• Äldre 26 Nov 15:52
    59210 visningar
    420 svar
    420
    59210

    Fråga prästerna 2

    Hej!

    Vi ska gifta oss i kyrkan på min hemort, men bor sextio mil bort numera, så jag har tyvärr ingen relation till någon präst hemma och ganska få möjligheter att besöka kyrkan för att "kolla in" prästerna. Jag vet att man kan önska präst, men undrar om det uppfattas om oartigt eller förmätet? För mig är det väldigt viktigt (det är det säkert för de flesta) att känna att prästen förstår vår värdegrund - har hört om exempel där prästen har sagt i sitt tal att bruden nu går över till brudgummens familj och för mig som feminist skulle det kännas väldigt märkligt att höra. Vilken är din uppfattning om att brudpar som framför önskemål att vad prästen ska säga?

  • Äldre 27 Nov 12:51
    #48

    Kjell Präst: Tack för svaret!

  • Äldre 28 Nov 11:35
    #54

    Kjell Präst:
    Finns det någonstans man kan gå in och läsa styckena ur Bibeln som förekommer på bröllop, alltså de obligatoriska och valbara som du nämner? Ja, jag förstår att man kan läsa dem i Bibeln så klart , men skulle behöva läshänvisning isf. Enklare om kyrkan lagt ut dem tex på sin hemsida.

  • Äldre 28 Nov 13:17
    #59

    Kjell Präst: Stort tack! Ska kolla in den sidan.

  • Äldre 19 Dec 11:30

    En fråga till på höst-psalmtemat: Vi ska gifta oss i september och eftersom jag inte kan så många psalmer blev jag så glad när jag kom en som jag verkligen vill ha med: Nu grönskar det. Den sjöng vi alltid med skolan i kyrkan. Sen upptäckte jag att det inte alls är någon psalm, ha ha. Kan man ha den ändå? Den är ju egentligen väldigt vårig, men jag tycker den är så vacker, kanske man kan tänka på texten mer symboliskt, även om bröllopet är i september? Vad tycker ni?

  • Äldre 19 Dec 13:50

    Kjell Präst: Tack för svaret! Ska fundera vidare.

  • Äldre 8 Jan 15:25

    Hej!

    Hur gör man med ringarna i kyrkan? Om vi väljer att utöver förlovningsringarna har en vigselring till mig, kan man ändå använda mannens förlovningsring i ceremonin? Jag tycker det känns konstigt om inte "ring-påträdandet" blir ömsesidigt, men tror inte att han vill ha två ringar.

  • Äldre 9 Jan 10:00

    Stort tack till dig Kjell, din tråd är den bästa här!

  • Äldre 18 Feb 11:13
    mmian skrev 2008-02-17 21:11:46 följande:
    Tänkte bara återknyta till lite frågor jag hade tidigare i tråden då jag nu talat med chefen i försmlingen Vi fick välja fritt vilka psalmer vi vill, vi får lov att ha egna löften, egen musik och egen ingångs-utgångsmusik. Hon kommer personligen viga oss då hon tyckte det var hemskt att vi fått ett sådant första intryck Tack för tipset att vända sig högre upp och prata igenom saken med någon annan än den tilltänkta prästen!
    Fint att det ordnade sig! Hoppas ni får en riktigt vacker dag när det är dags.
Svar på tråden Fråga prästerna 2