• Jennie med ie
    Äldre 22 Mar 21:03
    374952 visningar
    21 svar
    21
    374952

    Hur lång tid efter samlaget kan man göra ett graviditetstest, om man tror man är gravid?

    Det är ÄGGET som bara är befruktningsdugligt i ca 24 timmar efter att det lossat från äggstocken. Spermierna lever oftast ca 3 dygn inne i kvinnan den tid hon är fertil, och i sällsynta fall upp till en hel vecka.

  • Jennie med ie
    Äldre 22 Mar 22:04
    #0

    De flesta tester ger säkert utslag till 99% 14 dagar efter ägglossningen. Dvs gör man ett test 14 dagar efter ägglossningen, dvs ungefär då man borde få sin mens, och det visar negativt så kan man till 99% säkerhet veta att man inte är gravid. Den där sista procenten finns dock kvar eftersom en del kvinnor utvecklar mätbar mängd av graviditetshormonet hcg saktare än andra...

    Samlag minst 3 dagar före ägglossningen kan normalt leda till graviditet, eftersom spermierna kan överleva så länge inne i kvinnan i väntan på ett ägg. Så vet du inte när du hade din ägglossning bör du vänta minst 14+3= 17 dagar efter oskyddat samlag med att testa om du vill vara hyfsat säker på resultatet. Vill du dock vara RIKTIGT säker så får du vänta ett tag till, dels för att samla TIDIGARE än 3 dagar före ägglossningen i vissa fall kan leda till graviditet och dels för att en del kvinnor som sagt får mätbar mängd hcg senare än andra.

Svar på tråden Hur lång tid efter samlaget kan man göra ett graviditetstest, om man tror man är gravid?