• Automatkörkort?

  Mån 24 maj 2010 10:51 Läst 8253 gånger Totalt 42 svar
  Malin och Joel
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 10:51

  Nu är det dags, jag MÅSTE skaffa körkort. Problemet är att jag tycker det är skitläskigt att köra bil.


  En kollega tipsade om att man kan ta enbart automatkörkort, vilket onekligen känns lite tryggare (en mindre sak att hålla reda på). Andra runt omkring mig är dock väldigt negativa och tycket jag ska satsa på vanligt körkort. Men jag är rädd att det blir som tidigare och att det bara rinner ut i sanden för att jag inte vågar.


  Hur är det egentligen, är det så farligt att bara ha automatkörkort? Det kan ju inte vara värre än nu, när jag inte har ngt körtkort alls?

 • Mån 24 maj 2010 20:34 #31

  Hihi. Då hade vi haft det farligt på vägarna där ute


  Sebastiána skrev 2010-05-24 15:15:46 följande:
  Hihi... annars hade man ju kunnat tro att det var ett körkort man fick i en automat, som typ en fotoautomat
 • Mån 24 maj 2010 20:36 #32

  Jag menar inte att hon ska ta automatkörkort först - utan först lära sig köra automat och om det då känns okej, fortsätta lära sig manuell och sedan ta körkortet. Känns det inte ok med manuellt, ja, då är det bättre med automat än inget alls.


  Lyckliga013bruden skrev 2010-05-24 12:15:49 följande:
  Jag håller med Cantanton. Ett automatkörkort är bättre än inget körkort. När du tagit automatkortet och känner dig säkrare på trafiken och bilen så kan du ju säkert göra någon kompletering så du får växelbehörighet.
 • callis­en
  Visa endast
  Fre 28 maj 2010 10:00 #33

  Nu har jag inte läst alla inlägg men känner du att det är så läskigt så funkar det ju jättebra att ta automatkort. Du kan ju gå till trafikskolan och prata med dem, de är säkert jättetrevliga! (Är själv trafiklärare!) Du kan t.o.m. testa att ta några lektioner för vanlig bil och sen gå över till automat om det absolut inte funkar. Inget fel med det. Självklart finns det en massa fördelar med att ha vanligt körkort, det går inte att bortse från. MEN det är nästan bara Sverige som envisas med att hålla kvar manuellt växlade bilar, kommer du ner i Europa så är i stort sett alla bilar automatväxlade och det kommer komma mer och mer i Sverige också... =)
  Kom dock ihåg att tar du automatkort och sen vill ha för manuell så måste du gå igenom en utbildning på det och göra alla prov och sånt för manuell.

 • Trasan­99
  Visa endast
  Fre 28 maj 2010 20:21 #34
  Cantaton skrev 2010-05-24 11:38:03 följande:
  Haha, faktiskt! Man är inte beredd på att bilen börjar köra av sig själv och det saknas en pedal!!
  Precis! Min mamma hade manuell och min pappa automat när jag övningskörde, jag tycker fortfarande att det är läskigt att köra pappas bil. När man lägger i växeln så rullar ju bilen utan att man gasar! Det är som om den har ett eget liv... Nej, tacka vet jag den manuella, där är det jag som kontrollerar framfarten!
 • Fre 28 maj 2010 20:40 #35

  Haha, ja.


  Trasan99 skrev 2010-05-28 20:21:22 följande:
  Precis! Min mamma hade manuell och min pappa automat när jag övningskörde, jag tycker fortfarande att det är läskigt att köra pappas bil. När man lägger i växeln så rullar ju bilen utan att man gasar! Det är som om den har ett eget liv... Nej, tacka vet jag den manuella, där är det jag som kontrollerar framfarten!
 • Lundap­ågen
  Visa endast
  Tor 17 jun 2010 01:45 #36

  TS, allt handlar om att övervinna den rädsla du har byggt upp för just att köra manuellt. Finns det inte någon stor parkeringsplats eller industriområde där du kan övningsköra med tex din farsa? Där kan du i lugn och ro lära dig grunden, dvs att köra med manuell låda. När du tränat på det tillräckligt länge kan du fortsätta med körlektioner i körskola. Bilkörningen sitter inte i växellådan, utan din förmåga att navigera i trafiken och samtidigt läsa av andra trafikanter. Där sitter det svåra.


  Att ta körkort innebär inte att man kan köra bil, bara att man är så pass säker att man kan släppas ut i trafiken själv, för att fortsätta träna. Körskicklighet och vana tar några år att bygga upp. Tro på dig själv och övervinn rädslan. Visst är det skönt ibland att köra automat, men i de allra flesta fall är det mer praktiskt med manuell. Bränsleförbrukning, kontroll vid halt väglag, bilens inbytesvärde/nyvärde etc. Lycka till hur som! :)

 • Malin och Joel
  Visa endast
  Tor 17 jun 2010 17:42 #37

  Fast jag har ingen rädsla för att köra just manuellt egentligen. Däremot känns det som att börja om helt om jag kör med automat och då kanske min rädsla släpper. Rädslan handlar mer om att sitta i en stor maskin som det känns som att jag inte har ngn som helst kontroll på om den går i över 30 km/h.


  Jag hattade runt på parkeringsplatser i två år innan jag gav upp sist, skulle jag försöka med det igen känns det lite som att jag fortfarande kommer hatta runt på samma parkeringsplats om 30 år :P

Innehåll

Innehåll