• Odium
    Äldre 6 Feb 10:26
    47024 visningar
    372 svar
    372
    47024

    det heter b o r g e r l i g t

    WOOP WOOP för den här tråden.
    Förutom särskrivningar (som det borde vara något sorts straff på) och de/dem missbrukningen, är det för mig helt enkelt FYSISKT smärtsamt att se vuxna människor skriva i slang.
    "Ja skulle gå till han å han ba, vars e du?"

    Jag blir nästan förbannad och idiotförklarar människan på en gång (i mitt huvud, aldrig uttalat). Vilket är lite dumt, för han/hon kan ju faktiskt ha dyslexi.. men sån är jag.

  • Odium
    Äldre 6 Feb 12:45
    Syrinx skrev 2012-02-06 12:33:00 följande:
    Håller helt med dig, men tyvärr lyckades du själv med en klassisk särskrivning! De/dem-missbrukningen (eller kanske ännu hellre de/dem-missbruket) hade varit korrekt svenska, alternativt att skriva om det till "missbrukningen/missbruket av de/dem".  

    Jag störtgillar Ägg-uschén!
    Hahaha ser man på. Ibland går det för fort när man smiter in på BT under lunchrasten :D
    Rosi skrev 2012-02-06 11:44:29 följande:
    Nu blev jag irreterad över att folk ska hålla på att märka ord.. Ni vet att vissa har svårt för svenskan även om man är svensk .. Det kallas  dyslexi eller ordblindhet. Inget man kan göra något åt, Tyvärr och vissa människor vet inte hur det är att vara det och sedan märka dessa jävla ord, det KAN SÅRA!  Så håll det innom dig/er i stället.
    Det kanske är en av anledningarna till att det startats en tråd om ämnet? Värre vore det väl om vi lekte språkpoliser i varenda tråd vi var inne i? Ska vi inte få ha ett forum där vi skriver vad vi tycker om språkvård? Och har det inte påpekats ett antal gånger att vi VET OM att många dyslektiker har svårare med stavning? Eller att vi VET att alla gör fel eller slinter med fingrarna ibland?
    Ekorren skrev 2012-02-06 12:12:56 följande:
    Såklart att det finns människor med dyslexi och då är det klart att man blir ursäktad, för det är som sagt svårt att göra något åt (men inte helt omöjligt, beroende på hur svår dyslexi man har). Bara för att man har dyslexi betyder det inte heller att man inte kan lära sig, har kompisar på universitetet som har dyslexi och visst, det tar längre tid för dem att tex. skriva en uppsats, och det blir kanske fel ord ibland, men det går ju lättare och bättre för varje gång, eftersom man lär sig.

    Alla som använder ord fel/stavar fel/särskriver etc. har inte dyslexi och det är dessa människor jag irriterar mig på. Om det inte finns "ordpoliser" så kommer snart ingen veta vad som är korrekt svenska. Hade t.o.m. en lärare på universitetet som sa att det var okej att använda "dom" i en uppsats! Då har det gått för långt tycker jag.
    WORD.
    :D
  • Odium
    Äldre 6 Feb 14:40

    Jag kom just på en till. Många "vänner" på fb har börjat skriva " I mon ska jag och killen på IKEA"

    I mon?!? På riktigt!?

  • Odium
    Äldre 6 Feb 15:02

    Sjävklart skriver man själv ibland fel för att man inte "ids" :D
    Men när det är så uppenbart att det är så de tror att det stavas blir man ju mörkrädd.

    Återigen för att undvika kattklor och påhopp av alla de slag:
    Det här är människor jag VET inte har läs- och skrivsvårigheter.

  • Odium
    Äldre 6 Feb 15:47
    Sara 120707 skrev 2012-02-06 15:28:02 följande:

    Det här må vara lite OT men något jag kom att tänka på när jag satt och läste i denna tråd igår.


    Jag är också en språkpolis och det kryper bokstavligt talat i mig när jag ser en felstavning som jag vill rätta.


    MEN det jag tycker är så intressant är att de flesta stavfel gör faktiskt inte texten oförståelig, så varför är det då så provocerande?!


    Ofta handlar det ju mer om att det inte är korrekt än att det inte är förståeligt. Men ändå är det oerhört provocerande för en del människor.


    Det skriftliga språket handlar ju i grund och botten om kommunikation och därför kan man ju argumentera att det enda kriteriet som borde spela någon roll är om det är just förståeligt.


    Min kära mor är logoped och hon är nog den mest toleranta människa jag känner när det gäller stavfel (brukar skämtsamt säga relativstavning)


    Handen på hjärtat så tror jag inte att de flesta hade något större bekymmer att förstå Hammermans inlägg:


    "Ngåot som är rtgkit fiaserance med sårpk är att man osfatt fröåstr vad det såtr äevn braa ftsröa och stsia bevtokasn är på rtät ptlas"


    och mer felstavat än så är det ju sällan..


     


     


     


    Mycket sant. För mig handlar det om att jag är pendantiskt lagd. Rätt ska vara rätt. Jag är även lite besserwisser och kan lite om mycket.
    Det är en sida av mig som många tycker är jobbig och som jag fått vrida ner lite. Men som i ett tidigare inlägg, det är ingen som skadas av att jag stör mig på felstavningar och dylikt. För jag rättar inte alla fel jag ser (längre :D)

    Vidare tycker jag att det är viktigt att man kan skriva och tala korrekt svenska när man t ex ska på en arbetsintervju eller skriva ett CV.
  • Odium
    Äldre 6 Feb 17:17
    Aniara4 skrev 2012-02-06 16:19:15 följande:
    Ähum... du menar "pedantiskt"  va? TystFlört
    Apropå besserwissrar...
    Nej, Sara. Jag menar pendantiskt. Tyst
    hihihi
    Även solen har sina fläckar
  • Odium
    Äldre 6 Feb 19:02
    Aniara4 skrev 2012-02-06 16:19:15 följande:
    Ähum... du menar "pedantiskt"  va? TystFlört
    Apropå besserwissrar...
    HAHA Aniara4 menar jag såklart...
    Odium skrev 2012-02-06 17:17:00 följande:
    Nej, Sara. Jag menar pendantiskt. Tyst
    hihihi
    Även solen har sina fläckar
  • Odium
    Äldre 7 Feb 09:04

    Håller med Kjell präst. Jag jobbar själv som grovsmed / rörsvetsare och är skitig hela dagarna. Pratar med många olika typer av människor och tycker det är lika viktigt att kunna röra sig i alla kretsar. Men mest bekväm är jag bland gubbarna. Att man är språkvårdare har inget med klass att göra för mig.

  • Odium
    Äldre 7 Feb 12:14
    Dejli skrev 2012-02-07 11:01:36 följande:
    Jag tycker nog inte heller det är en klassfråga, snarare en bildningsfråga (bildning är alltså inte att förväxla med UTbildning). Däremot så kanske ett vårdat språk är mer nödvändigt i "högre klasser" därför att man snabbt blir dömd som lite korkad annars (upplever jag iaf, som stundtals rör mig med många av dessa människor), och därför är det vanligare i dessa kretsar. Men ett vårdat språk är absolut inte förbehållet dem...

    Jag tror att mitt språkintresse kommer av att jag läst så otroligt mycket böcker under min uppväxt. Om man har mycket text "i huvudet" så är det lättare att se när det ser märkligt ut. Om man bara läser det man själv och andra skriver, och aldrig redigerade eller redaktionella texter, hur ska man då få en referensram till hur saker ska vara? Det är åtminstone mycket svårare... Mina högskoleutbildningar har också varit väldigt givande eftersom mina lärare varit språkpoliser allihop även om ämnet varit något helt annat...
    spot on
  • Odium
    Äldre 7 Feb 20:29
    Silketuss skrev 2012-02-07 20:05:09 följande:
    Ja, men en del kanske börjar i den änden? De planerar annat först, och sedan, någonstans i slutet, blir det dags att bestämma make...?? Om man nu inte är så kinkig med vem man ska gifta sig med?
    Självklart är det så det går till. Det vet väl alla att det är dagen som räknas, inte livet efteråt? =)

    Tyst
  • Odium
    Äldre 7 Feb 21:10
    Aniara4 skrev 2012-02-07 20:39:23 följande:
    Jag misstänker också att det är så det går till! Först väljer man klänning (och lite senare i processen väljer man en eller två till för säkerhets skull), sen den största och blingigaste ring man kan hitta, sen bokar man herrgård, håller auditions för att hitta den skojigaste prästen, köper näbbklänningar och ett ton dekorationer i exakt rätt nyans och sen kommer man plötsligt på att visst fasen, det ska ju vara en karl med också!
    Yes!
    Och glöm för allt i världen inte att det inte är någon press. Så länge allt blir perfekt, ingen gör bort sig och alla ser att du har skosulor i samma färg som prästens bil.
  • Odium
    Äldre 8 Feb 14:27
    Lilique skrev 2012-02-08 13:05:52 följande:
    Brölopp. Bröllopp. Brölop.

    Hur kan man ens stava det ordet fel när man måste skriva in det i adressfältet för att komma till just den här sidan? Dessutom står det precis överallt på hela siten. Hint hint?
    En bekant till mig byggde ihop sin egen fantastiska stavning av ordet.. Komplett med särskrivning och allt.
    " tack för inbjudan till erat bröd lopp"
  • Odium
    Äldre 8 Feb 14:29
    passionsblomman skrev 2012-02-08 13:40:21 följande:
    "princess klänning"

    ....är det många som vill ha också.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Det är då man undrar om de pratar med samma amerikanska brytning de skriver i.. ?
  • Odium
    Äldre 8 Feb 15:01
    Aniara4 skrev 2012-02-08 14:57:24 följande:
    Hen utgick naturligtvis från att ni efter vigseln skulle ha det traditionella bröd-loppet. Gästerna ställer då upp sig på led utanför kyrkan med långa baguetter, och brudparet ska sedan springa genom gången medan gästerna försöker drämma till dem med baguetterna. Gatlopp fast med bröd, med andra ord.

    Den gamla seden är iofs ganska sällsynt numera och har ersatts med den lite harmlösare riskastningen, men gammalmodiga gäster kan fortfarande dyka upp med en lång baguette under armen!
    Ah, vad dum jag känner mig som inte förstod det direkt.
    Då kanske klänningen får en fin röd/orange fläckig färg om man ber gästerna bre marmelad på sina baguetter. Kanske skulle man ha med detta på inbjudan?
  • Odium
    Äldre 8 Feb 20:44
    evigtkär skrev 2012-02-08 19:51:38 följande:

    Nej jag känner mig inte personligen utpekad. Ingen har nämnt mitt nick...


    Men jag vet att jag ofta gör de stavfel som nämnts och väldigt många med mig. Och jag vet att man blir ledsen av att läsa sådana här trådar och drar sig för att skriva på forum... Man får känslan att man inte är välkommen om man inte är lika perfekta som ni spräk poliser...


    Om du känner dig ledsen av att läsa en tråd som handlar om felstavningar finns en enkel lösning på ditt problem - Sluta läs tråden.
    Jag är extremt känslig över min vikt, därför väljer jag att INTE gå in på trådar som handlar om kost, viktnedgång, träning och liknande. Det skulle aldrig falla mig in att fortsätta läsa i en tråd om jag på något sätt kände mig illa till mods om vad jag fick läsa.

    Som Lilique säger - Vi håller oss i en tråd. EN tråd. Vi springer inte runt och rättar folk till höger och vänster.
    Att människor diskuterar samma ämne, och ja, gör sig lite roliga över ämnet är INTE mobbing. Det är vårt intresse att prata om språkvård. Om du hade läst hela tråden hade du sett att ingen nämns vid namn, alla med läs- och skrivsvårigheter försvaras och alla vet att alla någon gång gör fel.
  • Odium
    Äldre 11 Feb 12:55

    ...och en sak till.
    Aldrig stavas ALDRIG med två L, alltid stavas ALLTID med två L....

  • Odium
    Äldre 16 Mar 15:59
    Chicita skrev 2012-03-16 11:38:00 följande:
    Jag brukar ställa följdfrågan "gummi eller tyg?" om nån säger att deras .... är snodd.
    Alltså gummisnodd eller "scrunchy" Tungan ute 
    Eller tja det beror lite på vad det är... om det är något som kan sno sig  (tvinna sig eller vad man nu vill kalla det) så brukar jag svara att "jamen snurra upp det då?"
    HAH jag med.. men då får jag alltid höra att min mentala ålder är 75. Så jag har slutat. De får väl låta dumma då...
  • Odium
    Äldre 16 Mar 16:04
    CarolineJohan skrev 2012-03-15 11:25:36 följande:
    ...och  jag blir tokig när människor inte använder de och dem korrekt, utan tar en enkel utväg och skriver dom...
    ...En enkel utväg som dock är accepterad numera.. =)
  • Odium
    Äldre 16 Mar 22:30
    knyttan skrev 2012-03-16 21:34:56 följande:
    Tycker inte det är dumt att använda slang! Det är så språket utvecklas.... Tycker de är dumma som bara tror att det finns ETT sätt att utrycka sig och EN språklig variant som är korrekt. Trist inställning. Att sno något, i betydelsen stjäla finns upptaget i SAOL, och snodd, är precis som stulen ett helt korrekt adverb bildat av det.
    Så det är ingen som låter dum när man påstår att mobilen är snodd. Det är tvärt om dumt att märka ord som inte ens är fel...
    Jag tycker inte heller det är dumt att använda slang, det gör väl de flesta. Det jag menar med mitt tidigare inlägg är att när jag märker på ord eller uttryck som inte stämmer, ELLER som man kan göra sig rolig över då de har dubbel betydelse, blir mina bekanta griniga och tycker att jag är torr och jobbig. Därför har jag slutat.
    Det var inte menat enbart till uttrycket "snodd".

    Dock håller jag fast vid att en person som enbart använder sig av slang när denne pratar eller skriver låter dum.
    Det ser obildat ut när en person skriver "Ja vet inte va han vill! E d nå du vill ha, lr?"
    Och det låter obildat när en person använder sig av "typ" "liksom" "asså" (insert random slang) efter vart tredje ord.
  • Odium
    Äldre 16 Mar 22:31
    CarolineJohan skrev 2012-03-16 20:46:54 följande:
    Jag har inte accepterat den utvägen... Försöker även att få mina utländska studenter att göra rätt!

    <Dom> = talspråk av både de och dem
    De = subj. pronomen (skriftspråk)
    Dem = obj. pronomen (skriftspråk) 

    Ha ha ha 
Svar på tråden det heter b o r g e r l i g t