• Jeez
    Äldre 20 Nov 08:28
    58837 visningar
    420 svar
    420
    58837

    Fråga prästerna 2

    fru Trul, prästen brukar numera kunna dra ut blankett från kyrkan själv (tidigare kunde man i församlingarna bara skriva ut blanketter i de egna församlingarna). Så mejla prästen/församlingen som ska viga er och hör med dem! (Och om det inte är en svenskkyrklig präst som ska viga er så kan du helt strunta i de kyrkliga vigselblanketterna)

    För övrigt så är dopförsamling ointressant, i Svenska kyrkan är man alltid tillhörig den församling man bor i (än så länge i alla fall) och bor man och är skriven utomlands så finns man i ett centralt register (som medlem).

  • Jeez
    Äldre 20 Nov 12:15
    #9

    fru trul, ja. Kyrkans blanketter är för kyrkans eget medlemsregister och där skrivs bara in vigslar som är förrättade av svensk-kyrklig präst (sen syns det ändå OM man är gift osv men det är en annan femma).

    Kjell präst, i en del församlingar (särskilt de större) så har bara exp-personal tillgång till kyrkobokföringen, i andra så är det prästerna som själva utför detta. Ser olika ut. Förr så kunde, som sagt, (exp-)personal i X församling bara skirva ut blanketter för personer tillhöriga X församling, därav att man förr var tvungen att ta med sig blanketter om man gifte sig i Q-församling. NU behövs inte detta, utan det enklaste är ju att blanktten följer med prästen (dvs prästen får dem utskrivna av exp-personal om h*n inte kan göra det själv).

  • Jeez
    Äldre 26 Nov 15:37
    #42

    solrosfrö, klart man kan! Men det ska funkar för alla och då blir det oftast tätt inpå vigseln -mer än när "alla" är hemmavid.

  • Jeez
    Äldre 26 Nov 18:36
    #46

    champis_sanna, såklart. Här eller om du vill göra det "privat" gå in på min (eller nån annan prästs) egen sida och skriv ett mess/ i gästboken.

  • Jeez
    Äldre 21 Dec 22:49

    Brudledning antar jag är detsamma som brudöverlämning, dvs när bruden går in i kyrkan med sin pappa.

  • Jeez
    Äldre 22 Jan 08:09

    österbotten, ja, man måste vara konfirmerad om man tillhör den finska kyrkan iaf. Här är en länk till finska kyrkans hemsida och vigselinfo:

    evl.fi/EVLsv.nsf/Documents/5A03679C2BD60019C22570BB005E706C&lang=SV

    Där kan du säkert också ställa din specifika fråga eftersom sidan faktiskt inte svarar ifall medlemmar av andra kristna trossamfund avkrävs konfirmation.

  • Jeez
    Äldre 24 Jan 21:13

    Tex O stor är Gud är en svensk psalm som ofta sjungs i kyrkor runt om i USA.

  • Jeez
    Äldre 27 Jan 17:11

    marjo, ja det kan du. Det ska dock vara en tydlig intention att det är för hela livet, således är tex "tills livet skiljer oss åt" inte okej medan "så länge vi lever" är det.

  • Jeez
    Äldre 3 Feb 09:43

    Lottis 82, att prsäten lägger sig i ordningen är en sak, man är ansvarig för gudstjänsten. I princip kan man säga att det mesta i vigselordningen ska vara med, men det finns få begränsningar på hur mycket man kan "bygga ut den". Dvs, att lägga till är okej så länge budskapet är okej i det man vill säga. Att lägga in sina värderingar på det sätt er präst gjort tycker jag är att skjuta sig själv i foten. Och att inte ge alternativ eller motivera tycker jag är rent dumt.

    Exempelvis finns det ju utrymme för tre psalmer, minst två ska vara med enligt ordningen. Ett alternativ hade ju varit att ha två psalmer (man måste inte sjunga många verser och det finns dessutom många fina om man får lite ledning) plus en allsång.

    Äh, rent krasst verkar det vara en väldigt opastoral präst ni råkat ut för. Om jag var du skulle jag prata med kyrkoherden i församlingen om bemötandet. Skilj gärna på sakfrågor och personfrågor på ett tydligt sätt. Vissa sakfrågor har han rätt i att få stå på sig i, medan man verkligen kan dikutera bemötandet.

    För att prata om rättigheter så har du rätt till en vigsel i Svenska kyrkans ordning om du el din blivande är medlemmar. Ordningen är som den står rakt upp och ner. Det är prästen som sedan förhåller sig till praxis, eget samvete och kyrkans övriga bestämmelser och tro till vilkan h*n lovat trohet. Det varierar därmed mellan olika präster vad man låter brudpar göra och inte, men praxis är vidare än denne präst vill gå.

    Du kan boka en annan präst om du får tag på någon, men du kan få bekosta denne själv. Ett alternativ är kanske att boka om vigseln i en kyrka i en annan församling?

    Lycka till!

  • Jeez
    Äldre 4 Feb 08:17

    Lottis, som sagt, prata med kyrkoherden i församlingen om bemötandet!

  • Jeez
    Äldre 9 Feb 10:11

    Lemmy, jag förutsätter att du pratar om en präst i Svenska kyrkan? Och 2000-tal? Svaret är nej. För 100 år sedan var klänningen i regel inte vit -bara som ett exempel.

  • Jeez
    Äldre 9 Feb 22:03

    Lennia, en vigsel är kyrklig när en präst förrättar den, det har inget att göra med plats.

    Sedan får inte borgerlig vigsel (eller annan borgerlig ceremoni) utföras i kyrkor annat än i undantagsfall (det är Svenska kyrkans regel, och undantag kan tex vara begravning när ingen annan lämplig begravningslokal finns tillgänglig där Sv Kyrkan är ansvarig för begravningsförvaltning). Men om kyrkan i fråga är en ruin eller avsakraliserad så torde det inte vara något problem.

  • Jeez
    Äldre 11 Feb 23:02

    mmian, fick ni inte välja psalmer fritt? Eller ingång/utgångsmusik? Det låter konstigt tycker jag. Är det så generellt i församlingen (en policy de har och är tydlig med?)eller med just den präst ni fått?

    å här står det i kyrkohandboken (som var svenskkyrklig präst har att följa) "Allmänna anvisningar [...]Instrumental- och/eller vokalmusik, liksom lyrikläsning, kan framföras på lämplig plats i gudstjänsten."

    Prästen är ansvarig för vigselns utformning, liksom för andra gudstjänster. Därmed kan man säga att prästen har mycket makt. MEN man kan verkligen diskutera när prästen tar över hela vigseln och inte vill ha någon delaktighet alls ifrån brudparet. Jag skulle ta upp det till diskussion med kyrkoherden (chefen i församlingen) och ifrågasätta deras (ev. den prästens) syn på gudstjänsten som församlingens gemensamma angelägenhet.

Svar på tråden Fråga prästerna 2