• H2O
    Äldre 23 Apr 00:32
    18936 visningar
    11 svar
    11
    18936

    Roaccutan mot akne - hjälp!

    Jag har haft finnar sen jag var 10 år gammal och nu vid 28 har jag provat nästan allt som finns (tetracyclin, tetralysal, dalacin, differin, skinoren, aberela, diane, yasmin, plus diverse receptfria krämer och piller)

    Just nu äter jag vitamin B5 och det har reducerat fettproduceringen i ansiktet, men fortfarande får jag finnar.

    Nu har jag varit hos en dermatolog som tyckte jag ska prova Roaccutan. Men jag är grymt rädd för biverkningarna. Torrheten kan jag leva med, men det är de psykiska biverkningarna och saker som håravfall, ledvärk och nedsatt syn som oroar mig.

    Jag har bara mild akne, men inget hjälper. Dock antar jag att dosen inte behöver vara så himla hög eftersom jag inte har jätteproblem. Jag tar hellre medicinen i en extra månad eller två om det innebär att jag inte behöver ta så hög dos (det är ju den totala dosen som räknas).

    Finns det någon här som har erfarenhet av Roaccutan - bra som dåliga - jag skulle jättegärna vilja höra från er. Vilken dos ni åt och vilka biverkningar och sånt. Och givetvis om slutresultatet var värt det. Eller om ni har tips medans man äter medicinen - produkter etc.

    Tack på förhand!
    /H2O

  • Svar på tråden Roaccutan mot akne - hjälp!
  • Devote­d
    Äldre 23 Apr 07:52
    #0

    Jag åt Roaccutan i 5 månader för 4 år sedan. Orsaken var att jag fick hormonacne helt plötsligt, stressrelaterat.
    Resultatet var fantastiskt, redan efter två veckor såg man en förbättring och efter en månad var jag fri från problemet. Men behandlingen skall ändå fullföljas. Problemet har inte återkommit.
    Jag gick på kontroll och MYCKET omfattande provtagning regelbundet, tror det var 1 gång i månaden. De testade då bla. levervärdena men också alla mineraler i kroppen.
    De problem jag fick var extremtorra läppar som flagade och relativt torra ögon därav linsproblem. Inga andra biverkningar. (Skulle vara plånboken då, men man kommer upp i frikort efter första månaden....)
    Behandlingen var oerhört kontrollerad (Läkarhuset Odenplan) och jag tycker du skall pröva. Det är den mest effektiva metod som finns mig veterligen. Har du fler frågor skall jag försöka besvara dem.

  • bimbim
    Äldre 23 Apr 07:57
    #0

    Hej H2O
    Jag åt Roaccutan för ett par år sedan, minns inte dosen men tror att jag höll på i ett halvår (jag var ett svårt fall).
    Min hud blev mycket bättre, acnen försvann och många av ärren läkte ut så att jag fick en hud jag inte kunde drömma om.
    Nu har en del av acnen kommit tillbaka men inte mer än jag kan stå ut med. Jag minns inte att jag drabbades av några svårare biverkningar. Jag tycker helt klart det var värt det!

  • gos_an­na
    Äldre 23 Apr 08:27
    #0

    hej! en kompis har just ätit det i flera månader, & nu är hon äntligen fri från sitt akne problem!!!

  • Storm
    Äldre 23 Apr 09:24
    #0

    Roaccutan rocks! När jag slutade med p-piller för ett par år sedan fick jag fruktansvärd acne, särskilt på ryggen. Jag åt Roaccutan i 7 månader, jag har för mig att man kan få äta det längre om det sitter på ryggen såsom jag hade innan man får bukt med problemet. Jag blev torr i huden och läpparna var extremtorra, men jag fick inga andra biverkningar. Jag märkte inte ens av något torrhet i ögonen eller i andra slemhinnor. Det här är 3 år sedan, och jag kan ärligt säga att jag inte haft en enda finne eller plita på ryggen sedan dess. I ansiktet kan jag få små små plitor någongång i bland, men det tror jag beror på att sminket täpper till porerna ibland. Har du möjlighet att få Roaccutan för din acne så ta det, det är en mirakelmedicin.

  • Bröllo­pstoki­ig
    Äldre 23 Apr 10:27
    #0

    Jag har också ätit Roaccutan i två olika omgångar, och det har hjälp men jag har inte helt blivit av med acnen. Biverkningarna som jag fick var torr hud och torra läppar, vilken man kan leva med. Men vad som är viktigt är att man inte får bli gravid under behandlingstiden och ett tag efter, eftersom medicinen kan ge fosterskador.

  • Lenche­n
    Äldre 23 Apr 11:40
    #0

    Instammer med alla Roaccutan ar sa himla bra. Jag fick valdigt torr hud och lappar. De sprack i mungiporna, vilket var lite storande. Och sa fick jag torr nasa sa att jag blodde nasblod lattare. Men annars hade jag inga biverkningar alls. Jag har atit Roaccutan i tre omgangar eftersom acnen kommit tillbaka. Roaccutan ar absolut vart att ta. jag onskar jag hade fatt medicinen tio ar tidigare.

    Min lakare skrev ut ett recept pa en lappsalva som fungerade jattebra, och pa en fuktighetskram. Det finns ocksa en nassprej men den anvande jag av nagon anledning inte.

  • Icapik­a
    Äldre 23 Apr 14:35
    #0

    Jag tror jag åt Roaccutan för ett par år sen. Vad jag kommer ihåg var de svindyra och väldigt väldigt bra! Kommer inte ihåg hur länge, men jag fick gå och kolla levervärderna en gång.
    Nu är jag som då nykterist, så jag tänkte inte på om man fick äta dem och dricka alkohol. Men jag har för mig att man inte fick det eftersom man redan har en hårt kämpande lever...

  • Bugatt­i
    Äldre 23 Apr 14:53
    #0

    Har ätit Roaccutan i två omgångar, och hade heller inga biverkningar förutom torr hud, torra läppar och lite mer näsblod av samma orsak. Under behandlingen kollades mina levervärden med jämna mellanrum också, och det skedde inga större förändringar.

    Däremot så tillhörde jag tyvärr de fall som inte blev hjälpta av Roaccutan, jag hade perfekt hy medan jag åt pillren, men så fort jag slutade kom de tillbaka. Enligt min hudläkare blir ca 70% acnefria efter den första omgången, för ytterligare 20% hjälper ytterligare en omgång, men cirka 10% får ingen varaktig effekt.

    Har också läst en del om de andra biverkningarna, och sett en del teorier om att depressionerna som ibland följer på Roaccutananvändning inte är medicinskt relaterade, utan beror på att man hade hängt upp en del andra problem just på acnen. Om man har fokuserat på att "bara jag blir av med acnen så kommer jag att bli populär, omtyckt och få en pojk/flickvän", och det inte automatiskt händer, så ökar risken för depression. Relativt vanligt när det gäller alla typer av skönhetsoperationer/medicinering...

  • H2O
    Äldre 23 Apr 15:24
    #0

    Hejsan igen!

    Och tack för alla svar. Jag vågar nog prova! Min hudläkare verkar bra och vill hålla stenhårt på alla kontroller. Vilket jag givetvis också vill.

    Jag har tagit ett första blodprov för att se om jag överhuvudtaget kan ta medicinen. Hoppas det, är så innerligt trött på dessa finnar.

    Jag bor för tillfället nere i Australien så jag har ingen idé om vad det kommer att kosta, hoppas det inte blir för mycket iaf. Jag har ju "rätt" visum vilket gör att jag har samma förmåner som australiensarna, så förhoppningsvis finns något högkosnadsskydd här också (måste kolla upp detta!!). Jag får iaf tillbaka 60% av mina dermatologavgifter (ca 500 kronor per besök) så det är ju bra.

    Återigen tack för era svar!

  • Bröllo­pstoki­ig
    Äldre 12 May 03:25
    #0

    Lite uppdatering om någon är intresserad:

    Jag fick Roaccutan och har nu ätit en låg dos i en vecka. Idag gick jag upp till den dos som dermatologen gett mig (0.63mg/kg/dygn). Rekommenderade dosen är ju mellan 0.5-1mg/kg/dygn, så jag ligger alltså ganska lågt vilket känns skönt.

    Hittills har jag fått torr hud och lite torra läppar. Jag smörjer in mig med moisturizer morgon och kväll och använder lip balm hela tiden. Igår när jag snöt mig kom det lite blod, men inte mycket.

    Jag räknar med att biverkningarna kommer blir ganska rejäla nu när jag dubblar dosen till 0.63 (tog alltså hälften första veckan).

    Hittills har hyn blivit mycket bättre, men den fruktade uppblossningen kan lura runt hörnet, så jag har förberett mig på det värsta. Men det är ju helt normalt att det blir rejält mycket sämre innan det blir bättre. Får se vad som händer...

    Och Roaccutan är uppenbarligen väldigt mycket billigare här i Australien. Jag betalar 25 dollar (typ 140 kronor) för 60 tabletter (20mg), alltså en månads förbrukning med min dos. Himla tur för mig!! (och undrar lite varför de är så dyra i sverige...)

  • Äldre 24 Oct 07:23
    #11

    Tabletter mot akne - http://goo.gl/90r09g Började ta den när jag hade hemska akne utslag, dom började försvinna och sen dess har jag använt den som förebyggande.

Svar på tråden Roaccutan mot akne - hjälp!