• diamon­d
    Äldre 4 Mar 01:57
    35091 visningar
    63 svar
    -1 +2
    63
    35091

    Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog

    Till alla blivande Brudar!

    Jag har med intresse läst era inlägg på forumet om hur ni söker er Drömring och den största och billigaste
    diamanten...Till att börja med ska jag presentera mig och berätta vad jag gör , min utbildning och ge er en del av min erfarenhet av diamanter och ringar. Jag kan inte säga någonting om priser eller var det är bäst att vända sig, men jag kan ge er en proffessionell bild som motvikt mot all den motstridiga information ni får från olika håll och också från varandra. Jag heter Elisabet och har arbetat i mer än 25 år i butik, som leverantör och som designer med diamanter och juveler. Min utbildning är Diamant graderare, HRD Institute i Antwerpen och även i Debeers Diamonds Ltd i London och Deutsche Gemmologische  institutet i Tyskland och där även gjort min gemmolog utbildning -betyder ädelstensexpert  plus ytterligare gemmologutbildning  FGA England. Jag har dessutom en designutbildning inom smycken från Florens, i Italien och ägnat hela mitt yrkesliv att köpa in , värdera och sälja smycken och ädelstenar från hela värden.

    Kära brudar...jag läser med förskräckelse om era kontakter och äventyr med diverse företag som mestadels jobbar via nätet och vars seriositet ni inte kan kontrollera. Ni lyssnar också mycket på varandra och vill veta hur har ni gjort osv. Jag är förvånad över att så många av er köper diamanter eller diamantringar via nätet och betalar utan att fått se vad ni får innan. Det kan hända att allting går bra , men det kan också gå komplett åt  xxxx. och då har ni i alla fall läst igenom detta innan.

    När det gäller internetföretag har Du ingen kontroll över att varan ni får överensstämmer med det de uppger för Er.
    Det är vanligt att företagen försvinner efter ett tag eller dyker upp med annat namn med samma personer bakom. Hamnar du i ett sånt läge och har betalat 30.000 kr i förskott är det bara att beklaga. Detta är vanligt i alla branscher via internet. Att sätta upp en butik med lokal, personal, lager, annonsering ,  kostar men man försvinner oftast inte, man finns kvar när du behöver reparera, kolla fattning av stenar eller ändra storleken när du fått tre barn...  De flesta juvelerarebutiker är flera generationers företag och det är ingen slump. De är oftast mycket välutbildade , men vänder sig till specialister i branschen för att köpa eller få råd vid värdering. Numera får du en gratis startförsäkring när du köper hos en seriös firma som är medlem i Smycken & Klockor. Fråga efter det!

    Ni pratar mycket om olika diamant kvaliteer och vilka företag ni skulle vilja köpa ifrån. En sak vill jag förtydliga ; All import är belagd med 25% moms ovanpå det pris som står där. Sedan tar tex Fedex ut en avgift  300 till 500 kronor för att göra tullklarering åt dig. Betalar du med kreditkort eller annat ,typ klarna så är din växelkurs ofta dålig, det kan skilja 5-10% mot växelkursen i banken.  Mellan olika diamant kvaliteer kan det skilja mycket i pris!
    En liten skillnad i renhet tex kan göra 30% i pris , är det dessutom en sämre färg och en annan slipning så är det inte längre så billigt. (Köp inte grisen ? diamanten i säcken)

    När det gäller diamantens kvalite´ skulle jag rent allmänt vilja säga att ingen av er har kunskap att göra en bedömning om ni har fått det ni betalat för. Alla era diskussioner  om olika kvaliteer är tyvärr utan betydelse när ni saknar erfarenhet . Inga seriösa graderings institut skriver ut några värderingsbevis , med ett certifikat från HRD i Antwerpen och GIA i New York får du en inkapslad diamant som är anonymt och opartiskt bedömd och har gått igenom kontroll av de fyra C, diamantens kvaliteer.  Det görs endast på stenar över 0,30 carat och uppåt. Men, så fort förseglingen är bruten och du inte är närvarande, har du ingen kontroll över att diamanten du fått överensstämmer med certifikatet. Dvs. gäller alla färdiga smycken. Och jag lovar er att varken jag eller ni kan göra en diamantgradering via bilder på nätet , ni kan absolut inte avgöra någon kvalite själva. Uttycket eyeclean finns inte, blir riktigt rädd när jag läser hur många som pratar om detta. Man använder antingen en 10X förstoring med lupp med speciell lampa eller ett specialmikroskåp plus caratvåg och andra instument. Inte ens då är det lätt att skilja olika kvaliteer åt och det kan vara 40% skillnad i pris pgr av en liten inneslutning i en sten som ni aldrig skulle hitta ens med microskop och träning.  Lika mycket mindre i pris om färgen ligger lite lägre an vad de lovat er. Den ekonomiska innebörden av det här är regel nr 1 ; what you pay for is what you get!

    En mycket viktig sak gäller skillnaden mellan diamantslipningen i Antwerp, Israel och USA. I USA är det inte bara så att man föredrar större stenar med sämre kvalite rent generellt om man inte är Jennifer Lopez eller så...
    Man brukar säga "Lots of splash for the cash" eller benämna diamanten med "the rock " Den här trenden har funnits länge. I Europa föredrar man perfekt slipade stenar i hög kvalite´ och får då bästa möjliga "dispersion"
    ljusgenomsläppning och glitter! Man slipar till den har perfekta proportioner helt enkelt . I USA använder man en helt annan slipningsteknik för ätt få stenen att väga så mycket som möjligt och inte behöva ta bort så mycket material. Men det påverkar dispersionen och glittret och många stenar är ojämt slipade för att få behålla den magiska gränsen 1,00 carat tex. I stort sett alla amerikanskt sålda diamanter har denna slipning. Jag ska förklara lite närmare, diamanten har en oktaeder som naturlig kristallform. dvs en kub med toppiga hörn. enkelt beskrivet så går slipningen till så att man sågar av den ena toppen och får ämnen till två diamanter. en större och en mindre. De formas antingen till en rund briljant eller den form man önskar genom att man slipar en annan diamant mot kanterna. Sedan slipar man alla facetter mot en skiva som är beströdd med fabriksdiamanter. (Visste du att i din tandlåkarborr kan det finnas små diamanter...) Det finns då en perfekt norm för slipning tex god , mycket god, excellent. Vad man då i USA prioriterar för att få den ena halvan av diamantkristallen så stor som möjligt för att hålla caratvikten uppe. Detta har naturligtvis flera konsekvenser. Som jämförelse har två slipningar då olika höjd och bredd vilket påverkar kvaliteen mycket -och priset. I USA är avståndet mellan bordet  (högst upp)och rondisten ( den bredaste delen diametern)  större och stenen väger mer eftersom det är mer upptill. Men diametern är då mindre i jämförelse, så en 1 karatare från USA är betydligt mindre i storlek i diameter jämfört med en europeisk diamant. Det är heller inte den mest optimala slipningen för lystern, man tappar väldigt mycket där i jämförelse. Dessutom slipar man ibland stenarna tex med en avbruten culette dvs nedre toppen sned eller avkortad. Det kan ha suttit en stor inneslutning där eller också räckte inte materialet till vid slipningen. Reultatet blir stenar med hål i botten när man tittar ovanifrån eller sneda vinklar ( dåligt glitter) som ett proffs genast ser , I stort sett alla foton jag såg på Bröllopstorget hade tydligt dåliga slipningar av den här typen. Övriga kvaliteer går inte att avgöra. I Europa skulle man då slipa stenen mindre för att slippa det och få en finare sten. I regel värderas USA slipade stenar lägre på marknaden just på grund av detta. 

    Detta var lite om diamanter för idag, ska försöka återkomma med mer information senare.  Om ni har frågor, undrar något, skriv gärna och berätta och vad ni tycker. Starta gärna en debatt om det här. vigselringen och förlovningsringen är den viktigaste delen av bröllopsbudgeten, den ni oftast har på er varje dag under äktenskapet, ja förhoppningsvis hela livet. Klänningen varar en dag , maten äter ni upp, blommorna visserligen torka men inte så kul som en maffig diamantring att vifta med. För alla er som ska köpa , tänk efter en gång till. För er som redan köpt hoppas jag att ni är nöjda, njuter av kärleken och be er guldsmed kolla fattningarna till stenarna så att allt är OK och skaffa en smyckesförsäkring. PS. vet ni hur sällan svenska män går in i en guldsmeds affär? Det ska jag skriva om nästa gång...DS

    Vi hörs,
    Elisabet

      

     

     

  • Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog
  • zero
    Äldre 4 Mar 02:41
    #1

    Jag har en spontant fråga, eller kommentar.
    inget av det du skriver är några konstigheter och internethandel kommer med sina risker. 
    Men frågan har med definitionen av eye clean att göra. Du skriver att man bara kan se inneslutningar under 10x då undrar jag automatiskt hur någon kan se inneslutning (dvs utan lupp) i en GIA graderad vs2:a? (som exempel)

  • Äldre 4 Mar 06:23
    #2

    Jag kan hålla med dig om att många inte får vad dom tror att dom köper. Min rädsla ligger dock mest i bristande hantverk och skumma guldblandningar. Jag vet många som fyndat en billig ring utomlands och sedan fått utslag eller flagande guld.. Ingen guldsmed vågar göra förändringar i den dåliga ringen .. Inte kul... Dessutom så har dom faktiskt inte ens en aning om dom får en äkta diamant! Då blir det plötsligt inte så billigt! Det är hemskt att det får gå till så här men många saker som skulle kallas dålig kvalitet här i Sverige är fullt normalt i andra länder.

  • Äldre 4 Mar 06:30
    #3

    Det värsta är att många skickliga hantverkare får lägga ner. Dom har inte råd att göra kvalitetsringar med bra stenar och god kvalitet på guldet när konsumenter köper billigare utomlands och inte har samma höga krav. Jag är uppväxt med en hantverkare och vet hur frustrerande det är. Kunderna vill ha billigt och hantverkaren vill göra kvalitet. En anonym skapare i USA behöver inte stå till svars och skämmas på samma sätt. En svensk hantverkare har sitt rykte och hantverksskicklighet att tänka på. Samma fenomen syns i exempelvis tårtor. Många köper billiga tårtor med färdigköpt sockerpasta och billiga pulverfyllningar från nätet..utan att ha en aning om vad dom innehåller och varifrån råvarorna kommer. En riktig konditor vill ge SMAK och kvalitet istället. Men det kostar mer om det används riktiga bär och riktiga ägg.

  • Äldre 4 Mar 06:34
    #4

    Nu låter jag jättetråkig ;) Men kvalitet och hantverk ligger mig nära då jag sett så många skickliga hantverkare gå under för billigt importskräp. Det är synd när all den kunskapen försvinner. Min familj kan lyckligtvis fortfarande försörja sig på sitt hantverk utan att tumma på kvalitén. Men det beror på att dom gjort sig ett välkänt och inarbetat namn på marknaden sedan 200 år tillbaka., men trots det så är det inte lätt alltid.

  • diamon­d
    Äldre 4 Mar 07:42
    #5

    Hej zero,
    Som svar på din fråga.
    Vid gradering av diamanter använder man alltid en lupp 10x och/ eller mikroskop för att bestämma diamantens renhet. dvs inneslutningar. De kan vara svarta (oftast som en prick , en kolrest från när diamanten bildades ) eller gråvita ( som dimslöjor) för att göra ett certifikat använder man alltid ett specialmikroskop. Storleken, färgen och placeringen bestämmer vilken kvalitee´diamanten har
    I Sverige benämner man renhetskvaliten med ;
    Loupeclean,  luppren, inga inneslutningar synliga i lupp eller mikroskåp
      Vvs1-vvs2   very very small inclusions , inneslutningar som syns med lupp i olika placering och storlek
    Vs1-vs2   very small inclusions, inneslutningar som syns med lupp i olika placering och storlek och mängd
    Si 1-2    small inclusions ,  inneslutningar som  tydligt kan ses med lupp
    P1-4      Pique 1-4 tydliga större inneslutningar med sådan placering tex mitt i stenen att ett tränat öga kan se det utan lupp. Kommer man ner i P2,3,och 4 ser man en tydlig försämring av ljusspridning. dvs diamanten ser inte bra ut. P1 kan vara svårt att se för ett otränat öga. Det uttryck som du nämner " eye clean" finns inte  med i några internationella regler tex CIBJO rules som har mycket exakta bestämmelser för hur gradering ska göras. Jag har aldrig sett en GIA report med den benämningen. Diamantgradering är en mycket bestämd vetenskap som måste följa dessa regler. Jag har arbetat på den amerikanska marknaden under en tid och vet att man gärna använder säljtermer. Eyeclean skulle då vara en mycket obestämd kvalite från Si2 och bättre men man vet ju inte alls vad man pratar om då och vad ni får .  En vs2 kan du inte se några inneslutningar utan lupp.

    Har läst igenom den långa tråden ni har om diamanter. Du är ju den som har flest inlägg i den med alla tjejerna och svänger dig med olika fack uttryck och pushar på dina kompisar att köpa och erbjuder tips och olika stenar och pratar om vad de har i lager just nu och hur ni ska betala osv.. För er alla därute som är osäkra brudar utan kunskap, I USA är det mycket vanligt att man får provision om man tipsar om kunder som köper. Speciellt via internetföretagen som även jobbar med direct homeshopping . inte i den bästa av världar är alla " bara kompisar" 

    Diamanter ska vara vita i färgen, det är sällan man i Sverige säljer något sämre än H - Wesselton stenar. Men välj helst en TW dvs en F till G färg.  Där märker man den största kvalitetsskillnaden, I renhet skulle jag inte rekommendera lägre än Si small inclusions, men helst en vvs eller vs . Lupprena stenar ser man väldigt sällan på marknaden och de är också onödigt dyrare i pris. Jag rekommender bara mycket god slipning eller bättre enligt europeisk standard.  

    Kom just på två mycket intressanta , men viktiga detaljer. I USA säljer man enhanced diamonds, och ibland är man inte så noga att berätta det.  Tex God har det i sitt sortiment om man kollar som jag gjort. Det innebär att man har en sten med en större inneslutning, en P1 eller sämre som man laserbehandlar och "skjuter bort" inneslutningen. Diamanten har då ett litet hål en kanal som man eventuellt fyller igen. Det här ska naturligtvis specificeras , men som ni förstår är det inte alltid så. Värdet på en sådan diamant kan aldrig bli högre än den hade från början dvs en Pique sten som nu dessutom är mer skör och kan gå sönder p gr av behandlingen.
    Du hittar aldrig behandlade stenar i Sverige om du köper av en seriöst företag. 

    Någon i tråden tog upp det här med nickel. Ni tillhör en ny generation och har inte hört så mycket om nickelallergi. På 80 talet blev det lag på i Sverige och hela Europa inte får använda nickel i smycke produktion. Straffbelagt. Det gäller både butiker och fabriker. Nickel framkallar en allergi som du sen får leva med hela livet och som kan göra dig handikappad på jobb och i vardagen. Läs på i Vårdguiden på nätet.  Man använder i 18 k guld, 75 % guld och 25 % nickel och nickel är en mycket billig metall. I Europa använder vi Palladium till vitguld och en blandning av silver och koppar till röd och roseguld och det är helt allergifritt , men dyrare. 

    Branschen i USA är lite Vilda västern som ni kanske förstår. Jag hoppas att jag har skrämt upp er ordentligt nu. 

    Kom igen och skriv mera frågor och kommentarer nu när en ny dag gryr...

    Vi hörs 
    Elisabet

     

  • Äldre 4 Mar 08:21
    #6

    Hej Elisabet. Förstår inte riktigt varför du vill "skrämma upp oss. Om Du verkligen är den du säger att du är och har dessa utbildningar bakom dig så måste du väl ändå kunna erkänna att många företag via nätet/ USA är även seriösa. GOG t.ex skriver alltid när en diamant blivit enhanced, de skickar alltid med intyg osv. Har VÄLDIGT svårt att tro att ett sådant stort företag blåser folk me Stenar o certifikat. De har billiga stenar så sol Dyra och med tanke på deras goda rykte så har ja svårt att tro att de är oseriösa. Kan hålla med om att d e omöjligt för oss hobbybrudar att avgöra en bra sten från en dålig, men just därför finns det seriösa försäljare som kan hjälpa oss på Vägen. Jag e nog inte den enda här som tycker Sverige har ett trist utbud på ringar/stenar. Om man inte e en kändis så får man nöja sig me schalins som halva Sverige bär (no offence). Jag t.ex vill ha en vacker halo ring. Vart överallt i Göteborg utan lycka. Dessutom gillar jag de varmare stenarna då ja vill ha roseguld, finns inte heller. Hur tycker du d

  • Äldre 4 Mar 08:22
    #7

    Dottern fick tag i telefonen!! Fortsättning: Hur tycker du då man ska gå tillväga? För mig e d mest självklara alt. USA... Eller har du ett bättre alt?

  • diamon­d
    Äldre 4 Mar 09:45
    #8

    Hej Aline, 

    Anledningen till att jag tar mig tid och skriver är dels att jag ser att ni saknar riktig information och det finns många risker med internetköp från USA.  Jag vill faktiskt inte att ni ska bli lurade. Det tror jag framgår tydligt av mitt inlägg.
    Lägger man ihop alla fakta  blir det aldrig billigare att köpa från USA med extra moms och osäkerhet med kvaliten och också udda stenkvaliteer som en seriös butik inte är intresserad av..  Jag kan absolut hålla med dig att sortimentet kan vara lite trist i Sverige om man väljer ett kedjeföretag eller en större ringleverantör.  Men det finns många skickliga guldsmeder  i mindre företag som kan producera exakt det du vill ha  om du har en ide eller bild med dig. Det finns i Göteborg  flera gemmologer , en utbildad på GIA i USA, en i Tyskland och skickliga guldsmedsmästare som även kan ta hem stenar i specialslipningar som du är intresserad av. Och har du en bra budget så kan man ibland pruta lite på stenen för att få till affären och leverera hela ringen. speciellt viktigt med en bra ring om du har större stenar annars går fattningen sönder och du tappar stenen. De kan göra i roseguld, platina , blandade färger. Det gäller bara att hitta rätt. Har du redan bestämt dig för att köpa från USA så ska du göra det, men prata först med ett proffs här hemma.
    Svårigheten för mig att rekommendera dig ett specifikt företag eftersom jag är i branschen. och måste vara objektiv. Läs senaste numret av tidningen Bröllopsmagasinet  och kolla på annonserna. Jag ska se om jag kan upprätta några bra kontakter till dig. Generellt gäller att vända sig till någon du själv kan lita på kanske där din mamma köpte ringar om du bor på en liten ort eller ta en liten vigselutflykt till närmaste storstad, boka tid hos någon vars ringar ni tycker om i annonsen , ät en mysig lunch och gör något positivt av den stunden. Du får en bra kontakt dit  din man kan vända sig när han ska köpa presenter på köpet. Återkommer till dig.

    MVH, Elisabet
     

  • Salt
    Äldre 4 Mar 10:40
    #9

    Hej!
    Vad tycker du om företag som 77diamonds och lamastone? 

  • Äldre 4 Mar 11:01
    #10

    Hej!

    Vill börja med att tacka dig för all information du ger här! Jag har själv aldrig haft en tanke på att beställa ring från nätet och har varken lust eller ork att sätta mig in i diamantvärlden för att kunna ta ett beslut själv om diamantkvalité och annat. Sådant vill jag överlåta till proffsen!

    Jag är dock nyfiken på vad en expert som du har för allmän uppfattning och åsikt om färgade stenar. Jag funderar seriöst på att ha en coffee-färgad sten i min vigselring (i rödguld) då jag tycker det gör sig väldigt fin tillsammans med min redan släta rödgulda förlovningsring. 

    Ha det gott så länge! 

Svar på tråden Diamantinformation från diamantexpert och gemmolog