• Annorludna julklappstips

  Ons 21 okt 2009 13:35 Läst 3704 gånger Totalt 37 svar
  tågjän­tan
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 13:35

  I år har jag bestämt att ge pengar till välgörande ändamål i julklapp. Dels för att familjen redan har det de behöver, sedan för att protestera lite mot kommersialismen (stavning?) (Även om jag inte oxå kan låta bli att ge något symboliskt för kanske en 50-lapp typ .)
  För att göra det lite roligare - jag älskar att överraska och göra presenter spännande att öppna - så kommer alla att få till olika ändamål. Så här tänkte jag att vi kunde tipsa om olika välgörande ändamål. Har du tips på flera, kan du väl vänta och skriva flera inlägg så tråden får växa och fler kan peppas till att göra samma sak.

  Låt oss hjälpas åt för att göra julen bättre för fler!

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-21 13:35
  Annorlunda ska det ju stå

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-10-22 22:39
  Nu var det inte meningen att vi skulle diskutera om det är bra eller dåligt. Låt oss som vill hjälpa på detta sätt få göra det och peppa varandra att göra bra saker.

 • tågjän­tan
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 13:39 #1

  En av klapparna kommer att bli till Toaletter utan gränser. Hmmm... Undrar om webbadressen är:
  www.toaletterutangranser.se
  Återkommer om det.
  De hjälper till att göra toaletter i utvecklingsländer. Det blir både bättre hygien, plus att urinen och avföringen kan användas i jordbruket. En person tyckte det var så bra att han ställde en dunk utanför den lokala puben där folk kunde pinka och han fick mer att "vattna" med.

  Jag läste om detta i dagen.se

 • minimu­sen
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 13:51 #2

  tror det finns nån organisation som man kan köpa getter å annan boskap genom, till t ex en fattig familj i afrika. man kan plantera träd i regnskogen osv. finns mycket bra man kan göra!!

 • Ons 21 okt 2009 13:52 #3

  Mycket bra idé!

  "Ett klick för skogen" hjälper till att bevara de få svenska urskogar som finns kvar. På deras sida kan man t.ex. sponsra bevarandet av en tall, eller en bit skog, och få sitt namn skrivet på deras karta över området under insamlingens gång.
  Man kan också gå in på sidan och "klicka" helt gratis, sidans sponsorer betalar en viss summa till bevarande av urskogen för varje klick på sidan. Klicka! :)

  www.ettklickforskogen.se

 • Panzer­faust
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 13:56 #4

  Välgörenhet är pengar i soporna om man ger till organisationer. Köp en julskinka till en ensamstående mamma som har det knapert istället.

 • JuliaA­malia
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 18:50 #5
  Panzerfaust skrev 2009-10-21 13:56:53 följande:
  Välgörenhet är pengar i soporna om man ger till organisationer.
  Och vad grundar du det påståendet på? Skänker man pengar till välkända organisationer (Läkare utan gränser, Röda korset mm) så vet man att pengarna hamnar där de ska.
 • Panzer­faust
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 19:30 #6

  Tja dels går massor till löner och administrativa kostnader vid alla dessa organisationer, sedan har du korruption och VD:ar som rullar runt i lyxbilar på organisationens konto. Nej välgörenhet är humbug, de får inte en spänn av mig.

 • emilou­77
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 19:36 #7

  För att få ha ett 90-konto måste administrationskostnaderna vara under 25%. Självklart går en del av välgörenhetspengarna till administration men vad är alternativet? Hur många engagerar sig tillräckligt för att själva åka ner och överlämna pengarna till behövande?

  Jag tipsar om webaidshop.se (Läkarmissionen), där finns det en massa julklappar, allt från förlossningar till getter eller rent vatten.

 • BlomAn­na
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 19:59 #8

  Läkare utan gränser och barncancerfonden har jag skänkt pengar till. Kanske kan vara nåt?

 • JuliaA­malia
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 20:22 #9
  Panzerfaust skrev 2009-10-21 19:30:15 följande:
  Tja dels går massor till löner och administrativa kostnader vid alla dessa organisationer, sedan har du korruption och VD:ar som rullar runt i lyxbilar på organisationens konto. Nej välgörenhet är humbug, de får inte en spänn av mig.
  Jag tror du får läsa på lite innan du hittar på sådan här saker. Så som emilou77 skriver så måste ju en del av pengarna går till det administrativa, annars skulle det ju inte fungera. Men det finns ju mängder av "säkra" organisationer som garanterar att största delen går till de behövande.

  Så vad gör du själv för att hjälpa till och göra världen lite bättre?
 • tågjän­tan
  Visa endast
  Ons 21 okt 2009 22:34 #10

  Visst kan vi ge hjäp och mat till behövande i Sverige, men alla de i länder som inte har mat för dagen? Skulle vi var och en försöka göra något skulle det kosta resa, olika resureser till det man ger, mat och logi på plats osv. Då är det bättre att ge till organisationer man litar på som kan ordna olika satsnignar på plats. Hjälp till självhjälp är välidgt bra; där man inte bara ger mat och grejer, utan utbildning, en get osv.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll