• goli
    Äldre 7 Oct 13:27
    1432591 visningar
    3377 svar
    3377
    1432591

    Orientaliskt bröllop

    Hej!

    Tänkte att detta skulle bli en samlingsplats för alla med frågor samt erfarenheter av allt som har med orientaliska bröllop att göra: lokal, orientalisk buffé, sofreh aghd, vigsel mm mm.

    Välkomna!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-13 12:57
    Vi som planerar bröllop i denna tråd är:

    Pagnie (13 juli 2013)
    Kitkät (27 september 2013)
    TS (3 augusti 2013)

    Men vi välkomnar fler så joina oss gärna!

  • Svar på tråden Orientaliskt bröllop
  • Äldre 9 Dec 23:12
    Mustikka skrev 2013-12-09 20:13:59 följande:
    Pagnie
    WOOOOOOOOOHOOO Du ska ha en bebiiis blev så glad när jag såg din mage puta, vi försöker ju nu och jag kan knappt bärga mig, avskyr väntan att inte veta, kissa på sticka och få negativt. Längtar efter den lilla positiva stickan som bekräftar en mini. Hur känns dagarna som gravid? äter du mer? illamående? tell me :D
    Haha ja det gick ju som sagt väldigt fort allt det där. tog 3 månader sen så var det en bebis i magen. magiskt var det. hoppas ni får känna den glädjen snart också. fast dom första månaderna är mest oro ändå innan man kan lugna sig. nästa vecka kan jag nog vara helt lugn faktiskt.

    jadu hur känns dagarna. som en tjockis. blir bara större och större hela tiden. har ökat 4 cm i midjan på 3 veckor nu. har bara ett enda par byxor som jag kommer i.
    har varit väldigt förskonad från illamående. har spytt 4 gånger totalt så det är inte alls mycket. illamående kommer och går lite men inte alls så illa som jag trodde att det skulle vara. det värsta nu är all halsbränna jag har fått stå ut med. Så jag knaprar novalucol hela dagarna men det går an.
    annars är jag sjukt trött och mina kollegor säger att dom knappt ser mig utan att jag äter. haha. dock har jag bara cravings efter frukt och sallad. jättebra faktiskt.

    har gjort 3 ultraljud än så länge. Ja jag är galen men kan ju göra dom på jobbet så utnyttjar det tillfället. KUB-test på måndag och rutinultraljud 22/1. då tar vi reda på kön. men både jag och R blir väldigt förvånade om det inte är en pojke. men det får vi se. vi vill ju helst ha en pojke men bara det är en frisk bebis så.

    vet hur det är med dom negativa stickorna. även om det inte var så många gånger som det hände. testade bara en gång och det var negativt men den gången slog hårt. mensen var 3 dagar sen då men icke. kan säga att när det väl hände så kände jag i hela kroppen att jag var gravid. 2 dagar innan beräknad mens fick jag plus. men som sagt jag vaknade på morgonen och bara sa till R att jag tror att jag är gravid. och det var jag. var en helt annan känsla. något som inte riktigt går att förklara.
    dock läste man för mycket om hur ofta man skulle mysa och hur man skulle göra och vad man kunde äta för att öka chanserna osv osv. man blev galen. så vi sket i allt det och körde som vi ville och all stress bara försvann.

    hoppas verkligen du joinar mig i bebisgruppen snart. håller alla tummar för er.
  • Viola
    Äldre 10 Dec 17:24


     


    Tack flickor! 

    Så sant, jag kommer och går lite då och då =)) har inte kunnat vara så aktiv i och med allt inför bröllopet, flytten, jobb och det sociala livet. Jag dividerade om huruvida jag skulle lägga upp bilder, jag kan tycka att det är lite småläskigt på ett så öppet forum, men ni har ju varit så snälla och delat med er, och det är inte så att jag är någon speciell, haha. 

    Jag berättar absolut om dagen, jag lär dock skriva lite huller om buller, men jag försöker så gott jag kan, får se om ni orkar läsa.

    Jag kan börja med att säga att jag kände mig såååå avslappnad och harmonisk under bröllopsdagen, jag trodde aldrig någonsin att jag skulle kunna njuta av vår dag så som jag gjorde. Min man har en otrolig förmåga att få mig att känna mig bekväm, han är så himla trygg, avslappnad och skämtsam, så han smittade av sig på mig. Vi fick väldigt mycket komplimanger just vad gällde det, att vi såg ut att ha riktigt kul och var avslappnade vilket gjorde att det smittade av sig på gästerna. En gäst frågade tom vad vi hade tagit för något, haha. 

    Bröllopsförberedelserna började med att ag och min syster checkade in på Görvälns Slott kvällen innan bröllopet, sov där, åt frukost på lördag morgon och inväntade makeup artisten och frisören. Även min bästa vän kom till oss på morgonen och var med oss hela förmiddagen. Det var sååå lugnt och skönt, jag hade verkligen ingen stress. Min frisör var tom 40min sen, tror ni jag brydde mig? Vid 12 tiden blev jag klar, då kom även min man dit för att vi skulle fotograferas i slottets omgivningar. Fotograferingen tog ca 2 tim, efter detta åkte vi våra separata vägar, jag åkte hem, bytte om till mjukisar och tog det lugnt hemma i någon timme samtidigt som jag små-åt lite. Min klänning åkte på igen vid 16-tiden, vi fotograferades hemma med närmsta släkt och familj, dansade lite, tills vi hörde trummorna spelas på håll...Min mans familj kom...

    Jag har alltid haft den bilden att jag skulle vara en väldigt spänd brud, och att jag skulle bryta ner när min mans familj kom "för att hämta mig", men jag kan lugnt säga att jag överraskade mig själv ganska så rejält. Det blev inga tårar, allt jag kände var kärlek, jag var så lycklig och mina svägerskor och svärmor var så fina mot mig, just då och där kände jag att min familj expanderade. 

    Jag, min syster och svägerska satte oss i brudbilen för att åka mot kyrkan.

    När vi kom till kyrkan gick min syster och svägerska in i kyrkan för att inta sina platser samtidigt som min blivande man kom ut, öppnade bildörren och hjälpte mig ur bilen. Vi valde att genomföra altargången tillsammans och hade ingen överlämning.

    Vigseln var så känslosam för oss, vi hade tre präster -två syrianska, en armenisk och vigselns hölls på syrianska, armeniska och svenska. Just kombinationen av språken och prästerna hade en sån symbolisk innebörd för mig och min man, att vi för samman olika kulturer och har en så djup respekt för vart den andre kommer ifrån.

    Efter vigseln slussades vi in i ett privat rum, där vi blev serverade mat och dryck, samtidigt som gästerna blev serverade fördrinkar och minglade. Vår entré var lite annorlunda, den började med att min mans föräldrar blev presenterade av sångaren, sedan mina, och våra vittnen...Sedan var det vår tur att bli introducerade med dawul och zurna, vi hann även kasta krukan i golvet (syriansk tradition) och krossa en tallrik med våra skor (armenisk). 

    Vi valde att skära tårtan i början av festen, efter att vi skar upp tårtan överraskade min man med ett tal, därefter dansade vi vår första dans. Han lyckades verkligen charma våra gäster (och mig) med sitt tal, då många kom fram och påpekade att de aldrig hört något liknande, hur vackert, berörande och oansträngt det var. Min man är en otroligt vältalig grabb =).

    Varmrätten bestod av oxfilé, potatisgratäng med rödvinssky och pepparsås och kom in vid 2045 (Vi serverade även traditionell meze unde rhela kvällen). Efter det drog festen igång. Mellan 00-03 var dessertbuffen öppen. 

    Allt gick verkligen jättebra, blommorna var över förväntan, maten fick jag höra var supergod, en del tog 2 portioner. Vår sångare, Hamo lyckades verkligen leverera till båda "sidorna", detta var det största orosmolnet för mig, då både armenier och syrianer kan vara kinkiga vad gäller musiken, men dansgolvet var packat hela kvällen, Dawul och Zurna var med och spelade hela kvällen de med. 

    En sak vi är väldigt stolt över är att vi hann gå till varje bord och hälsade på alla, vi hann verkligen prata med i princip alla gäster. Det var någon vi väldigt gärna ville få till, för vår egen och inte minst sagt gästernas skull och det uppskattades.

    Folk har varit så fina mot oss, våra föräldrar fick ta emot en hel del samtal från gäster som har tackat och berättat om hur det var bland de bästa bröllopen de varit på. Många har uttryckt tacksamhet över att de fick vara delaktiga på vår dag och att vi gett dem en sån unik och varm fest. Och det var vår prio 1, att vi ville att folk skulle stänga ute alla världshändelser, sjukdomar, dödsfall, stress osv i några timmar, ha roligt och fira med oss. Som min man sa "Finn glädjen och kärleken i era hjärtan ikväll, och dela med er av den till oss"...Det låter kanske larvigt, men vi kände så mycket kärlek och glädje från våra gäster den kvällen. All den ångest jag hade inför det här bröllopet var verkligen förgäves, jag drömde sånna mardrömar och undrade hur jag kunde bli övertalad till att ha en så stor fest, men allt släppte verkligen när dagen väl var framme. 

    Jag har dessvärre inga bilder på min dator, så jag måste överföra dem från mobilen. Men här har ni ett par bilder från fotografens blogg, som jag förövrigt äääälskade. Han lyssnade verkligen på våra önskemål som vi diskuterade i förväg, vi fick en så skämtsam och avslappnad relation som underlättade fotograferingen, vi behövde knappt posera, utan han fotade "riktiga" ögonblick



  • Äldre 10 Dec 19:26

    Hej! Jag vill fråga er om hjälp! Jag o min kille (kurd från irak) gifter oss i juni i skåne. Vet ni något kurdiskt band/sångare i närheten? Tack!

  • Äldre 11 Dec 21:21

    Lovade ju att hålla er uppdaterade så.......Mrs. H's mage:



    ja jag börjar redan bli tjock och jag längtar verkligen tills vi får berätta för familjen så jag slipper dölja denna kula snart ;)
  • Mustik­ka
    Äldre 12 Dec 17:54
    Viola vilken vacker brud du är =D och vilka vackra bilder ni hade verkligen en jätte bra fotograf man ser hur avslappnade ni såg ut. Själv var jag så spännd och irriterad på mina fotografer och tyvärr så syns det på bilderna :/ Ni var jättefina båda och det var härligt att läsa om er kväll, vad fint att din man höll tal, kan tänka mig hur känsligt och vackert det var <3 

    Måste själv sätta några bilder om ni vill se? var ganska sen med att få dem. Videon har vi inte heller fått än, fått proverna men har så mycket att justera dem tog med så mycket och satte egna låter, en låt är så deprimerande :S Den handlar om någon som förlorat sin kärlek haha, ibland undrar man hur dem tänker. 
     
  • Mustik­ka
    Äldre 12 Dec 17:58
    Pagnie skrev 2013-12-11 21:21:10 följande:
    Lovade ju att hålla er uppdaterade så.......Mrs. H's mage:


    ja jag börjar redan bli tjock och jag längtar verkligen tills vi får berätta för familjen så jag slipper dölja denna kula snart ;)
    Ååååååååh vad söööööt <3 Jag orkar inte vänta mera blir tokig på al väntande vill också ha en kula i magen.
  • Mustik­ka
    Äldre 12 Dec 18:32
    Pagnie Jag förstår dig haha O kallar mig för babyzilla nu. Vill redan köpa massa kolla på saker och tar massa vitamner osv. Slutat dricka och försöker vara mer hälsosam. Har väntat så länge känns det som, du säger 3 månader jag säger SÅÅÅÅ LÄNGE? haha!  Har verkligen ingen tålamod vill ha pluss nu nu nu hahah! Men det underlättar inte när faktiskt alla redan tror att man är gravid eller väntar på att jag ska säga att jag är. Varför vet jag inte, har inte sagt till någon att vi vill ha barn, Har satt på mig lite godis kilon hahah det kanske är det. Och min gynekolog sa att vi borde skaffa genast pga min ena äggstock som det är fel på. 
    Har ni några namn ännu? Vi har bara tänkt på flick namn än så länge, vill ha en dotter men som sagt så länge barnet är friskt så kommer jag vara lycklig. Hoppas kah också kan ha en lika söt mage som din.
    När var du beräknad?  
  • Äldre 13 Dec 10:22
    Mustikka skrev 2013-12-12 18:32:26 följande:
    Pagnie Jag förstår dig haha O kallar mig för babyzilla nu. Vill redan köpa massa kolla på saker och tar massa vitamner osv. Slutat dricka och försöker vara mer hälsosam. Har väntat så länge känns det som, du säger 3 månader jag säger SÅÅÅÅ LÄNGE? haha!  Har verkligen ingen tålamod vill ha pluss nu nu nu hahah! Men det underlättar inte när faktiskt alla redan tror att man är gravid eller väntar på att jag ska säga att jag är. Varför vet jag inte, har inte sagt till någon att vi vill ha barn, Har satt på mig lite godis kilon hahah det kanske är det. Och min gynekolog sa att vi borde skaffa genast pga min ena äggstock som det är fel på. 
    Har ni några namn ännu? Vi har bara tänkt på flick namn än så länge, vill ha en dotter men som sagt så länge barnet är friskt så kommer jag vara lycklig. Hoppas kah också kan ha en lika söt mage som din.
    När var du beräknad?  
    haha ja men det blir så. alltså tre månader är inget men när man är inne i den karusellen så känna varje månad utan plus som en hel livstid så jag vet absolut vad du menar. men ja det är bara att köra på och se glad ut. dom säger ju att det tar ca 7 månader och att det är normalt. så jag tackar för mina tre.
    ja vitaminer började jag med redan i februari alltså med folsyran. allt det andra åt vi ändå. R är vitamintokig så där kommer jag inte undan. röker har jag aldrig gjort och dricker var det väldigt länge sen. dricker inte vanligtvis ens när vi är ute med våra vänner så det var ingen större förlust. men det är bra att lägga om livet lite. men man ska inte stressa upp sig. det säger dom är viktigt. och det stämmer nog till viss del.

    ja men så är det väl. väldigt många i hans familj som tjatar på oss efter bröllopet. det är som att efter bröllopet så är det självklart att det ska vara en bebis i magen. enda som inte tjatar är hans mamma. hon tycker vi ska vänta ett år och det gör vi ju. han kommer ju bara några veckor innan första bröllopsdagen. haha.

    ja fast en äggstock som krånglar gör ju inget eftersom kroppen är så smart så den kompenserar. ;) men ja det är ju onödigt att utmana ödet så kör på så kommer det ett plus snart.
    både han och jag vill ju ha en pojke och blir väldigt chockade om det blir något annat så det är en liten Dastan som ligger där inne och väntar. men ja blir det en flicka så är det väl så. jag blir bara glad att det kommer ut en bebis. är jätte nervös inför måndag då vi ska göra kubtest. såg ju bebisen förra tisdagen men är ändå rädd att det inte kommer vara någon bebis där nu. låter jätte löjligt men ja man tänker sådana konstiga tankar när man är gravid tydligen.

    haha ja den är rätt söt nu men med tanke på vilken storlek den har redan så är jag lite orolig för vart detta kommer sluta. men vi får väl se. hoppas på det bästa. längtar så till rutinultraljudet så vi faktiskt får veta vad som gömmer sig där inne och då kanske jag äntligen känner lite sparkar.

    just nu är jag beräknad till 24/6 men det kan ju och kommer säkert ändras på rutinultraljudet. det är ju det datumet efter ultraljudet som bestämmer. men jag tror faktiskt att jag blir framflyttad lite eftersom när vi var på ultraljud förra veckan så sa gynekologen att jag nog var längre gången  än jag trodde. 1 vecka plus eller så.
    men ja runt midsommar där någon stans. ;)

    och det där med att handla grejer går inte att undvika så är det bara. du ska se vad mycket jag har i mina gömmor. haha. jag har handlat i flera år tror jag ;) så blir du lycklig utav det så kör på.
  • Äldre 13 Dec 22:50

    Viola, vilken vacker brud! Verkligen! Och så fina bilder det blev, otroligt fina! Det märks verkligen hur lyckliga ni är. Var så kul att få läsa om ert sagobröllop och att ni är så nöjda. Tack till dig för att du ville dela med dig av er fantastiska dag och era bilder!

    Kitkät, välkommen tillbaka! Började undra var du höll hus någonstans. Tänkte ett tag att ni kanske bestämt er för att stanna kvar där för alltid, hahaha! Härligt att ni hade det så bra! Har du bilder att dela med dig av? Och hur känns det då att komma tillbaka till Sverige och detta underbara väder? Skrattande Ang filmen så fick vi den senaste versionen idag och vi har tyvärr inte hunnit titta igenom den än men tror nog att det kommer att bli bra. Hur går det för er? Du får förlåta att jag är så glömsk men det var så länge sen, men visst har ni flyttat in i er nya lägenhet? hur går det? trivs ni?

    Mustikka, jag säger bara go for it! Men det är faktiskt inte det lättaste, att kunna slappna av och inte stressa upp sig så mycket. Jag har börjat använda ägglossningstest. I och med det känner jag mig mycket lugnare eftersom att jag slipper oroa mig för att missa det gyllene tillfället så att säga. Och det känns faktiskt lite lättare att hantera resten. Så det rekommenderar jag. Håller tummarna för er och att det ska gå vägen mycket snart! Vi är också i full gång men vi räknar med att det kommer att dröja ett tag.

    Pagnie, du skrev ju att ni ska berätta för era familjer på julafton. Men ni kommer knappast behöva säga något med den fina och stora magen du har nu. Däremot borde ni filma era familjers reaktioner när de ser dig första gången. Tänk vad kul att ha det som minne och att kunna gå tillbaka och återuppleva det lite då o då!

  • Äldre 14 Dec 09:17
    goli skrev 2013-12-13 22:50:27 följande:
    Pagnie, du skrev ju att ni ska berätta för era familjer på julafton. Men ni kommer knappast behöva säga något med den fina och stora magen du har nu. Däremot borde ni filma era familjers reaktioner när de ser dig första gången. Tänk vad kul att ha det som minne och att kunna gå tillbaka och återuppleva det lite då o då!
    haha ja det är fler som säger att vi borde filma. jag har lagt fram förslaget för R men han är lite svårövertalad. min familj blir nog inte så rolig men hans blir nog. det kommer bli full kalabalik där tror jag.
    men nej med den magen är det nog inga problem.
    testade mina gamla klänningar igår för att se om jag har något att ha på mig på jul. och några utav dom kan jag fortfarande ha utan att se ut som en korv. hittade en fin blå som är skuren precis under bysten så den blir det nog. men de flesta klänningarna jag har sitter inte direkt tajt i magen så det är ju bra.
Svar på tråden Orientaliskt bröllop