• Bybon

    Vad måste man tänka på?

    Helt ny på detta med bröllopsplanering.

    Vad MÅSTE man tänka på, och i vilken ordning gör man planeringen?

    Kort och gott gott, vilka är era bästa planerongstips?

  • Svar på tråden Vad måste man tänka på?
  • crs

    Vad man absolut måste tänka på är väl egentligen bara att ha en godkänd hindersprövning och en vigselförättare bokad till det tillfälle man vill vigas. Allt annat är bonus.

    Vill man ha mer än detta alla enklaste så är mitt tips att börja med en budget. Förslagsvis utgå ifrån hur mycket man kan få ihop tills dess att man vill vigas, och efter det avgöra om man faktiskt vill göra av med den summan, eller om man vill spendera färre pengar på tillfället. 
    Efter det dela upp budgeten i vad man tycker känns befogat att lägga på de delar man vill ha med, och här på fundera på vad man tycker är viktigt. Vill man tex lägga massa pengar på en fotograf eller lägger man hellre det på supertjusiga kläder osv. Vill man bjuda in gäster och då bjuda dessa på mat, eller vill man hellre köra en "elopement" och därmed lägga pengar på en resa? Att bestämma sånt är en förutsättning för vidare planering. Sen är det bara att köra. Börja spara så man har pengar när eventuella utgifter kommer. Kan vara listigt att göra en lista över saker som ska ordnas, när de ska ordnas och när och vad det kommer kosta. Vi har gjort detta i google kalkyl, och där då också lagt in när och hur mycket vi sparar, samt hur stor bröllopskassan är efter varje insättning och uttag. 

    Hur man planerar resten är väl himla fritt. Vi började med att bestämma vilket datum vi vill vigas, sen boka vår bröllopsresa dagen efter. Först senare bokade vi vigselförrättaren till det datumet. Kanske lite bakvänt, men det funkade det med. Vi började spara ett år innan det tilltänkta datumet, och satte igång med faktisk planering ett halvår innan. När datum var satt så var nästa steg att börja göra inbjudningar, boka restaurang för lunch efter vigseln, kika på klädsel och ringar osv. Vill man vara på en eftertraktad plats så är det väl rimligt att boka lokaler osv tidigare än vad vi gjorde. 

  • Nightrod

    Beror ju lite på, men som CRS säger så en hindersprövning är ju det viktigaste för att ha det klart, sedan är bokning av kyrka och lokal viktigt att vara ute med i god tid så man inte står utan.

    resten tycker jag att man väljer utifrån vilket sorts bröllop man skall ha, har man tänkt sig en klänning som tar månader att få så är ju givetvis det med viktigt att ha fixat i god tid. Vi valde att boka hotell för oss och vandrar hem mm för gästerna tidigt så vi skulle vara säkra på att plats finns när det väl blir av.

    Framför allt så har vi valt att börja småköpa saker inteför bröllopet ett år innan och sprida ut alla inköp och fixande under en längre tid så man inte behöver köpa allt samtidigt och stressa som fan i onödan..


    Live free, ride free
  • Chicita

    Tänk på att en hindersprövning inte räcker hur länge som helst. 
    Den beställer man ca 4 månader innan vigseldatumet. Beställer man tidigare så kan den ha gått ut i datum till vigseln och då får man inte gifta sig.

    Men börja med att bestämma vilken typ av bröllop ni vill ha.
    Borgerligt eller Kyrkligt.

    Ska alla få komma (släkt och vänner) eller ska det vara litet och intimt.

    Vart ska ni gifta er?
    Är det en populär plats så kanske ni måste boka det ett år eller mer i förväg.


    Vet inte om dom har fått igång funktionen här på den "nya" bröllopstorget-sidan. Men annars finns det en planeringslista / avcheckningslista som man kan bocka av (och ändra om den inte passar en själv) samt ett bra budgetverktyg. 
    Jag föredrog planeringsverktygen på brollopsguiden.se men gamla.brollopstorget.se (adressen till bröllopstorgets sida som den såg ut innan uppdateringen) har också verktyg som sagt, om dom inte hunnit flytta hit dom någonstans :) 

Svar på tråden Vad måste man tänka på?