• Plätti­s
    Äldre 15 Dec 14:20
    4880 visningar
    33 svar
    +1
    33
    4880

    Var ska man gifta sig om man inte vill göra det i kyrkan?

    Jag och min sambo har tänkt gifta oss nästa sommar, men vi har stora problem med att hitta en plats att vigas på. För mig är det omöjligt att gifta mig i kyrkan av ideologiska skäl, så jag har hela tiden tänkt att vi skulle vigas i den lokal som kommunen erbjuder. 

    Idag fick jag och sambon titta på den, och jag är jättebesviken eftersom den var pytteliten. Vi har omkring 30 gäster vi vill ha med på vigseln, och i lokalen får det plats kanske tio om man plockar bort de stolar som stod i ett hörn. Det finns ingen chans att vi får plats med alla de som är viktigast för oss. 

    Ni som har gift eller ska gifta er borgerligt, var har ni haft vigseln? 

    Eftersom det inte finns några andra alternativ än kommunens lokal känner jag mig ganska rådlös. Jag drömmer om att vigas i en park, men oavsett hur mycket man planerar kan man inte styra över vädret. Vår festlokal har en stor terrass, men även där handlar det om vädret. Skulle det ösregna hela dagen har vi inget annat att välja på än att bli genomblöta. 


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Svar på tråden Var ska man gifta sig om man inte vill göra det i kyrkan?
  • Äldre 15 Dec 14:41
    #1

    Går ju alltid att ha partytält att sätta upp om man ska vara utomhus.

    Annars kan man ju titta på andra lokaler som konstgallerier, museer, eller kanske lokalen ni ska vara i har ett extra rum eller en fin hall eller så?

  • Plätti­s
    Äldre 15 Dec 15:04
    #2

    Vårt utomhusalternativ är i en park i centrala stan, och då finns det inte tid eller möjlighet att sätta upp ett partytält. Festlokalen har två rum, ett på bottenvåningen där vi kommer duka till middag och ett mindre på övervåningen. Övervåningen hade kunnat funka om det inte vore för att min farmor går med rollator och det bara finns trappa Obestämd 


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Äldre 15 Dec 15:16
    #3

    Vi tar risken med ett utomhusbröllop! Vår lokal har en tillhörande trädgård med en liten paviljong. Vi kommer vigas i paviljongen (under tak) och om det regnar får väl gästerna smälla upp paraplyer då =)
    Det kommer ändå vara en relativt kort ceremoni, så det känns värt att chansa!

  • Plätti­s
    Äldre 15 Dec 16:09
    #4

    På fredag har vi möte med vår lokal, då får vi fråga om de har några förslag på hur man kan göra för att vigas där. Den ligger väldigt fint till, men jag antar att det blir lite extra jobb eftersom det ska dukas och allt innan middagen. 

    Jag brukar komplicera saker och ting, men det känns som att vigseln är en ganska viktig del av bröllopet Tungan ute


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Äldre 15 Dec 18:35
    #5

    Finns det något hotell eller bygdegård i närheten så kanske ni kan ha vigseln där.


    Eller finns det någon bonde med en stor hölada nära kanske?


    (brukar vara tomt på hö under sommaren)

  • Alylly­ra
    Äldre 16 Dec 09:20
    #6

    Går det inte att sätta upp ett tält på terrassen då? Då kan de ansvariga för festlokalen avgöra på morgonen om tältet behövs eller inte. Jag gissar att lokalen inte har någon egen trädgård/park som är ett alternativ?

  • Plätti­s
    Äldre 16 Dec 10:59
    #7

    Det ligger lite avsides, så det finns inte så mycket annat runtomkring. Men inte tillräckligt avsides för att det ska finnas en hölada  

    Jag tror jag sett bilder där de satt upp tältduk på terrassen. Då borde man kunna sätta upp det ifall det regnar (eller om det skulle vara jättevarmt) och ha vigsel där ute. Men det blir som sagt lite bökigt eftersom det ska dukas till middag inomhus samtidigt. 

    Igår började jag fundera på varför vi ska ha så många gäster på vigseln också. Jag har sedan vi började planera sagt att jag vill ha en liten och intim vigsel, och hälften av de som står på listan är såna som vi känner att vi måste bjuda eftersom de kommer ta illa upp annars. Vigseln är den viktigaste delen för mig, och jag vill inte kompromissa med den. 

    Nu när jag och sambon blir lediga över jul och nyår får vi försöka diskutera hur vi ska göra. Båda två vill bara att alla andra ska bli nöjda, men nu tror jag att jag tröttnat på att bara vara snäll jämt {#emotions_dlg.djavulsk}


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Äldre 16 Dec 18:37
    #8

    jag som redan är gift kan säga så här - vi hade ett litet bröllop med 35 gäster inklusive oss.  Hälften av dom hade kunnat räknas bort och vi kom på i efterhand att vi kunnat bjuda in annat bättre folk som egentligen hade varit självklara som gäster.

    Vi hade gott och väl kunnat skurit ner gästerna till max 20 stycken och kanske till och med färre ändå.  

    Så jag tycker helt klart att ni kan fundera på antalet gäster om ni har dom funderingarna. 

    Om ni inte ska ha värsta hollywoodcermonin med sånger, dikter, läsning, tal osv  när ni gifter er så klarar gästerna en kort vigselcermoni på ett par minuter även om det skulle regna.  Så känns det bra att ha vigsel utomhus så kör på det.  Det går att skriva i inbjudan att gästerna kan ta med paraply om ovädret skulle vara framme.

    Ni behöver helt enkelt inte krångla. 

  • Plätti­s
    Äldre 16 Dec 21:48
    #9

    Vi kan inte skala ner på vår lista, åtminstone inte som det känns just nu. 60 personer är våra närmaste familjemedlemmar och vänner. 30 av dem känner jag mig tvungen att bjuda på vigseln. När jag pratat med min sambo om det får jag inga konstruktiva svar.

    Men, som sagt, både jag och min sambo är väldigt inriktade på att alla andra ska bli nöjda. Jag vet faktiskt inte vad JAG vill. Om vi skulle ha en liten intim vigsel med bara vi och två vittnen skulle jag förmodligen sakna mina föräldrar.

    Varför är det ingen som förvarnar om att det är så här svårt att planera bröllop innan man förlovar sig?


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Äldre 16 Dec 21:58
    #10
    Plättis skrev 2014-12-16 21:48:28 följande:

    Varför är det ingen som förvarnar om att det är så här svårt att planera bröllop innan man förlovar sig?


    Äsch... det har jag sagt flera gånger här inne (Om jag hade vetat att det var så här mycket jobb så hade jag aldrig gift mig)...


    Men jag brukar få så mycket mothugg då och alla tycker att jag är elak Tungan ute

Svar på tråden Var ska man gifta sig om man inte vill göra det i kyrkan?