blev utelämnad, så vi skrev "Familjen Svensson"  eller "Kalle Karlsson m familj" på inbjudningarna. 
    Då var vi säkra på att ingen blev glömd (eller felstavad )
    Vi var dock medvetna om att det kunde innebära ett ganska varierande antal gäster, beroende på om gästerna ville ta med barn eller inte. 
    För oss var det inte något jätteproblem om det blev 45, 52 eller 41 gäster, så vi kände att den formuleringen passade oss bra. 

    Till TS: Jag kan förstå att man kan känna sin relation förminskad om "alla andras" sambos blir bjudna. Hoppas att det inte är så din vän menar.
    Vad skönt att du och din sambo verkar ta det ganska lugnt i a f! Hoppas det blir ett härligt bröllop, oavsett om du åker själv eller inte!  
    Tack!
    Bra idé med inbjudningarna, jag tror att även vi kommer att tillämpa något liknande.
Svar på tråden Sambo inte medbjuden