• EmmaPe­mma
    Äldre 14 Nov 10:58
    6986 visningar
    26 svar
    26
    6986

    Hur lång uppsägningstid??

    Är det någon som vet hur man skall tyda sin uppgsägningstid?

    Enligt mitt avtal har jag än så länge 1 månads uppsägningstid (från arbetstagarens sida).

    Hur blir det om jag säger upp mig t ex. 10 januari. Har jag då rätt att lämna jobbet den 10 februari, eller är det månadsvis som det gäller (dvs. 1 mars).

    Jag har letat som en galning efter information om detta, men inte hittat något .
    Jag hoppas verkligen att 1 månad = 30 dagar, men är det någon som vet?

  • Svar på tråden Hur lång uppsägningstid??
  • Zippol­ina
    Äldre 14 Nov 11:03
    #0

    På mina tidigarte arbetsplatser har det varit 30dgr som gäller, dvs har jag sagt uppmig den 10 januari så har sista arbetsdag varit 1 februari.

  • EmmaPe­mma
    Äldre 14 Nov 11:05
    #0

    Zippolina:
    okej, du har alltså inte ens behövt stanna 30 dagar, utan bara månaden ut?
    Fick du ändå en hel månadslön?

  • Zippol­ina
    Äldre 14 Nov 11:37
    #0

    Jag fick bara betalt för den dagar jag hade jobbat i den månaden jag slutade. Så om man antar att jag slutade den 10:e så fick jag ca en tredjedel av min månadslön

  • Keri
    Äldre 14 Nov 11:44
    #0

    Jag hade tolkat det så här:

    Om du säger upp dig den 10 januari, så får du jobba hela februari månad ut, dvs uppsägningen gäller kalendermånad precis som vid uppsägning av bostad.

    Men det bästa kanske är att fråga någon administratör på ditt jobb?

  • Zippol­ina
    Äldre 14 Nov 11:46
    #0

    Kan säkert vara olika beroende på vilken arbetsgivare man har.
    För min del har det dock alltid varit 30dgr från uppsägningsdatum och det har gällt både kommunen, landstinget, Åhlens o tre andra privata arbetsgivare.

  • Rystal­l
    Äldre 14 Nov 12:10
    #0

    Enligt facket är det kalendermånad. Det finns säkert möjlighet att göra ändringar, men om du vill sluta din anställning den 10 februari så kan du säkert ta det med din arbetsgivare redan vid månadsskiftet dec/jan. Att du förklarar att du vill jobba till den 10 feb.

  • EmmaPe­mma
    Äldre 14 Nov 17:13
    #0

    Tack för alla svar!
    Jag kan tyvärr inte fråga någon på mitt jobb, då jag jobbar på ett litet (och mycket skvallrigt) bolag. Om jag så mycket som yppar en sådan fråga så vet alla, inklusive min chef, nästa dag att jag funderar på att sluta .

    Jag känner att det är viktigt att veta hur det ligger till innan jag säger upp mig, så jag vet att det nya jobbet överlappar det gamla. (Jag har inte skrivit på något nytt ännu, men jag vill vara väl förberedd!). Egentligen så tycker man ju att det gamla företaget borde kunna släppa mig exakt 30 dagar efter, men min chef är inte riktigt normalt funtad (så det gäller att ha rätten på sin sida).

    Jag är inte med i facket heller, så jag kan knappast vända mig till dem. Men jag får fortsätta leta svar, och hoppas att jag hittar något.

    Någon annan som vet hur det ligger till?

  • snutte­puffan
    Äldre 14 Nov 17:38
    #0

    I andra kontrakt står t.ex. mitt bredband kan det stå "det månadsskifte som inträffar närmast efter en månad från uppsägning".

    Det tolkar jag som att en månad är just 30 dagar och inte 30-60 dagar och om annat gäller så borde en formulering liknande den ovan finnas.

  • EmmaPe­mma
    Äldre 14 Nov 17:48
    #0

    snuttepuffan:
    Det tolkar jag som att det kan bli 30-59 dagar. Jag uppfattar det som att du först måste ha ditt bredband i 30 dagar, som är din uppsägningstid, och sedan får du avsluta det till nästa månadsskifte (som då blir 1-30 dagar extra).

    Men jag kanske har missförstått det?

    Jag har nu ställt en fråga på någon hemsida där man kunde få hjälp med den här typen av frågor. Jag hoppas att jag får svar, men annars är jag benägen att tro att det är kalendermånad som räknas - tyvärr.

  • EmmaPe­mma
    Äldre 14 Nov 18:05
    #0

    snuttepuffan:
    jag ser på en gång att jag var lite snabb i mitt svar. Jag tror att det innebär att uppsägningen kan bli mellan 15-45 dagar i ett sådant fall. Om man säger upp abonnemanget innan den 15:e i månaden så kommer avtalet att avslutas den sista i månaden. Om man däremot säger upp det efter den 15:e kommer man hamna på nästa månads sista dag (och det kan bli upp till 45 dagar.

    Hoppas att jag inte var alltför rörig .

Svar på tråden Hur lång uppsägningstid??