• Äldre 24 May 10:59
    13223 visningar
    42 svar
    42
    13223

    Automatkörkort?

    Klart att du kan ta automatkörkort, men det är begränsande! Kan du inte göra så att du börjar köra automat, och när du känner dig trygg i trafiksituationer, styrning, blinkers, hastigheter, helljus och allt vad det är - dvs när du kan köra automat bra, så lägger du till koppling och växling!? Jag tyckte också att det var fruktansvärt läskigt när jag satt bakom ratten de första gångerna - men nu tycker jag att det är kul att köra bil

  • Äldre 24 May 11:03
    #3

    "Automatkörkort" innebär att man bara får körkort för automatväxlade bilar.


    Sebastiána skrev 2010-05-24 11:00:53 följande:
    Om du inte gillar att köra bil kanske du inte ska göra det heller. Jag har körkort (eftersom det var något man SKULLE ta vare sig man ville eller inte när man gick gymnasiet), men jag har inte kört bil sedan dess eftersom jag också tycker att det är skitläskigt och jag har inte heller haft bil. Jag använder bara mitt körkort som ID-kort. Jag vet inte vad ett automatkörkort är. Har aldrig hört talas om det.
  • Äldre 24 May 11:20
    #8

    Läskigheten tror jag ligger i att man är så "stor" i en bil och om man då inte vet hur man kör detta stora "monster" (och det kan man ju inte innan man försöker!) blir det såklart läskigt. Jag kom över den känslan bara genom att jag lärde mig köra. I början är det så många moment men efter en stund går ju vissa saker automatiskt - man vet var alla lägen på växelspaken är utan att titta, man slår på blinkers i rätt tid utan att tänka osv. Och då kan man ju rikta all sin uppmärksamhet till medtrafikanterna! Då är det inte särskilt läskigt längre


    Det var därför jag föreslog att du skulle börja med automat och sedan fortsätta med växelspak. Då kan du liksom "vänta" med ett moment tills allt omkring känns säkrare och mer "automatiskt". Kan du resten är det inte svårt att lägga till växelspaken, jag lovar!

  • Äldre 24 May 11:22
    #9

    Min körskolelärare var också toppen och så lugn.


    Katarina Michael skrev 2010-05-24 11:20:41 följande:
    Jag var med lite rädd när jag skulle ta mitt, prata med körläraren så lugnar dem dig och guidar dig. Min var väldigt bra och menade på att han skulle ladrig släppa ut mig på vägen om han inte trodde jag klarade de. Hans stöttning och trorn på mig gjorde de mindre läskigt. Jag var ju dum att dessutom köra i Malmö.   Men testa och kör med körläkare och se hur de känns. Är de fortfarande jobbigt testa med automatare och se om de känns bättre.
  • Äldre 24 May 11:27
    #11

    Så länge du bara tänker köra din egen bil så är det ju inte begränsande. Det är om du hamnar i ett läge när du hade fått låna nåns bil eller hyra bil som det kan bli problem.


    Men som sagt är steget från automat till manuell växel inte så stort när du har koll på allt annat Börja du att köra automat så kan du väl känna efter sedan?!

  • Äldre 24 May 11:28
    #13

    Komplettering:


    - Ha automatkörkort som minsta mål. Och skulle du sedan klara av att ta ett "vanligt" körkort har du överträffat dig själv!

  • Äldre 24 May 11:35
    #18

    Det tycker jag låter sunt. Och insiktsfullt.


    Men att kunna fickparkering är inte alla förunnat - stjärna för det!!


    Sebastiána skrev 2010-05-24 11:32:58 följande:
    Samma här. Mina bästa grenar när jag tog körkort var krypkörning och fickparkering. Jag borde nog fräscha upp mina körkunskaper - jag bor ju tyvärr i Norrland nu = usel kollektivtrafik. Jag funderar på att gå till en trafikskola och säga som det är: att jag inte kört på jättelänge och vill ha några lektioner så att jag kommer igång igen.
  • Äldre 24 May 11:38
    #20

    Haha, faktiskt! Man är inte beredd på att bilen börjar köra av sig själv och det saknas en pedal!!


    Fjosok skrev 2010-05-24 11:36:09 följande:
    Det blir å andra sidan tvärtom efter bara ett kort tag, är man van att köra med växlar så känns automat skitläskigt. Det kanske handlar om nån tusenlapp mer i övningskörning för att få in växlingen men jag tycker du ska satsa på det. Det känns svårt men du fixar det, i promise!
  • Äldre 24 May 11:57
    #22

    Jag hejar på dig! Börja nu med inställningen automatkörkort så att du åtminstone KOMMER IGÅNG! Heja, heja, heja!!


    Malin och Joel skrev 2010-05-24 11:45:56 följande:
    Alltså grejen är att när jag tänker på att bara köra automat så känns det okej, som att det kanske fungerar. Då VÅGAR jag iaf höra av mig till körskolan. Men om jag tänker på att köra en vanlig bil, då kommer alla de där hemska känslorna tillbaka och jag vill bara inte. Så jag är rädd att det bara kommer rinna ut i sanden och så står jag kvar här med min cykel och mitt busskort och får tigga skjuts av andra som har körkort. Jag har sådana negativa erfarenheter av att köra bil så på ngt sätt känns det som att om jag börjar köra automat så blir det en nystart. Men som Cantanon skriver så kan det ju bli så att jag kommer över rädslan när jag väl kan köra med automat så då vågar jag ge mig på växellådan igen. Förstår ni? Jag låter väl inte klok men det är jag väl kanske inte heller
  • Äldre 24 May 20:34
    #31

    Hihi. Då hade vi haft det farligt på vägarna där ute


    Sebastiána skrev 2010-05-24 15:15:46 följande:
    Hihi... annars hade man ju kunnat tro att det var ett körkort man fick i en automat, som typ en fotoautomat
  • Äldre 24 May 20:36
    #32

    Jag menar inte att hon ska ta automatkörkort först - utan först lära sig köra automat och om det då känns okej, fortsätta lära sig manuell och sedan ta körkortet. Känns det inte ok med manuellt, ja, då är det bättre med automat än inget alls.


    Lyckliga013bruden skrev 2010-05-24 12:15:49 följande:
    Jag håller med Cantanton. Ett automatkörkort är bättre än inget körkort. När du tagit automatkortet och känner dig säkrare på trafiken och bilen så kan du ju säkert göra någon kompletering så du får växelbehörighet.
  • Äldre 28 May 20:40
    #35

    Haha, ja.


    Trasan99 skrev 2010-05-28 20:21:22 följande:
    Precis! Min mamma hade manuell och min pappa automat när jag övningskörde, jag tycker fortfarande att det är läskigt att köra pappas bil. När man lägger i växeln så rullar ju bilen utan att man gasar! Det är som om den har ett eget liv... Nej, tacka vet jag den manuella, där är det jag som kontrollerar framfarten!
Svar på tråden Automatkörkort?