*

  • Tips för macarons!

    2011-07-10 19:18:14 Läst 5786 gånger Totalt 20 svar
    förlov­adflic­ka Visa endast
    2011-07-10 19:18:14

    Tänkte försöka mig på att baka macarons i veckan, är det någon som är bra på det och har några tips man kanske behöver veta om, verkar som att det är lätt att de blir misslyckade? Undrar också om man kan frysa dem, för vi gifter oss inte förrän 1/10 men hade varit skönt att ha bakandet avklarat tidigt :)

  • 2011-07-10 19:21:02 #1
    förlovadflicka skrev 2011-07-10 19:18:14 följande:

    Tänkte försöka mig på att baka macarons i veckan, är det någon som är bra på det och har några tips man kanske behöver veta om, verkar som att det är lätt att de blir misslyckade? Undrar också om man kan frysa dem, för vi gifter oss inte förrän 1/10 men hade varit skönt att ha bakandet avklarat tidigt :)


    Det gäller att vara extremt noga, annars är det lätt att det misslyckas ja. Det svåraste är väl att få dem helt runda och få den lilla "foten". 
    Det ska gå att frysa in dem, utan fyllning då såklart. Vet dock inte hur väl de håller, du kanske får testa att frysa ner och sen tina upp igen för att se. 
  • 2011-07-10 19:22:57 #2

    Ett annat litet tips, använd en bakduk av silikon istället för bakplåtspapper. När man spritsat på bakplåtspappret och det får stå en liten stund bubblar sig bakplåtspapperet och macaronsen flyter ut och blir ojämna. 

  • förlov­adflic­ka Visa endast
    2011-07-10 19:30:11 #3
    Skumboll skrev 2011-07-10 19:22:57 följande:
    Ett annat litet tips, använd en bakduk av silikon istället för bakplåtspapper. När man spritsat på bakplåtspappret och det får stå en liten stund bubblar sig bakplåtspapperet och macaronsen flyter ut och blir ojämna.

    Hm, har ingen sådan bakduk, undra om man kan ställa dem i en silikonugnsform? Det blir spännande detta :P


    Har inte ens provsmakat macarons förut, men de ser så fina ut på bilder! Hur länge håller dem utan att vara nerfrysta? När smakar de som godast, när de är nybakta eller fått stå ett par dagar eller längre? :)

  • 2011-07-10 19:33:45 #4
    förlovadflicka skrev 2011-07-10 19:30:11 följande:

    Hm, har ingen sådan bakduk, undra om man kan ställa dem i en silikonugnsform? Det blir spännande detta :P


    Har inte ens provsmakat macarons förut, men de ser så fina ut på bilder! Hur länge håller dem utan att vara nerfrysta? När smakar de som godast, när de är nybakta eller fått stå ett par dagar eller längre? :)


    Attans, du får testa med ungsformen helt enkelt. 

    Räkna med att det tar några omgångar innan du fått in snitsen och de faktiskt ser bra ut. 

    De jag har gjort har vi ätit upp på en vecka ungefär men de håller säkert längre än så och jag har nog tyckt att de är godast 1-2 dagar efter bakning. 

    Vad ska du ha för fyllning?
  • förlov­adflic­ka Visa endast
    2011-07-10 19:39:35 #5
    Skumboll skrev 2011-07-10 19:33:45 följande:
    Attans, du får testa med ungsformen helt enkelt.

    Räkna med att det tar några omgångar innan du fått in snitsen och de faktiskt ser bra ut.

    De jag har gjort har vi ätit upp på en vecka ungefär men de håller säkert längre än så och jag har nog tyckt att de är godast 1-2 dagar efter bakning.

    Vad ska du ha för fyllning?
    Choklad tänkte jag, om inte du har något bättre tips ;)
  • 2011-07-10 19:41:56 #6
    förlovadflicka skrev 2011-07-10 19:39:35 följande:
    Choklad tänkte jag, om inte du har något bättre tips ;)
    Chokladganache med pepparmint är grymt gott!

    Jag ska också ha macarons på mitt bröllop men har valt att beställa, smakerna till dessa blir jordgubb/lime och champagnesmak. Gott!
  • förlov­adflic­ka Visa endast
    2011-07-10 19:44:08 #7
    Skumboll skrev 2011-07-10 19:41:56 följande:
    Chokladganache med pepparmint är grymt gott!

    Jag ska också ha macarons på mitt bröllop men har valt att beställa, smakerna till dessa blir jordgubb/lime och champagnesmak. Gott!
    Det lät jättegott! Var kan man beställa ifrån? Har inte sett det någonstans i Halmstad iaf :) Tänkte ha det som favours, så kanske hade varit lättare att beställa så man slipper stå och baka dagen innan... (Är det nu jag ska få dåligt samvete för att jag inte ger bort en get eller medicin till sjuka barn?)
  • 2011-07-10 19:52:10 #8
    förlovadflicka skrev 2011-07-10 19:44:08 följande:
    Det lät jättegott! Var kan man beställa ifrån? Har inte sett det någonstans i Halmstad iaf :) Tänkte ha det som favours, så kanske hade varit lättare att beställa så man slipper stå och baka dagen innan... (Är det nu jag ska få dåligt samvete för att jag inte ger bort en get eller medicin till sjuka barn?)
    Bor visserligen i sthlm så det är ju lättare att hitta här, har beställt från holy sweet. Kostar en del, men jag pallar verkligen inte att göra 100 st.

    Googlade lite och hittade några ett par ställen i halmstad;
    www.dimare.se/macaron-franskt-bakverk-med-smorkram/
    call-me-cupcake.blogspot.com/

    Har du funderat på hur du ska förpacka dem?
  • förlov­adflic­ka Visa endast
    2011-07-10 19:55:12 #9
    Skumboll skrev 2011-07-10 19:52:10 följande:
    Bor visserligen i sthlm så det är ju lättare att hitta här, har beställt från holy sweet. Kostar en del, men jag pallar verkligen inte att göra 100 st.

    Googlade lite och hittade några ett par ställen i halmstad;
    www.dimare.se/macaron-franskt-bakverk-med-smo...
    call-me-cupcake.blogspot.com/

    Har du funderat på hur du ska förpacka dem?
    Men vad komiskt, den butiken ägde min kompis mamma innan :P Har köpt favouraskar från sweeties jag tänkte ha dem i, fast kanske måste lägga lite bakplåtspapper i botten eller något så de inte fettar av sig?
  • 2011-07-10 19:59:15 #10
    förlovadflicka skrev 2011-07-10 19:55:12 följande:
    Men vad komiskt, den butiken ägde min kompis mamma innan :P Har köpt favouraskar från sweeties jag tänkte ha dem i, fast kanske måste lägga lite bakplåtspapper i botten eller något så de inte fettar av sig?
    Du ser!

    Är det pappersaskar? Vet inte hur det funkar faktiskt, annars kanske du kan lägga i lite silkespapper i passande färg? 
  • Maria och Toni Visa endast
    2011-07-10 20:12:23 #11
    förlovadflicka skrev 2011-07-10 19:18:14 följande:

    Tänkte försöka mig på att baka macarons i veckan, är det någon som är bra på det och har några tips man kanske behöver veta om, verkar som att det är lätt att de blir misslyckade? Undrar också om man kan frysa dem, för vi gifter oss inte förrän 1/10 men hade varit skönt att ha bakandet avklarat tidigt :)


    Är du ute efter tips på macrons så ska du kolla in den här killens blogg. Han är superduktig!!! Där finns säkert också tips på hur man lyckas med sina macrons.

    http://bakemyday.se/
  • Maria och Toni Visa endast
    2011-07-10 20:16:53 #12

    Tips!
    Du kan även beställa macrons av Mattias på bakemyday. ;)

  • 2011-07-10 20:22:30 #13

    För att undvika att macaroonsen ska spricka är det viktigt att det är rätt temperatur på ugnen och absolut inte öppna ugnen under bakningen. Det gjorde vi första gångerna vi bakade dem och de sprack varje gång. Silikonbakduk är ovärderligt för macaroons, de lossnar väldigt bra men kan däremot fastna rätt lätt på vanligt bakplåtspapper så det kan vara värt att investera i en silikonduk. Jag tycker också de är godast första 1-2 dagarna, då är de lite sega och goda, sen blir de torra och smular sönder lättare. Vi har aldrig testat att frysa men prova frysa. Vi brukar baka efter leilas recept och de blir kanongoda. Konsistensen på smeten ska vara ganska lös för då blir de fina och runda när man spritsar ut dem, jag vill ha dem helt runda och en slät rundning ovanpå. Lycka till!

  • 2011-07-10 20:53:52 #14

    Jag tyckte det var lättare än vad alla säger. Jag är usel på att baka men macaroons gick lätt.
    Jag tog receptet som Ebba Von Sydow rekommenderade efter att kocken i Gokväll gjort dem. 
    http://svt.se/2.154808/1.2398087/macarons Citronkrämen var riktigt god! 

    Har ätit macaroons från Ladurée i Paris flera gånger och tyckte dessa var snarlika!

    Det enda jag gjorde galet var att försöka pilla loss dem från bakplåtspappret innan de kallnat helt. De sprack hela tiden. Sen gav jag upp och lät dem vara och när jag några timmar senare skulle visa hur hårt de satt så ramlade alla av bara jag lyfte lite på pappret Så låt de ligga tills de är helt svalnade! 

    Om nån har nåt bra recept på god fyllning tas den tacksamt emot. 

     

  • petite­moi Visa endast
    2011-07-31 11:08:06 #15

    Åhh vad kul med fler som tycker om macarons.
    Jag har hållt på i flera månader och försökt och försökt ungefär 10ggr av baktillfällena blir lyckade, nu har jag dock hittat ett perfekt recept, men man måste vara otroligt noggran annars är det mycket som kan gå fel.
    I helgen bakade jag citron macarons som blev perfekta:D
    Min tanke är också att ha macarons som favours, ska ha dem i små askar till alla gästerna, det skall vara tre olika smaker, skall göra dem lite mindre så asken inte behöver vara så stor.

    Vad gäller det med frysning så har jag nu testat det. Bakade en sats som jag frös ner i ca 4 veckor, sedan tinade jag den, dem fick ligga uppe i en plastlåda i rumstemperatur i någon timme bara. Sedan hade jag dem i kylskåpet över natten, fyllde dem dagen efter. Förvarade dem sedan kylda i kylskåpet med fyllning i tre dagar och åt dem sedan.
    Haha kom på att jag nog låter som en ididot.

    Detta är bara för att jag inte kommer hinna baka 200 macarons samma vecka som bröllopet så jag vill vara säker på att dem blir lika goda och dem fryses, och sen är dte ju inte säkert att gästerna äter dem samma dag så jag ville försäkra mig om att de vara lika goda upptinade och några "dagar gamla":)
    Mitt bästa råd är att köpa en sockertermometer och följa ett recpet med italiensk maräng i, och att sedan seperera äggvitan från äggulan några dgar innan. Tack vare detta har jag lyckats göra macarons som inte spricker.
    Förlåt för mitt långa svar
    Lycka till!

  • 2011-07-31 14:56:17 #16

    Hejsan!

    Vill tipsa om att på Lidl finns det mandelpulver att köpa färdigt istället för att göra eget pulver med hela mandlar. Funnkar hur bra som helst och tittar man på alla frnaks recept så säger de att det ska vara mandelpulver.

    Älskar macarons och kommer också att ha det på bröllopet men ej som favors, det går bra att frysa dem jag har nog frysit in dem som längst 1 månade men utan fyllningen då.

  • 2012-01-07 13:42:54 #18

    Jag har bakat efter detta receptet, blir alltid kanonresultat! (följ det slaviskt!)

    Macaroons
    150g fint, fint malen mandel
    150g florsocker
    2 msk fint malda torkade Lavendelblommor
    120g äggvitor, uppdelat i två skålar
    35g socker
    150g socker till sockerlag
    50g vatten till sockerlag
    ev. Karamellfärg


    Gör så här
    Blanda mandel, siftat florsocker och malda lavendelblommor i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Vänd ned den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaroonerna vila 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.


    Vaniljsmörkräm
    200g Smör
    3 dl Florsocker
    1 Vaniljstång, urskrapad
    1 Äggula



    Vispa alla ingredienserna tills det blir en jämn och slät kräm. Spritsa på en klick av smörkrämen på hälften av kakorna och lägg sedan ihop dem. Förvara macaroonerna i kylen.

    Och det är fantastiskt gott med lavendelblommor!
    Tips! Det finns mandelmjöl på Lidl (!!!) slipper man krånglet med att mala själv och eget mandelmjöl är oftast inte tillräckligt tort.

    På Cervera finns det en macrons-silikonduk. Du får den perfekta formen mha den då det är utstansat cirklar redan :)

  • Macaro­nica Visa endast
    2012-07-17 16:28:22 #18

    Att lyckas med macaronbak är allt annat än enkelt. Men jag gav mig 17 på att få till de perfekta macaronerna, och det gick faktiskt! Här har jag samlat mina tips och trix på hur man gör för att få till snygga och goda macarons. Lycka till! macaronica.wordpress.com/macaronteknik-tips-och-trix/

  • 2012-07-17 23:12:20 #19

    silikonmatta kan du köpa billigt på clas olsson

  • 2012-07-17 23:40:12 #20

    Sen finns ju lite sepecial tillbehör för att lyckas bättre. Har ännu inte vågat försöka baka dock

    http://bagarenochkocken.se/baktillbehor/dekorera/lekue-macaron-bakset-brun/ 

Svara i tråden
Logga in
Bli medlem


Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Mat & dryck

Innehåll

Missa inte

Hitta lokala företag

Alltid aktuellt på vigsel

Tips för festen

Alltid populärt på mode