• Ellte
    Äldre 1 Nov 10:38
    18252 visningar
    15 svar
    15
    18252

    Matbröd utan jäst?

    Jag sökte på bakpulverbröd och hittade följande recept som jag tycker låter smaskiga :D

    hem.passagen.se/hanscb/baksida/recept/fillimpa.htm

    ---

    MAJSMUFFINS
    (8-10 st, 200 grader i 10 minuter)
    Hämtat ur "Vegetarisk mat" av Sarah Brown, Bonnier Alba. Testat av Mia.

    Ingredienser:
    1 msk olivolja
    1 liten gul lök, mycket finhackad
    75 g grahamsmjöl
    75 g majsmjöl/polenta
    1 1/2 tsk bakpulver
    1/2 tsk salt
    1 ägg
    2 tsk flytande honung
    1 1/2 dl mjölk
    40 g riven ost (cheddar, prästost eller grevé)

    Gör så här:
    Värm oljan i en stekpanna och fräs den finhackade löken tills den blivit mjuk.
    Blanda mjölsorterna med salt och bakpulver i en bunke. I en annan skål vispar du ägget väl och tillsätter sen mjölk och honung och fortsätter vispa.
    Rör ner äggblandingen i mjölbunken och tillsätt den stekta löken.
    Blanda väl till en lös smet. Tillsätt den rivna osten och skeda sen upp smeten i smorda muffinsformar.
    Grädda i ugnen 10-12 minuter tills bullarna höjt sig och är guldbruna.
    Servera direkt eller värm dem försiktigt innan de skall serveras.

    ----

    Baka med morötter

    Morötter gör bröd saftigt och gott. Det här brödet bakas med bakpulver i stället för jäst, vilket innebär att degen blandas ihop och ställs in i ugnen direkt. Snabbt och enkelt när tiden är knapp.
    Du behöver 6 dl rågsikt, ½ dl rågkross, ½ dl vetekli, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 msk rivet citronskal + saften från en citron, 2 msk mörk brödsirap, 1 stor riven morot (eller två små) samt 3 dl lättfil (filmjölk).
    Så här gör Du:
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver med de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner citron (rivet skal och saft), sirap, rivna morötter och fil. Rör ihop till en ganska lös deg. Smörj och bröa en form, som rymmer 1 ½ liter. Strö gärna formen med vetekli
    eller klä den invändigt med bakplåts-papper. Häll i degen och grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Ta ut och stjälp upp brödet på galler. Låt svalna under duk.

    -----

    www.recept.org/Bagels_beigels_bagal_judiskt_brod.html

    ---

    Finns massa fler om du söker :D

Svar på tråden Matbröd utan jäst?