• Äldre 11 Jan 18:26
    27552 visningar
    89 svar
    89
    27552

    Vilken musik har/hade ni och varför?

    Jag tänkte det kunde vara roligt att se vad folk väljer för in- och utgångsmusik på sina bröllop, är det mestadels de vanliga brud- och bröllopsmarscherna eller har brudparen lite mer fantasi? Det kunde vara roligt att veta varför ni valde en musik ni valde också! En sak till som åtminstone jag finner intressant är vilket år ni gifte er, ni som edan är gifta. Det kan nämligen vara roligt att se om det "går mode" i musiken, och om den påverkas av något känt bröllop det året (som kronprinsessan Victorias, t ex).

    Jag har gift mig två gånger så jag har hela fyra musikstycken att "redogöra för".

    Vid mitt första bröllop, 1989, hade vi Bröllopet på Ulfåsa som ingångsmusik. Det var min mamma som tjatade om att vi skulle ha den, "Den är så vacker". Eftersom hon och hennes man betalade för bröllopet i god "brudens föräldrar betalar-stil" tyckte vi att hon kunde få sin vilja fram. Sedan var hon inte ens med...

    Som utgångsmusik hade vi A Whiter Shade Of Pale. Detta av lera anledningar, bägge älskade den låten, den är väldigt fin, och vi ville inte ha något "traditionellt" utan vi ville vara lite annorlunda.

     Bröllop år 1989.

    In: Bröllopet på Ulfåsa
    Ut: A Whiter Shade Of Pale

    Andra gången jag gifte mig var år 2005.Den här gången fick ingen annan komma med "önskelåtar", det var bara jag och blivande Maken som skulle bestämma. Blivande Maken lade beslutet helt i mina händer, och jag valde Canon in D av Pachelbel som ingångsmusik. Jag vet, inte vidare origonellt, men den är ju så vacker! Som utgångsmusik valde jag den pampiga A Trumpet Voluntary, poppis bland kungligheter exempelvis. Det var dock inte p.g.a det jag valde den (jag är stolt republikan), utan för att jag tycker om trumpet och andra blåsinstrument, och för att den är så tjusig.

     Bröllop år 2005

    In: Pachelbels Canon in D
    Ut: A Trumpet Voluntary

    Detta äktenskap håller fortfarande, om det har med musiken att göra låter jag vara osagt.

    Det var mina musikval, vilka är/var era?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-11 19:09
    När jag skrev "har brudparen lite mer fantasi" formulerade jag mig dåligt. Naturligtvis ska man ha de traditionella brudmarscherna om man vill ha dem, det angår inga andra än brudparet. De är vackra, jag menade inget annat! Vad jag menade var att det kan vara roligt att höra något totalt oväntat på bröllop, något man inte hör så ofta (eller någonsin).

    Det var inte min mening att såra någon eller kritisera någons val av musik, jag ber om ursäkt om jag har gjort det.

    Jag hoppas det är tydligt vad jag menade.

    Den ledsna gubben vid rubriken har jag inte satt ditt medvetet, det här är knappast något ledsamt ämne!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-12 23:32
    Vichy skriver om soloframträdanden. Det hade jag helt glömt bort att nämna, självklart vore det kul att höra om ni hade något sådant under era bröllop!

    På mitt första bröllop spelade och sjöng min morbror och hans [dåvarande] fru, inget soloframträdande iofs men ändå. Jag hade helt glömt det, det var ju lite pinsamt... Får skylla på att det ju faktiskt var ganska länge sedan. Vad sången heter kommer jag inte heller ihåg men refrängen är ungefär "Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt, och ingen kan lämna det åter". Hoppas ni förstås vad jag menar.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-01-15 19:41
    Jag råkade skriva att Vichy tog upp solosånger/musik men det var fel. Det var ju CarolinZ som tog upp det. Ber om ursäkt för att jag skrev fel inläggsskrivare!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-02-11 01:40
    Om ni har svårt att komma på någon bra psalm eller låt kan ni gå in på kyrkomusik.se/. Där finns massor av förslag, inte bara psalmer utan "vanliga låtar". Man kan lyssna på dem också, det är bara små snuttar men man får ju en uppfattning i alla fall.

    Kanske kan den sidan hjälpa någon som har svårt att hitta "rätt" musik!

  • Svar på tråden Vilken musik har/hade ni och varför?
  • Äldre 11 Jan 18:38
    #1

    In: Estlands Nationalsång
    Ut: Mendelssohns bröllopsmarsch


     


    Tycker inte det har med fantasi att göra. Man tar den låt man vill ha och om det är de klassiska bitarna så har paret valt det för att de vill ha det, inte pga. "dålig" fantasi.

  • Äldre 11 Jan 19:01
    #2
    TheD skrev 2014-01-11 18:38:59 följande:

    In: Estlands Nationalsång
    Ut: Mendelssohns bröllopsmarsch


     


    Tycker inte det har med fantasi att göra. Man tar den låt man vill ha och om det är de klassiska bitarna så har paret valt det för att de vill ha det, inte pga. "dålig" fantasi.


    Nej, ddet var dåligt formulerat, sorry. Vill man ha de vanliga brudmarscherna ska man givetvis ha det! De är vackra, det tycker jag också. Jag tycker dock det är roligt när man är på bröllop och så spelas något man aldrig hört som bröllopsmusik förr. Det var så jag menade, men jag formulerade mig som sagt illa.

    Som Estlands nationalsång! Är någon av er från Estland? Kanske dum fråga, men det kan ju vara längre tillbaka i släkten.

    Hm...varför är där en leedsen gubbe framför rubriken? Den har jag då inte satt där med flit.
  • Äldre 11 Jan 19:07
    #3

    vi gifter oss 2015. 

    in: höga gärdet (themesong från änglagård)
    ut: rid över skog (ronja rövardotter)

    varför? jag personligen är så fruktansvärt less på de vanliga bröllopslåtarna. och de man inte hört, är inge fin. det var svårt att välja. men kom på att min sambo älskade änglagård (själv har jag inte sett den) och han sjöng låten ibland då och då. så då fråga jag om vi ska ha den som ingångslåt. och det gillade han. :) sen gillar vi båda ronja rövardotters låtar, så då tog vi rid över skog.

    sen hade vårt tema mycket med valet att göra - skogstema. båda låtarna låter rätt så skogiga :P  

  • Äldre 11 Jan 19:13
    #4
    filibustern skrev 2014-01-11 19:07:33 följande:
    vi gifter oss 2015. 

    in: höga gärdet (themesong från änglagård)
    ut: rid över skog (ronja rövardotter)

    varför? jag personligen är så fruktansvärt less på de vanliga bröllopslåtarna. och de man inte hört, är inge fin. det var svårt att välja. men kom på att min sambo älskade änglagård (själv har jag inte sett den) och han sjöng låten ibland då och då. så då fråga jag om vi ska ha den som ingångslåt. och det gillade han. :) sen gillar vi båda ronja rövardotters låtar, så då tog vi rid över skog.

    sen hade vårt tema mycket med valet att göra - skogstema. båda låtarna låter rätt så skogiga :P  
    Oj, det var annorlunda! Kul att ta låtar som passar med temat, det blir genomtänkt!
  • Äldre 11 Jan 19:15
    #5
    Innuendo skrev 2014-01-11 19:13:42 följande:
    Oj, det var annorlunda! Kul att ta låtar som passar med temat, det blir genomtänkt!
    tack. ^^ jo. vi är glad att vi hittade NÅGOT. som sagt tycker många av de "vanliga" är så tråkiga. samma med psalmer, vi kommer ha svårt att hitta två psalmer vi vill ha. en är kanske klar, men den andra??
  • Äldre 11 Jan 21:21
    #6

    Jag är halvest. Mammas sida är från Estland. Maken är halvfinne men han har ingen koppling känslomässigt osv... Han ser sig som svensk.

  • Äldre 11 Jan 23:04
    #7

    Kul tråd!

    Både jag och mannen är oerhört musikfrälsta så musiken var en viktig del för oss.
    Vi vigdes borgerligt i juni 2013, så vi hade väldigt stor frihet att välja vad vi ville.

    Ingångsmusik var Something med The Beatles. Mannen är stort Beatles-fan, och har en tatuering som sträcker sig över halva överkroppen föreställande just det bandet. Typ 3e gången vi träffades (på en dejt) spelade han den låten för mig på gitarr och avslutade med att säga "Jag tycker att det här är den största kärleksförklaring man kan ge någon". Så den låten har liksom hängt med och varit given nästan från början. 

    Utgångslåten var All you need is love med The Beatles. Våra fäder, som båda är musiker, spelade och sjöng låten och började med den traditionella bröllopsmarschen som sedan gled över i All you need is love.
    Vi ville ha en glad avslutning på det hela helt enkelt. Mannen har noterna till låten intatuerad på kroppen så det kom väl också ganska naturligt, haha..,

    Nu var inte detta med i frågan, men vi hade dessutom två soloframträdanden under vigsel, och jag vågar nästan lova att en av låtarna aldrig tidigare spelats i vigselsamanhang :)
    En kompis sjöng Utan dina andetag med Kent, så vackert att man ville gråta, men kanske inte så originelt.

    Min syster däremot sjöng en av mina absoluta favoritlåtar, Poison med Alice Cooper. Lite annorlunda som sagt, men på något sätt passade det ändå in, i en aukustisk version. Jag hade egentligen bett henne om att sjunga en annan låt, men hon fick helt enkelt inte till det som hon ville, så typ två veckor innan bröllopet fick jag ett sms om att hon hade bytt låt, och att hon hoppades att det skulle vara okej. Det var det såklart. Jag kommer åtminstone inte glömma låtvalet i första taget :) 

  • Äldre 12 Jan 10:22
    #8

    Från början hade vi tänkt filmtema, men vi la ner det när vi la om tidsplanen (vi gick från ett år till tre månader ungefär - och hade massor av annat att göra under tiden), men musiken fick vara kvar.

    Som ingångsmusik hade vi Over the Rainbow, från Trollkarlen från Oz då och ut hade vi Concerning Hobbits, där prästen om inte annat kom på den bästa anledningen preciiiiiis efter vigseln. "We're going on an adventure!" Men ja, det var bra filmmusik, det var den egentliga anledningen ;)

    På förhand var det Concerning hobbits jag var mest nöjd med, men i efterhand så måste jag ändå ändra mig. Over the Rainbow var så mycket finare på orgel än jag någonsin kunde föreställa mig!

  • CoG
    Äldre 12 Jan 11:42
    #9

    Ingen har lagt sig i vilken musik det skulle vara då vi gifte oss...

    Som ingångslåt hade vi "Du är allt" av Sonja Aldén som framfördes av vår solist och en kille på gitarr.
    Det var fantastiskt fint!
    Hon hade en sån klockren röst att jag rös.
    Vi ville ha det nära, mysigt och intimt istället för en pampig entra med orgel.

    Vi kom precis fram till altaret då solisten avslutade andra versen så hon la bara till "..ja all min kärlek får du bära, hela livet vitt jag ge"
    Det gjorde inget alls att hon skippade sista versen.
    Vi hade inte övat tillsamman i kyrkan tidigare och visste inte hur lång tid det skulle ta att gå in, så att det tajmade så bra var väldigt lyckat :)

    Som utgågsmusik valde vi orgel "Underbart" med Kalle M.
    Något som gör en glad :D

  • CoG
    Äldre 12 Jan 11:43
    #10

    Vi gifte oss i somras...

Svar på tråden Vilken musik har/hade ni och varför?