• Mymla
    Äldre 11 Oct 22:08
    13900 visningar
    68 svar
    68
    13900

    Förlovningsringar, 21 000:- är det ett rimligt pris?

    För en normalinkomsttagare är det väl knappast rimligt med 21 000? Eller vad säger ni som inte har guldbyxor?

    När man kommer upp i de summorna måste det vara märket, varumärket, med designers namn som ni betalar för. En sådan rings reella guldvärde kan ju omöjligen ligga så högt.

    Min vigselring med safirer och briljanter kostade inte ens 1000 kronor. Det är femton år sedan, men priserna är nog ganska lika idag.
    Den var i och för sig väldigt tunn och smal.

    En liten diamant kostar inte ens en hundring; jag köpte för 60 kronor för några år sedan. Som privatperson och infattad i en ring.
    Mina stora facettslipade bergskristaller ca 25 x 20 x 10 mm kostar inte ens 24 kronor styck inkl moms i inköpspris.
    Kilopriset på guld är ca 127 000 kronor. Det innebär att ringarnas vikt tillsammans, om man räknar bort arbetskostnaden, skulle vara drygt 165 gram.

    De ädla råvarorna till smycken kostar inte mycket alls; det är arbetskostnad och varumärke som gör priset. Plus det faktum att folk i största allmänhet tror att ädelmetaller och stenar är någon slags pensionsförsäkring. Ni som tror att det går att sälja ert guld när det kommer sämre tider kommer att bli grymt besvikna över anbuden.

    De råvaror jag använder i min egen smycketillverkning kostar inte mycket i inköp. Dem tar jag inte heller betalt för av kunden, eftersom den kostnaden är försvinnande liten i det stora hela. Jag använder textilt material och ädla stenar, glas, en del silver och förgyllt silver. Däremot är jag noga med att debitera min arbetstid med 300 kronor i timmen, inkl. moms.
    Som företagare får jag behålla ca 100 kronor när alla avgifter och skatter är betalda. Jag kan jobba högst fem timmar per dag effektivt. Mer orkar inte ögon och kropp. Och en stor del av arbetstiden går åt till marknadsföring, telefonsamtal, kundmöten, uppdateringar, bokföring osv.
    Det betyder alltså 500 om jag jobbar maximalt. Vilket jag aldrig kunnat eftersom inte många förstår värdet av den tid som ligger nedarbetad i ett hantverk.

    Fråga din guldsmed efter ringarnas vikt och hur lång arbetstid som går åt för att få till era ringar. Sedan kan du själv kritiskt och efter eget huvud avgöra om du tycker att det är värt att betala timpriset för den arbetstid han eller hon debiterar.

  • Mymla
    Äldre 11 Oct 22:11
    #66

    Jo, just precis!
    Försökte få TS att förstå vad hon betalar för och hur hon ska tänka för att efter eget huvud avgöra om dessa ringar är värda så mycket.


    Gemmologen skrev 2009-09-12 21:23:53 följande:
    Jag tycker det låter mycket. vad väger ringarna?
Svar på tråden Förlovningsringar, 21 000:- är det ett rimligt pris?