• amerik­a
    Äldre 1 Jul 09:21
    29411 visningar
    166 svar
    166
    29411

    Balkan-tråden

    Jag är svensk och min blivande make kommer från Montenegro. Vi gifter oss i maj 2014 i Sverige och kommer att ha en borgerlig cermoni då min blivande är (icke utövande) muslim. 

    Det är ju både inspirerande och utmanande att mixa två olika kulturer och olika seder och traditioner och jag skulle gärna bolla idéer, dela tips och råd med andra i samma utgångsläge.

    Därför undrar jag: Finns det fler här på BT som ska gifta sig med någon från Balkan eller som själva kommer från Balkan och ska gifta sig med en svensk? 

  • Svar på tråden Balkan-tråden
  • amerik­a
    Äldre 1 Jul 17:12
    #1

    puffar lite......

  • Äldre 1 Jul 18:32
    #2

    Jag är från bosnien och skall gifta mig med en svensk. vi kommer också ha en borgelig cermoni då ingen av oss är religiös Glad

  • amerik­a
    Äldre 1 Jul 19:30
    #3

    Kul!! Nån mer med Balkan-stuk....

    Hur stort blir ert bröllop?  

  • Äldre 1 Jul 20:06
    #4

    Ja, ska bli spännande att få höra hur ni tänkt er det hela. Jag tycker att det är ganska svårt stundvis att pussla ihop det hela :-P Vi kommer gifta oss nära Lysekil 9 Aug 2014. I nuläget är det runt 50 personer som vi har tänkt oss Hur stort blir erat Vet ni vart ni skall vara?Skrattande

  • amerik­a
    Äldre 1 Jul 20:30
    #5

    Vi blir oxå nånstans mellan 50-60 personer, om det inte är fler av mannens släktingar som dyker upp...
    Vi ska ha själva festen i en bygdegård där vi bor men vigseln ska vara utomhus under en stor ek som vi har blivit förälskade i Hjärta  Vi bor i Linköping och ska gifta oss här, fast på landet och vi ska fixa det mesta själva med mat och sånt.

    Har du din släkt i Bosnien eller i Sverige?

  • Äldre 1 Jul 20:48
    #6

    åhh vad kul! vi kommer också köra lantlig stil. Vi kommer vara i en stor gamal skola från 1904 som nu mera är omgjord till en vanlig lokal innuti men vit, gamal och rustik utanpå. vi kommer gifta oss vid en trädgård ut mot en åker där.  hela min släkt är i bosnien förrutom min mina föräldrar, bror och morföräldrar. Oklart hur många som kommer kunna närvara nerifrån. dck har jag en väldigt liten släkt. min m2m har en myyyckkket större släkt Skrattandevi kommer göra mycket pyssel, dekoration, mm själa men resten hys/köps in.

  • amerik­a
    Äldre 1 Jul 21:25
    #7

    Låter som en fantastisk lokal ni har fått tag på! Vår bygdegård är ett klassiskt rött hus som ligger mitt i det pyttelilla samhället där vi bor. Men det är ju hur smidigt som helst, gångavstånd hem! Flört (fast vi ska sova i hotellsvit i stan, dock)

    Eken finns hos en bonde där min blivande jobbat lite. Vi hade siktat in oss på en annan ek först, men så såg han den här som står inuti en syrenberså och i mitten av maj blommar syrenerna, så det kommer bli vackert.

    Min blivande har massor med kusiner och sysslingar i hela Europa, men alla de ska inte komma. Och han har sin familj därnere men morbröder med familjer här i Linköping.

    Vi ska göra det allra mesta själva, dels av ekonomiska skäl men oxå för att jag är lite av kontrollfreak och gärna vill ha koll på hur allt ser ut. Vi vill att det ska bli ett enkelt, men stiligt och stämningsfullt bröllop. 

    Då antar jag att ni har bokat lokalen redan?  

  • Äldre 1 Jul 22:31
    #8

    låter jätte vackert. ja min sambo kommer från n mindre ö i närheten av lysekil så vi bokade lokalen via hans mamma som fortfarande bor kvar på ön och ser efter skolan. 500kr per dag fick vi betala så jag är överlycklig för det!!! Har ni tänkt något på hur ni vill att dagen skall gå till? Vilka bröllops traditioner från montenegro respektive sverige kommer ni ha med? eller ni kanske inte har kommit så långt ännu :-P det har inte vi iallafall.Tyst

  • amerik­a
    Äldre 1 Jul 22:38
    #9

    Och ett fantastiskt bra pris oxå att hyra den lokalen, va kul!!!

    Jag har försökt fråga min blivande hur det går till på deras bröllop men han vet inte riktigt, han har inte varit på något i vuxen ålder. Men jag skulle gärna ha med något specifikt från hans land. Jag får kanske försöka prata m hans mamma (hur nu det ska gå till, hon pratar bara bosniska m mig och jag svarar "dobro dobro" haha)

    Just det där med språket är det jag tänker mest på som ett "problem". Min och hans familj kan inte kan prata m varandra, hans familj kan inte ett ord engelska. Men man får väl använda teckenspråk eller nåt! 

    Vad ska ni ha med för traditioner? 

  • Äldre 1 Jul 23:03
    #10

    haha underbart!!! nä jag vet inte riktigt. jag har inte heller bra koll på alla traditioner. ska kolla med mamma lite tänkte jag. ja har nog inte varit på bosniskt bröllop sen jag var 10 år gamal tror jag.Tyst  Min mormor och morfar kan inte bra svenska heller så det lär bli ett problem. sen så beror det ju på om någon annan från min släkt kommer eller ej. blir svårt att blanda bordsplaceringen då eftersom man måste tänka på språket, så det finns risk att det blir grupperingar men man får försöka sitt bästa. jag tror att folk har överseende med det Glad jag vet att man brukar ha folk som delar ut typ corsager som ska pinnas fast på bröstfickorna hos gästerna. Det tyckte jag var en kul idée att ha med. Sen så kan man åka runt i bil tåg och tuta gärnet för det brukar vi göra också. Lamm är populärt på bosniska bröllop Tyst haha jag vet inte om du har varit nere i bosnien eller montenegro någon gång men wee looovveee our laammmbb... alla utom jag typ.. för jag hatar det Tyst

Svar på tråden Balkan-tråden