• Äldre 26 Mar 08:50
    9903 visningar
    31 svar
    31
    9903

    Tårta – kör ni ”svensk” med grädde/marcipan eller ”amerikansk” med sugarpaste/frosting?

    Hej!


    Jag är novis på det här med tårtor, trodde att alla bröllopstårtor såg ut som på film, men efter att ha kontaktat 3 konditorier inser jag vad fel jag hade…. :) Det jag ser framför mig är en 3 vånings vit tårta med blommor eller annan dekoration. Jag ringde 2 konditorier på österlen igår och vad jag förstod så gör de ”svenska tårtor” som oftast innehåller sockerkaksbotten och vaniljcreme och oftast täcks av grädde eller marcipan om man vill ha vit yta (vilket vi vill!). Men då blir det 3 tårtor som ser ut som det man brukar ha på 50-årsfester mm, eller?


    Sen mejlade jag Ultimate Cake i Malmö och de skrev: ”Alla tårtor täcks antingen med sugarpaste (ett behagligt material som behandlas på samma sätt som marsipan, dvs man kavlar ut det och lägger 'lock' på våningarna och den ger en fin, porslinsliknande yta) eller frosting (en krämig, smörig glasyr som bres på tårtan -aldrig kritvit -mer gräddvit pga smöret). Sugarpaste är kritvit och kan färgas. Många av våra tårtor står cirka 10 ståtliga centimeter höga, som är åtminstone 3-4 cm högre än en vanlig svensk tårta.”


     Det känns lite som om man får välja mellan en ”svensk” tårta som smakar lite godare men är enklare till utseende (kostar cirka 2000kr för 60pers) eller en ”amerikansk” som är vacker, nästan dubbel så dyr och kanske inte smakar så god… Vad gör ni? Har ni hittat någon bra balans mellan smak och utseende? Gärna bilder och tips, tack!

  • Svar på tråden Tårta – kör ni ”svensk” med grädde/marcipan eller ”amerikansk” med sugarpaste/frosting?
  • Äldre 26 Mar 12:03
    #9

    Oh, tack alla för era tips och all informationen ni gett mig, har lärt mig jättemycket! :) Nu kan jag ringa runt till fler konditorier och se om jag kan hitta något liknande ni haft  :)

    Jättefin bild Nikkita! Får jag låna den? Glad 

  • Äldre 6 Jun 13:36
    #30

    Hej!

    Till slut hittade vi en superduktig tjej som heter Lina och bakar fantastiska staplade tårtår så det blev en sådan! Supervacker blev den:

    bakministeriet.blogspot.se/2013/05/min-forsta-brollopstarta.html

    Blommorna är gjorda av sockerpasta och vissa tog 6 timmar att göra!! En chokladtårta med ganache och jordgubbskräm och täckt av sockerpasta, mums! Vissa gäster tog 3 bitar :) Trots det fick vi massor över så nu finns flera bitar i frysen :)

Svar på tråden Tårta – kör ni ”svensk” med grädde/marcipan eller ”amerikansk” med sugarpaste/frosting?