• CLW
    Äldre 10 Feb 22:12
    36108 visningar
    44 svar
    44
    36108

    Hindersprövning, utländska medborgare

    Hej
    Jag har smygit omkring här ett bra tag men det är första gången jag skriver och det känns lite spännande.

    Jag ska gifta mig i Sverige till sommaren med min pojkvän som är fransman och håller på att sätta mig in i vad som gäller ang. hindersprövning mm. Nu har jag förstått att en utländsk medborgare måste inställa sig personligen vid skattemyndigheten med diverse olika papper för att vår begäran om hindersprövning ska behandlas (men för mig så räcker det om jag bara skickar in blanketten!!). Finns det någon som har erfarenhet av det här? Att inställa sig personligen är inte speciellt praktiskt för oss då vi inte bor i Sverige och inte hade tänkt åka tillbaka innan vigseln. Jag hade tänkt ringa skattemyndigheten i morgon för mer information men tänkte att någon här kanske redan nu kunde dela med sig av sin erfarenhet. Tack!!

  • Svar på tråden Hindersprövning, utländska medborgare
  • CLW
    Äldre 15 Feb 16:06
    #0

    Kan nu bekräfta det som jag befarade efter ett telefonsamtal till skatteverket:utländsk medborgare måste personligen inställa sig för att ansöka om hindersprövning. Anledningen verkar vara att "de vill se om personen verkligen existerar" (som om jag skulle gifta mig med ett spöke eller ansöka om hindersprövning för att det är skojigt). Med ifylld ansökan måste bifogas de äktenskapslagar som gäller för henne/honom (i vårat fall Frankrike) eller ett äktenskapscertificat. Den utländske medborgaren måste också kunna styrka sin identitet med giltigt pass. lycka till!!

    Och jag som alltid skrytit med om hur effektiv den svenska administrationen är jämfört med den franska och den belgiska...där fick jag så att jag teg!

  • CLW
    Äldre 18 Feb 21:53
    #0

    Ville bara tacka kaffemoster för hennes tips om hur de gör i Västerås. Jag frågade på "mitt" skattekontor i Stockholm om vi kunde göra så att vi skickade in alla papper och sedan personligen hämtade ut dem. Damen jag pratade med sa att det nog skulle gå bra, bara vi skrev det klart och tydligt i brevet när vi skickade in ansökan. så nu håller jag tummarna för att det ska fungera.

    Disa och Eanna: jag förstår att ni ska blanda katolska och protestantiska seder vid er vigsel. Kan ni inte berätta lite mer om det? Jag är lite nyfiken eftersom vi kommer att få en katolsk välsingnelse i Frankrike lite senare i år. Jag känner väldigt bra till den katolska vigselupplägget redan men det skulle vara kul att höra hur ni kommer att blanda båda.

  • CLW
    Äldre 23 Feb 22:49
    #0

    jag bor i Bryssel så det är tyvärr lite svårt för mig att träffas. Disa och eanna: tack för tipsen. Har tänkt mig något liknande, även om vi förmodligen bara kommer att ha en katolsk fransk präst. En tvåspråkig vinkel kommer vi i alla fall att ha på vigseln, med bibeltexter och sånger både på franska och svenska.

  • CLW
    Äldre 9 Mar 22:30
    #0

    Instämmer med alla. det är konstigt att man inte kan fa ett ordentligt svar. Det beror helt pa vem man pratar med. Jag har pratat med 5 olika personer som alla gett olika uppgifter. Har ännu inte alla papper i ordning men är spänd pa att se hur det kommer att ga till. Lycka till alla.

  • CLW
    Äldre 18 Mar 23:13
    #0

    hej igen
    har fortfarande inte hunnit med allt det där men hoppas att jag kunna fixa med alla paprerna nästa vecka. Kommer att göra som Catty (ocksa jurist!!!älskar langa brev) och haller tummarna för att det fungerar. Har i alla fall nästan hittat bröllopsklänningen. Alltid nagot!!!!!

Svar på tråden Hindersprövning, utländska medborgare