• Skumbo­ll
    Äldre 16 Sep 15:35
    22127 visningar
    143 svar
    143
    22127

    Vill ni ha hjälp/inspiration på trycksaker?!

    Himla bra initiativ TS! 


    Jag jobbar själv som grafisk formgivare och håller för fullt på med trycksaker till mitt eget bröllop. Men har heeeeelt fastnat på placeringskort, jag vill ha ett annorlunda format och när man gör grejer till sig själv har i alla fall jag lätt att fastna i mitt tänkande och skapande.


    Har Du några roliga idéer för just detta?

  • Skumbo­ll
    Äldre 16 Sep 19:56
    #8
    hoodilady skrev 2010-09-16 16:19:02 följande:
    Hej på er! Eigollet, du får passa på att be om hjälp då! ;)   Skumboll: det är precis så jag känner oxå, man blir liksom hemmablind! Jag har suttit och sökt inspiration som tusan på google för att inte göra som jag alltid gör. Jag är rätt inne på roliga vikningar, beror ju lite på vad du har för tema, men jag ska förmodligen göra små 60x60mm kuvert med namnen skriva på, när de sätter sig får de öppna dem och där i står en fråga de måste ställa till någon under kvällen. På inbjudningskorten ska dessa små kuvert sitta fastklistrade också, i det där ska det vara info om lokalen, vägbeskrivning m.m.   Bara en idé :)
    Det var en rolig idé!

    Jag har det mesta klart - förutom placeringskorten så jag vill heller inte rodda om för mycket. Man ska sluta när man ligger på topp, eller nåt. Men kuverten var en kul grej, ska fundera vidare på den. 

  • Skumbo­ll
    Äldre 16 Sep 20:29
    #11
    hoodilady skrev 2010-09-16 20:16:04 följande:
    Skumboll, du har helt rätt, man ska sluta när man är nöjd, jag brukar alltid bli tokig på detaljer ingen annan märker ändå sen.  Jag håller på att göra ett typografiskt inbjudningskort nu, svårt! Typo är inte min starkaste sida, men inspireras av tekniska museets affisher ;) När ska du gifta dig?
    Haha, jag är likadan. Har väldigt svårt att avsluta, alltid finns det någon liten detalj som retar mig... men som ingen annan någonsin kommer lägga märke till.

    Åh, typografi som är det absolut roligaste. Det är definitivt min grej, jag är däremot inte alls haj på illustrationer. 


    Gifter mig inte förrän augusti nästa år, men det gäller att vara ute i tid. Du då?

  • Skumbo­ll
    Äldre 16 Sep 21:14
    #13
    hoodilady skrev 2010-09-16 20:42:19 följande:
    Haha, då tycker jag vi hjälps åt :) Jag sysslar hellre med illustrationer, bilder och layout.. hehe. Ja, samma här, juni nästa år, men det är ändå mycket som ska fixas ju.. hur gjorde du festprogrammen? jag vill ju göra mina själv, men min toastmaster vill fylla den med bus och skoj, ska man göra två stycken då så jag inte får se vad som är i?! Eller ska jag be en nära  arbetskompis till mig designa? hmm... dilemman! 
    Du, ärligt talat så kommer jag nog strunta i festprogram. Anledningen är att jag inte har så mycket att stoppa i festprogrammet (tycker det är lite lagom larvigt med roliga historier, beskrivningar av gästerna osv). Men det är ju jag det.

    Men, kan du inte be kollegan göra festprogrammet? Visa henne övriga trycksaker så att hon fortsätter på den röda tråden så att det hänger ihop. Då kan din tostmaster komma med innehållet men behöver inte bekymra sig om designen. 

  • Skumbo­ll
    Äldre 17 Sep 11:35
    #16

    Ja, känner folket inte varandra är det en sak men när alla har träffats flera gånger tidigare (som i vårt fall) känns det så overkill med beskrivningar. 


    Dåså, får får han snällt ställa upp och jobba lite...


     


    Jag jobbar för ett vanligt grossistföretag, där jag är anställd som grafisk formgivare. Så ingen byrå eller liknande. 

  • Skumbo­ll
    Äldre 17 Sep 15:13
    #21
    hoodilady skrev 2010-09-17 12:33:29 följande:
    Ja men precis! Okej.. i Stockholm? Kul.
    Ja, utanför stockholm.
  • Skumbo­ll
    Äldre 17 Oct 11:56
    #32
    ClaraH skrev 2010-10-17 09:17:02 följande:
    Jättebra tråd! Jag har funderat lite på hur jag ska göra inbjudningskorten. Färgtemat går i lila, vitt och silver. Tanken var att ha ett lila ark som omslag både på inbjudningskort och fesprogram. När det gäller festprogrammet så tänkte jag bara använda vitt papper som inlaga, men på inbjudningskorten skulle jag vilja använda ett silveraktigt papper som går in i skrivaren och som man kan skriva ut t.ex. fyra inlagor från. Sen klistra in det i inbjudningskortsarket. Nu till frågan. Har faktiskt ingen aning om vart man ska gå för att köpa detta och om det överhuvudtaget finns att få tag i. Bor i Stockholm och undrar om ni har något tips. Är det här något man kan handla på nätet också? Hur mycket ska man räkna med att det går på per styck. Vi ska väl göra ungefär 40 inbjudningskort och 90 festprgram.
    Jag skulle göra ett besök hos MAP, det är ett mecka för pappersfantaster.

    www.mapsverige.se/sitesweb/FO/pages/interne-1922-66-29612-rich_text-128664.html


     

  • Skumbo­ll
    Äldre 17 Oct 21:55
    #35
    ClaraH skrev 2010-10-17 14:27:21 följande:
      Ah, tack så mycket för tipset. Inte så långt infrån där jag jobbar så jag hinner springa dit på lunchen och ta mig en tiit.
    Gör det! De har så mycket fint... 

    Jag skulle själv behöva dit och lagra ett hundratal kuvert, tyvärr bor jag inte så nära att jag bara kan springa in.


     

  • Skumbo­ll
    Äldre 24 Nov 16:01
    #72

    Jag får fullkomligen psykbryt! Haha. 


    Alla min trycksaker är klara, bara det att jag inte hittar någon vettig rosa färg. Pantonekartan är naturligtvis på jobbet, och jag jobbar hemifrån.


    Hoodilady, kan du tipsa mig om en ljus men lite dov rosa färg? 


    Jag har fått några provtryck från tryckeriet men jag tycker att allt drar åt lila eller orange/korall. 

  • Skumbo­ll
    Äldre 24 Nov 17:25
    #75
    hoodilady skrev 2010-11-24 16:26:33 följande:
    Ah, jobbigt!Pantone 5025C eller 5035C (väldigt ljusrosa) (Båda Solid coated, de är båda rosa fast ändå dova.Jag har valt samma fast snäppet mörkare 5015C (den är lite mer lila än rosa.)Hoppas det löser sig!

    Tack, jag ska kika på det ikväll.


    Ja, det är så störigt. Är riktigt petnoga med att det blir rätt färg, och dum som jag är så väljer jag då rosa som jag tycker är så svår. Varför kunde jag inte valt blå eller grön, hade varit betydligt enklare. Och tryckeriet hade varit betydligt gladare!

     

  • Skumbo­ll
    Äldre 7 Dec 16:20
    #79
    ja 2010 skrev 2010-12-07 15:21:28 följande:
    Hej, jag har en fråga ang. trycksaker. Vi håller som bäst på med indesign och få ihop inbjudan. Därefter tänkte vi kontakta tryckerier här i Stockholm för tryck av inbjudan. Ska man gå på det papper som tryckeriet kan erbjuda eller är det bäst och köpa papper på de rekommenderade butikerna och lämna in för tryck. Vi kommer ha tryck på en sida och vill ha lite tjockare papper och inbjudan går i vintagestuk.
    Jag har fått offert från en hel drös med tryckerier i sthlm (det tryckeri vi använt oss av var lite klumpiga och jag valde att trycka hos någon annan). 

    Jag har märkt att det är väldigt olika, en del tryckerier har många olika sorters papper hemma i laget, andra har bara någon standardvariant. Dock har det inte varit något problem för tryckerierna att ta hem det papper just jag vill ha, man får betala lite extra ofta men så slipper jag själv böka med inköp osv. Så, vet du vad du vill ha - be dem ta hem om de inte redan har det hemma!

  • Skumbo­ll
    Äldre 8 Dec 20:08
    #86
    ja 2010 skrev 2010-12-08 08:50:46 följande:
      Tack för input. Problemet är att vi inte riktigt vet vad vi vill ha för papper. Vi vet bara att vi vill ha lite tjockare :) Vi får nog ut och känna och klämma lite helt enkelt. En annan sak. Våra trycksaker kommer att innehålla en rosa färg som jag själv tagit fram i indesign. Måste man ha rätt färgnr vid beställning eller hur fungerar det. Någon som vet?
    Det tycker jag att du ska göra! Tex conqueror har några papper med struktur som kanske kan vara något? 

    Tryckfärger är lite svårt, jag är inte jättehaj på detta med digitaltryck men så vitt jag vet använder man inte dekorfärger (som pantone) utan fyrfärgstryck. Och digitaltryck kan skilja en hel del i färg beroende på vad det är för maskin man trycker i. Olika papper kan också ge olika färgnyanser. Om du har en färgreferens så lämna det till tryckeriet så att de kan matcha och be alltid om ett provtryck. 

  • Skumbo­ll
    Äldre 8 Dec 20:12
    #87

    Jag slänger in en fråga; opalin linnepräglad - hur mycket struktur har pappret? Påminner det om colorit linne?


    (nyfiken om någon vet, har inte möjlighet att åka förbi någon butik...)

  • Skumbo­ll
    Äldre 11 Dec 12:35
    #90
    hoodilady skrev 2010-12-11 12:18:07 följande:
    Oj va svårt att ha koll på i huvudet. Jag har MAPs provpapper på jobbet som jag kan kolla i på måndag om du vill. ring MAP och fråga annars, fast de har kanske stängt på helgen!?
    Det löste sig, fick prov hemskickat!
  • Skumbo­ll
    Äldre 12 Dec 21:16
    #93
    JBEC skrev 2010-12-12 21:09:51 följande:
    Fråga om fria fonter:

    Jag har hittat en del intressanta fonter på nätet som jag laddat hem. Tänkte beställa stämplar till inbjudningskorten.. Jag känne rmig lite dum nu men jag har ju laddat hem dem till datorn och de är zip-filer.
    Går det att ta in dem på något sätt i ett vanligt ordbehandlingsprogram, typ word?
    När jag öppnar dem nu blir det bara en sida med en massa exempel-text i olika storlekar som inte går att markera/kopiera..

    Känner mig dum men kan någon hjälpa mig?
    Du måste installera typsnitten i datorn innan du kan använda dem i tex word. 
    Har du en pc? Nu sitter jag på en mac, så jag vet inte riktigt hur man går tillväga på en pc, tror det ska finnas en mapp som heter teckensnitt under kontrollpanelen.
  • Skumbo­ll
    Äldre 13 Dec 22:28
    #97
    JBEC skrev 2010-12-13 22:23:35 följande:
    puffar,
    nån som kan hjälpa till? Känner mig rätt frustrerad när jag inte lyckas..
    Jag googlade;
    pcforalla.idg.se/2.1054/1.188434/sa-hamtar-och-installerar-du-nya-teckensnitt
  • Skumbo­ll
    Äldre 13 Dec 22:43
    #99
    JBEC skrev 2010-12-13 22:41:27 följande:
    Åh, det funkade!

    Tack så mycket Skumboll för ditt tålamod
    Inga problem!
    Hoppas du får användning av dina nya typsnitt nu!
  • Skumbo­ll
    Äldre 15 Dec 20:54
    Fårävvör skrev 2010-12-15 20:50:28 följande:
    Åhh, låter intressant! Har du någon aning om vad de korten kostar per styck? Försökte hitta kort på Maps sida innan idag, men förstod verkligen inte hur den sidan är uppbyggd. Men ska söka på Curious Metallics och se om jag hittar nåt!
    Jag vet inte vad korten kostar men en liten jämförelse kan ju vara att kuverten (170x170mm) kostar 12 kr/st.
  • Skumbo­ll
    Äldre 4 Jan 13:57

    Euhm... jag letar ett schysst papper att trycka på. Jag har kikat på papper med linnekvalitet men jag tycker det är för lite struktur och vill ha något grövre. Och då hittade jag två varianter på randigt/räfflat papper, River Linear och Keaykolor Dragoon/Keaykolor Fusilier. Men, då går det ju inte att digitaltrycka på dem och offset blir lite väl dyrt. Gah, vad gör man? Hjälp mig!!

  • Skumbo­ll
    Äldre 10 Jan 09:24
    hoodilady skrev 2011-01-10 09:05:21 följande:
    Ja det är en jäkla djungel med papper!!
    Förstår att du vill ha nåt papper med lite struktur, eller mycket verkar det som.
    kan du kanske kompromissa lite med pappret? kanske kan de digitaltrycka på ett papper som är "räfflat" på ena sidan och slätt på andra? Så texten hamnar på den släta sidan, men baksidan blir snygg struktur på?

    Har inte tillgång till papperspärmen nu, men om du går in till Map så vet de nog exakt vilka papper som skulle kunna funka i digitalen.
    Ja, mycket struktur! Bröllopet i sig, lokalerna, blommorna, färgerna är rätt puttinuttiga och romantiska för övrigt och så vill jag ha lite mer rå känsla på trycksakerna.
    Det vore ju en idé att vända på pappret! Vet inte om det är storleken på arken eller maskinen tryckeriet använder, men de kunde inte trycka på 300 gram (som jag vill ha, minst!), då var de tvungna att gå över till offset ändå. 
    Jag har så jäkla långt till MAP, bor en bra bit utanför stan och det är sällan jag bara har vägarna förbi. Snart kör jag nog ole-dole-doff.... blir ju gråhårig av detta!
     
Svar på tråden Vill ni ha hjälp/inspiration på trycksaker?!