• Zhaan+­+
    Äldre 12 Jul 02:23
    18005 visningar
    15 svar
    15
    18005

    Herregud, hur gör jag för att bli av med min gasiga mage!?!?

    Jag är själv laktosintollerant och de besvär du har (gaser, inte helt ok i magen) låter som det kan vara orsaken. Jag hade också uppsvälld mage.

    Olika laktosintolleranta tål olika mycket. Det finns massa produkter som är sk laktoslåga, tex mjölk, creme fraiche, gräddfil osv. Dessa innehåller laktos, men mindre mängd än de "vanliga" varianterna. Om man inte är väldigt laktosintollerant, så brukar dessa gå bra. Ost innehåller också lite laktos, lagrad ost ännu mindre. Tyvärr innehåller margarin laktos, eftersom vanligt margarin inte är mjölkfritt. Man kunde ju tro det, men både bordsmargarinet och stekmargarinet så tillsätts lite detta. Carlshamn har dock mjöklfritt stek och bordsmargarin. De har även en glass gjord på soja som heter tofuline, den är väldigt god.

    Mitt förslag är att du utesluter ALLA mjölkprodukter en tid. Om du är laktosintollerant, så borde du märka skillnad inom ett par dagar. Du kanske inte blir helt bra, men du borde märka en skillnad om det är laktos. Eftersom du inte vet hur laktosintollerant du är, så är det bästa att försöka utesluta allt sådant. Det är jättejobbigt, men det är bara under en kortare period. Om det skulle visa sig att det är laktos, så börjar du med att lägga till tex ost. Funkar det kan du tex ta någon låglaktosprodukt osv. När du ser att du blir dålig, får du backa ett steg. Så testar man sig helt enkelt fram till hur mycket man kan äta. Sedan innehåller olika produkter olika mycket. Äter man ost, kan man äta väldigt mycket, men tar man mjölk blir det ganska lite.

    Vad som händer i kroppen när man är laktosintollerant, är att man i tunntarmen har lite av ett enzym som heter laktas. När maten kommer till tunntarmen, så bryter laktasen ned den till något (har glömt vad). Har man då lite laktas, så börjar maten istället jäsa och får dålig avföring, smärtor, uppblåsthet och gaser. Alla får inte alla symtom, men något symtom får man.

    Det är vanligare att människor utanför Norden är laktosintolleranta, i Asien är det nästan regel än undantag. Om man har förälder/morförälder/farförälder som kommer från ett land utanför Norden, så är det inte ovanligt att man själv kan vara laktosintollerant, då detta är ärftligt. I Sverige är det inte lika många som har detta. Undantaget är Finland, där det är mycket fler än här och norra Finland har upp till 70%.

    Ursäkta att det blev så långt, jag blev så glad att dela med mig av min kunskap och kanske kunna hjälpa någon för jag vet vilket helvete det är.

  • Zhaan+­+
    Äldre 12 Jul 12:45
    #0

    Jag tänkte lägga till en sak ang mitt inlägg om laktosintollerans.

    Det finns något som heter mjölkallergi också och då tål man ingen mjölk. Laktosintolleranta tål ofta ost eller i alla fall lagrad ost, som inte innehåller laktos. En mjölkallergiker däremot får symtom även av ost.

    För en mjölkallergiker finns det två "varianter". Det ena är att man får utslag osv. Dvs. man ser på huden en allgerisk reaktion. Sedan finns det varianten att man får "magproblem", dvs gaser, dålig avföring , osv (samma symtom som vid laktosintollerans). En person får inte båda symtomen, utan antingen får man tarmsymtomen eller hudsymtomen. Går man till läkare och gör allergitest, så är det tyvärr bara hudvarianten som syns. Är man mjölkallergiker med magproblem som symtom, kommer inget allergitest visa detta (jag vet inte varför faktiskt).

    Samma sak med laktosintollerans. Min läkare sa att de test som finns inte är tillräckligt bra, det bästa är att testa sig fram själv. Det enda luriga med det här är att om man nu har mjölkallergi så vill man ju testa att utesluta all mjölk för att se om man blir bättre. Då gäller det att man utesluter precis allt, eftersom en mjölkallergiker kommer att reagera på minsta grej som innehåller mjölk. En laktosintollerant kan ofta tåla lite laktos, men det gäller inte vid mjölkallergi.

    Jag vet av egen del att när man börjar att utesluta mjölk, så upptäcker man att det finns mjölk där man minst anar det. Det bästa är att surfa på nätet, det finns sidor där folk skrivit upp listor på vad man ska undvika.

    Man ska inte behöva gå omkring med illaluktande gaser, så ska det inte vara utan det är något som är "fel". Det är nästan alltid något i födan som kroppen inte gillar. Är man för besvärad att söka läkare, försök hitta vad i maten som orsakar det, det finns fler födoämnen än mjölk som man kan vara överkänslig. Men acceptera inte dina besvär! Mitt liv har blivit så mycket bättre nu, att jag knappt kan förstå varför jag gick runt och led.

Svar på tråden Herregud, hur gör jag för att bli av med min gasiga mage!?!?