• tågjän­tan
    Äldre 21 Oct 13:35
    4378 visningar
    37 svar
    37
    4378

    Annorludna julklappstips

    I år har jag bestämt att ge pengar till välgörande ändamål i julklapp. Dels för att familjen redan har det de behöver, sedan för att protestera lite mot kommersialismen (stavning?) (Även om jag inte oxå kan låta bli att ge något symboliskt för kanske en 50-lapp typ .)
    För att göra det lite roligare - jag älskar att överraska och göra presenter spännande att öppna - så kommer alla att få till olika ändamål. Så här tänkte jag att vi kunde tipsa om olika välgörande ändamål. Har du tips på flera, kan du väl vänta och skriva flera inlägg så tråden får växa och fler kan peppas till att göra samma sak.

    Låt oss hjälpas åt för att göra julen bättre för fler!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-21 13:35
    Annorlunda ska det ju stå

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-22 22:39
    Nu var det inte meningen att vi skulle diskutera om det är bra eller dåligt. Låt oss som vill hjälpa på detta sätt få göra det och peppa varandra att göra bra saker.

  • Svar på tråden Annorludna julklappstips
  • Äldre 22 Oct 12:24
    #11

    En jättebra organisation är IM - individuell människohjälp. De arbetar genom volontärer för att bekämpa fattigdom såväl i Sverige som utomlands. Går man in på deras sida kan man tex plantera träd, betala för ett barns utbildning eller köpa en cykel till någon av IM´s lokalt utbildade hjälparbetare. Det finns massor man kan göra hos dem. Betala för ett mellanmål, en toalett, en get osv. Man kan också lämna in alla sina gamla frimärken till dem, som de sedan säljer till samlare. På Linnégatan 24 i Göteborg har IM en jättefin liten butik (de har fler butiker) där de säljer varor som tillverkats i andra länder i deras hjälp-till-självhjälp-program. Varorna finns också i webshopen, under "butik".

    www.manniskohjalp.se/sv/

  • Panzer­faust
    Äldre 22 Oct 12:30
    #12
    JuliaAmalia skrev 2009-10-21 20:22:44 följande:
    Jag tror du får läsa på lite innan du hittar på sådan här saker. Så som emilou77 skriver så måste ju en del av pengarna går till det administrativa, annars skulle det ju inte fungera. Men det finns ju mängder av "säkra" organisationer som garanterar att största delen går till de behövande.Så vad gör du själv för att hjälpa till och göra världen lite bättre?
    Jo för jag hittar ju verkligen på...

    Sedan är inte 25% särskilt lite.
  • ElinK
    Äldre 22 Oct 12:57
    #13
  • JuliaA­malia
    Äldre 22 Oct 13:23
    #14
    Panzerfaust skrev 2009-10-22 12:30:07 följande:
    Jo för jag hittar ju verkligen på...Sedan är inte 25% särskilt lite.
    Du svarade inte på min fråga; vad gör DU då för att hjälpa till?
  • Imma
    Äldre 22 Oct 14:05
    #15

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5408772.ab#


    JuliaAmalia skrev 2009-10-21 18:50:40 följande:
    Och vad grundar du det påståendet på? Skänker man pengar till välkända organisationer (Läkare utan gränser, Röda korset mm) så vet man att pengarna hamnar där de ska.
  • Sonja6­8
    Äldre 22 Oct 14:23
    #16

    Vi tänkte samlas ett gäng väninnor med ungar och packa ihop såna här julklappspaket www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/julpaket.html
    Hoppas de är seriösa och att julklapparna kommer fram!
    Vi hade tänkt göra både "barnpaket" och familjepaket med mat och hygienartiklar.
    Någon som hört något om denna organisation och deras verksamhet?

  • Panzer­faust
    Äldre 22 Oct 22:26
    #17
    JuliaAmalia skrev 2009-10-22 13:23:22 följande:
    Du svarade inte på min fråga; vad gör DU då för att hjälpa till?
    Jag ger inte pengar till tiggare, det är ett sätt att hjälpa till. Skulle lätt kunna som jag sade ge en julskinka till en familj som inte har råd men välgörenhets-"företag" som röda korset och byfånarna i amnesty? aldrig i livet. Stöd till forskning är en annan bra grej. Svenska kyrkan eller andra religiösa grupper får inte heller en krona av mig, främst pga skillnader politiskt och "värdegrundsmässigt".
  • tågjän­tan
    Äldre 22 Oct 22:37
    #18

    Sonja 68
    Hoppets stjärna är en bra organisation. Jag prenumererar på tidningen Junia (som oxå finns på nätet junia.nu) där de i varje nummer berättar om vad Hoppets stjärna gör och olika barn och vuxna får berätta vad insatserna betytt för dem. De har en del som är inriktat på mammor med handikappade barn - i länder där det är skamligt och man inte får samma hjälp som i Sverige. Varje år så har man möjlighet till mors dag att få ettt kort att ge till sin mamma, där det står att de gett ett morsdagspaket till någon ung mamma/mamma/mormor/farmor som behöver det. Eller så kan man göra egna paket som de vidarebefodrar. Det har jag och mina syskon gjort några gånger. Min mamma (och pappa) tycker det är väldigt bra eftersom hon har allt hon behöver.

  • tågjän­tan
    Äldre 23 Oct 23:02
    #19

    Häromdagen fick jag ett govobevis som ajg beställt från Erikshjälpen. Där står namnet på min svägerska och att hon fått två höns (i Kenya). Plus information vad detta med höns innebär. Det kommer jag att slå in och göra till en julklapp till henne.

  • JuliaA­malia
    Äldre 24 Oct 16:47
    #20
    Panzerfaust skrev 2009-10-22 22:26:10 följande:
    Jag ger inte pengar till tiggare, det är ett sätt att hjälpa till. Skulle lätt kunna som jag sade ge en julskinka till en familj som inte har råd men välgörenhets-"företag" som röda korset och byfånarna i amnesty? aldrig i livet.
    Wow, en julskinka. Generöst. Jag blir rädd när jag hör sånt här. Vet du vad Amnesty International gör? De kämpar för de mänskliga rättigheterna. De sitter personligen och skriver brev till regimer i olika länder för att få dem att släppa oskyldiga personer som sitter i fängesle, och som medlem i Amnesty kan man som privatperson inte bara skänka pengar utan även skriva brev själ på så vis hjälpa till. Att kalla dessa beundransvärda människor som kämpar för att hjälpa andra människor som blivit orättvist behandlade, för "byfånar" är så lågt och ointelligent. Jag blir mörkrädd.

    Var så god och läs på: www.amnesty.se/
Svar på tråden Annorludna julklappstips