• platin­a
    Äldre 10 Feb 22:33
    36063 visningar
    44 svar
    44
    36063

    Hindersprövning, utländska medborgare

    Hej,

    jag ska gifta mig med en amerikansk man och jag hade hört precis som du att den utländska medborgaren behövde infinna sig när man lämnar in hindersprövningen vilket bekräftades av en kvinna på Skattemyndigheten då jag frågade. Hon sa också att man behöver olika papper och tillstånd från sitt land när man söker. För att vara helt säker ringde jag nyligen igen och då sa mannen som jag talade med den här gången att man som utländsk medborgare inte behöver någonting alls - inte ens söka tillstånd att gifta sig i Sverige! Enligt honom behövdes att jag som svensk lämnade in hindersprövningen så att det kan prövas om jag är lämplig att gifta mig (antar ålder och medborgare bara?). Sedan överlämnar man den godkända hindersprövning (för endast den svenske medborgaren) tillsammans med den utländskes papper från dennes land till vigselförättaren innan vigseln.

    Mannen jag talade med verkade säker på att det var så här som det går till men jag rekommenderar dig att ringa för att försäkra dig precis som jag också ska göra.

    Vi är bosatta utomlands och min fästman arbetar som pilot vilket gör att vi som ni inte kan komma till Sverige båda två "bara" för att överlämna en hindersprövning till myndigheterna. Jag tvivlar på att andra länders myndigheter skulle kräva detsamma.

    Lycka till och hoppas att ni får ett underbart bröllop!

    Emma

Svar på tråden Hindersprövning, utländska medborgare