• Ellis
    Äldre 20 Feb 22:51
    33721 visningar
    47 svar
    47
    33721

    Kostnad för borgerlig vigsel

    Vi kontaktade en som ville ha 3000kr + moms..  Vilket kändes jättedyrt förvår budget. Vi vill viserligen ha lite mer än 2 minutersversionen och inte på rådhuset, men det kändes ändå dyrt!

  • Ellis
    Äldre 10 May 17:20
    #26

    Nu har vi hittat en ny som vill ha 600kr, det är då inte i rådhuset utan i en annan lokal vi valt. Känns mycket mer rimligt än 3000kr, även om ju billigare ju bättre givetvis.

    Jag tycker inte det ska vara en ekonomisk fråga om man ska ha råd att vigas eller inte, och man ska inte behöva välja kyrkan om man inte vill. Vi har trots allt religionsfrihet. Sen lägger ju vi pengar på festen visserligen, men det är en annan sak tycker jag. 

  • Ellis
    Äldre 10 May 17:48
    #31
    Dejli skrev 2012-05-10 17:34:25 följande:
    Fast vad har religionsfriheten med saken att göra? Man kan välja att tro eller inte tro, men om jag vill gifta mig hinduiskt så tror jag knappast att jag skulle få göra det på statens bekostnad...
    Religionsfrihet: Att inte behöva tro på något om man inte vill, dvs jag ska inte behöva välja ett kristet bröllop om jag inte vill ha ett kristet bröllop. Vill jag ha ett kristet bröllop kan jag ju vigas i kyrkan. Vill jag ha ett hinduiskt bröllop så kan jag välja det. Men jag ska inte behöva blanda in religion om jag inte vill.

    Att ta ut en liten kostnad för pappersarbetet eller något sådant om man går till stadshuset ser jag inte som något större problem. Att betala 3000kr däremot vore inte så roligt.
  • Ellis
    Äldre 10 May 20:04
    #34
    Dejli skrev 2012-05-10 19:54:56 följande:
    Jag vet vad religionsfrihet är, men det är ju faktiskt ingen som tvingar dig att gifta dig i kyrkan om du inte vill. De som betalar kyrkoskatt gifter sig utan extra kostnad i kyrkan. 3000 kr låter mycket för en borgerlig vigsel, men under en livstid betalar du nog väldigt mycket mer än så till kyrkan om du väljer att betala kyrkskatten, så den vigseln blir troligtvis det absolut dyraste alternativet om du inte valt att gå ur kyrkan. De som valt att stå utanför får i normala fall betala för tjänsten om man trots allt vill gifta sig i kyrkan, och det är ju inte mer än rätt.
    Jag har inte sagt att någon tvingar mig att gifta mig i kyrkan. Jag menar om man har ont om pengar, och det kostar att gifta sig borgerligt så kanske man överväger kyrligt ändå om den borgerliga vigseln kostar mycket pengar. Jag vet att man kan gå ur kyrkan, det gjorde jag på min 18-års dag. Jag bara menar att man ska kunna ha möjligheten att välja om man vill ha kristet bröllop, någon annan religion, eller oreligöst bröllop. Och jag tycker inte att det ska kosta skjortan att välja bort ett religöst bröllop. 
  • Ellis
    Äldre 10 May 21:19
    #37
    J8783 skrev 2012-05-10 20:08:34 följande:
    Jag gick i samma klass på gymnasiet som dottern till våran kvinnliga vigselförrättare. Hon är anställd inom vårt bostadsbolag, minns inte hur? Men ganska högt. Samt att hon jobbar inom äldreomsorg. Hon kommer viga oss på sin lediga tid (fritid) och har ca 60min bilresa fram och tillbaka. Hon kommer inte ta avgift från oss ej heller nån  rese ersättning. 

    Men vi kommer i vilket fall vad hon än säger, ge henne nått minnesvärt från vår dag. Som vi hoppas hon kommer uppskatta
    Ej menat att "skryta". Men inte för att låta elak, men den bästa vi kunde få!! Dom andra är ju inte direkt så populära hos oss, just för deras "syn" på detta bröllopet.. Fast dom är anställda på kommun huset (dom övriga).

    Känns så bra, med en riktig värmländska som viger oss Solig 
    Låter toppen bra ju!  Måste vara trevligt med någon man vet lite vem det är Glad
Svar på tråden Kostnad för borgerlig vigsel