• Automatkörkort?

  Mån 24 maj 2010 10:51 Läst 9929 gånger Totalt 42 svar
  Malin och Joel
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 10:51

  Nu är det dags, jag MÅSTE skaffa körkort. Problemet är att jag tycker det är skitläskigt att köra bil.


  En kollega tipsade om att man kan ta enbart automatkörkort, vilket onekligen känns lite tryggare (en mindre sak att hålla reda på). Andra runt omkring mig är dock väldigt negativa och tycket jag ska satsa på vanligt körkort. Men jag är rädd att det blir som tidigare och att det bara rinner ut i sanden för att jag inte vågar.


  Hur är det egentligen, är det så farligt att bara ha automatkörkort? Det kan ju inte vara värre än nu, när jag inte har ngt körtkort alls?

 • Mån 24 maj 2010 10:59 #1

  Klart att du kan ta automatkörkort, men det är begränsande! Kan du inte göra så att du börjar köra automat, och när du känner dig trygg i trafiksituationer, styrning, blinkers, hastigheter, helljus och allt vad det är - dvs när du kan köra automat bra, så lägger du till koppling och växling!? Jag tyckte också att det var fruktansvärt läskigt när jag satt bakom ratten de första gångerna - men nu tycker jag att det är kul att köra bil

 • Sebast­iána
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 11:00 #2

  Om du inte gillar att köra bil kanske du inte ska göra det heller. Jag har körkort (eftersom det var något man SKULLE ta vare sig man ville eller inte när man gick gymnasiet), men jag har inte kört bil sedan dess eftersom jag också tycker att det är skitläskigt och jag har inte heller haft bil. Jag använder bara mitt körkort som ID-kort.


  Jag vet inte vad ett automatkörkort är. Har aldrig hört talas om det.

 • Mån 24 maj 2010 11:03 #3

  "Automatkörkort" innebär att man bara får körkort för automatväxlade bilar.


  Sebastiána skrev 2010-05-24 11:00:53 följande:
  Om du inte gillar att köra bil kanske du inte ska göra det heller. Jag har körkort (eftersom det var något man SKULLE ta vare sig man ville eller inte när man gick gymnasiet), men jag har inte kört bil sedan dess eftersom jag också tycker att det är skitläskigt och jag har inte heller haft bil. Jag använder bara mitt körkort som ID-kort. Jag vet inte vad ett automatkörkort är. Har aldrig hört talas om det.
 • Malin och Joel
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 11:08 #4

  Cantaton - Jo det är ju såklart också ett alternativ! Jag känner lite att jag måste just ta mig förbi den där käsnlan att det är så himla läskigt. Jag var likadan med moped, enda gången jag försökte köra en sån hoppade jag av i farten för att jag tyckte det var så läskigt


   


  Sebastiána - Fast det är ju ett sånt enormt handikapp att inte kunna köra bil tycker jag. Bara en sån sak som att slänga saker på tippen, eller storhandla, eller åka med djuren (vi har fyra katter och en hund, inte så lätt att ta de på cykeln eller bussen ) eller köpa större saker (typ bokhylla eller matsalsbord). Att jämt behöva fråga vänner eller släktingar om skjuts börjar bli ganska pinsamt, speciellt när man märker att man är lite i vägen.


  Vi vill dessutom inte bo i stan, utan vill ha en gård eller minst ett hus på landet. Då fungerar det helt enkelt inte att inte ha körkort

 • Flotte­n
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 11:10 #5

  Det är inte lättare att köra i trafiken med automatväxlad bil, det är ju trafiken runt omkring dej du skall ta hänsyn till och de struntar i om du har en automatere eller en bil med vanlig växellåda.
  Ta ett vanligt körkort och när du skaffar bil köp en automatare. Bara du är medveten om att i Sverige så kostar en automatare mer än en bil med manuell växellåda OCH de är svårare att byta in (just pga priset).
  Däremot så om man tycker det är läskigt att köra bil så tycker jag att man skall överväga att inte alls skaffa körkort, jag tycker nämligen att det är läskigt att veta att det finns folk på vägen som absolut inte skulle köra bil.

 • Sebast­iána
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 11:16 #6

  För min del tycker jag inte att det jobbiga är växelspaken, utan att jag är rädd att köra på någon...

 • Katari­na Michae­l
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 11:20 #7

  Jag var med lite rädd när jag skulle ta mitt, prata med körläraren så lugnar dem dig och guidar dig.


  Min var väldigt bra och menade på att han skulle ladrig släppa ut mig på vägen om han inte trodde jag klarade de. Hans stöttning och trorn på mig gjorde de mindre läskigt.


  Jag var ju dum att dessutom köra i Malmö.


   


  Men testa och kör med körläkare och se hur de känns. Är de fortfarande jobbigt testa med automatare och se om de känns bättre.

 • Mån 24 maj 2010 11:20 #8

  Läskigheten tror jag ligger i att man är så "stor" i en bil och om man då inte vet hur man kör detta stora "monster" (och det kan man ju inte innan man försöker!) blir det såklart läskigt. Jag kom över den känslan bara genom att jag lärde mig köra. I början är det så många moment men efter en stund går ju vissa saker automatiskt - man vet var alla lägen på växelspaken är utan att titta, man slår på blinkers i rätt tid utan att tänka osv. Och då kan man ju rikta all sin uppmärksamhet till medtrafikanterna! Då är det inte särskilt läskigt längre


  Det var därför jag föreslog att du skulle börja med automat och sedan fortsätta med växelspak. Då kan du liksom "vänta" med ett moment tills allt omkring känns säkrare och mer "automatiskt". Kan du resten är det inte svårt att lägga till växelspaken, jag lovar!

 • Mån 24 maj 2010 11:22 #9

  Min körskolelärare var också toppen och så lugn.


  Katarina Michael skrev 2010-05-24 11:20:41 följande:
  Jag var med lite rädd när jag skulle ta mitt, prata med körläraren så lugnar dem dig och guidar dig. Min var väldigt bra och menade på att han skulle ladrig släppa ut mig på vägen om han inte trodde jag klarade de. Hans stöttning och trorn på mig gjorde de mindre läskigt. Jag var ju dum att dessutom köra i Malmö.   Men testa och kör med körläkare och se hur de känns. Är de fortfarande jobbigt testa med automatare och se om de känns bättre.
 • Malin och Joel
  Visa endast
  Mån 24 maj 2010 11:24 #10

  Jag var inte rädd för att köra på ngn, när man kommer upp i max 30 km/h så vet man iaf att man hinner stanna men det är inte så praktiskt, kommer nog aldrig glömma när körkortsläraren sa åt mig att gasa annars skulle vi börja rulla bakåt när vi var påväg upp i en liten uppförsbacke.


  Mitt problem är väl snarast att jag är överdrivet försiktig.


  Men som sagt, jag MÅSTE verkligen skaffa körkort nu, och om det hjälper mig att slappna av att köra med automat så tycker jag det bara är bra jag undrar mest om det är så handikappande som alla runtomkring säger. Jag tänker att nu kan jag ju inte köra bil alls, så det kan ju knappast bli värre :P

Svara i tråden: Automatkörkort?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: övrigt
Svara i tråden...

Innehåll