• Gucci
    Äldre 16 May 09:32
    82889 visningar
    75 svar
    75
    82889

    Pengar i bröllopsgåva - hur mycket ska man ge?

    Vi är bjudna på bröllop och brudparet önskar sig i första hand ett bidrag till sin bröllopsresa. Men hur mycket är brukligt att ge? De var på vårt bröllop och jag skulle tippa på att deras present till oss kostade max 300.-. Om man nu ska ta någon hänsyn till det. De är inte jätte nära vänner men vi träffar dem några gånger om året.
    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Pengar i bröllopsgåva - hur mycket ska man ge?
  • snart Fru Carden­as
    Äldre 25 May 18:57
    #0

    500 per par tycker jag e lagom. är man själv kanske 300:-

  • jagärs­åkär
    Äldre 30 May 19:21
    #0

    vi kommer nog ge 500 var alltså 1000 från paret. för mig känns det "rätt" som bröllopspresent. Men till vänner man känner mindre väl kanske hälften, så 500 från paret. Det beror lite på om man haft resekostnader osv för bröllopet.

  • bröllo­psänge­ln
    Äldre 31 May 13:54
    #0

    jag tycker man ska ge 1000 kr per person om det är en nära vän eller syskon. Men som minst 500 kr per person, har man inte råd kan man ju tacka nej till bröllopet. lägg hellre pengar på present än på kläder och möhippa e mitt råd.

    Brudparet lägger ju ofta över 1000 kr per person för middag,vin,tårta,musik och lokal. Enligt etiketten ska man värdera present efter vad kuvertpriset på middagen är. Fast jag är en generös person av mig även om jag e pank, jag lever hellre på nudlar och ger en bra present till en bra vän.

    Men efter vårt eget bröllop insåg jag att de vi gett presenter för 1000 kr gav kanske för hälften till oss. Så i min vänkrets är det dax att omvärdera presentsummor tror jag;)

  • bröllo­psänge­ln
    Äldre 31 May 14:00
    #0

    att ge något för 350 kr och vara två på det är jättesnålt i mina ögon..men alla har ju olika syn. Det bästa är att ge något som är svårvärderat om man e pank alltså inte köpa presentkort med summa och inte köpa saker från önskelista med pris utan välja något annat så att ingen tänker på värdet utan mer på funktion och nytta. Eller tex erbjuda brudparet att ni filmar hela bröllopet gratis som present..eller skjutsar brudparet på natten, eller ordna en lyxig tre rättersmiddag hemma och bjuda dem på med gott vin och ge ett egenhändigt presentkort.

  • bröllo­ps häxan
    Äldre 31 May 14:34
    #0

    "Enligt etiketten ska man värdera present efter vad kuvertpriset på middagen är."

    Är en myt..hitta på sak, i allafal så finns det ingen sanning i det.

    tjohej :D:D

  • PennyJ­enny
    Äldre 31 May 15:23
    #0

    Ja, den myten brukar starkt dementeras av etikettsgrus som Ribbing tex.

    Vi önskar oss pengar, men vi låter pappa ta hand om hanteringen av det och att vi bara får en lista på vilka som gett, inte hur mycket, just för att det inte ska kännas som någon betalning eller redovisning. (Främsta gåvan är att de kommer eftersom vi vet att vårt bröllop kostar många gäster pengar eftersom de får resa för att kunna delta och det har vi tydligt både skrivit och sagt). Är det ovanligt att man gör så? Eller brukar de flesta som får pengar veta hur mycket varje person gett?

    Sedan tycker jag att det är skillnad på vad jag själv vill ge någon som önskar sig pengar och vad jag själv skulle förvänta/önska/tro att någon ger mig. Själv kan jag utan problem tänka mig att ge 1000 kr till ett par som är nära vänner till mig och sambon. Men tycker själv att de som ger till mig ger efter eget huvud och förväntar mig inte en sådan summa av andra.

  • Flamma
    Äldre 2 Jun 16:48
    #0

    Min kusin ska gifta sig och de önskar pengar, vi är 6 st i vår familj och tänkte ge 150:-/person alltså 900:- vad tror ni om det? Vi är två i vår familj som ska på bröllopet.

  • brud 080202
    Äldre 2 Jun 17:44
    #0

    Jag tycker att 300:- räcker, om det är vad ekonomin tillåter. Man gifter väl sig inte för att kräva folk på pengar man blir väl glad för det man får.
    Om dom gav er en presnt för ca 300:- när ni gifte er behöver man absolut inte ge för mer.

  • jobina
    Äldre 2 Jun 17:57
    #0

    Vi ska bara önska bidrag till bröllopsresan och jag förväntar mig inte att folk ska punga ut med ngr jätte summor. För min del spelar det ingen större roll om de lägger 300kr eller mer, vi känner mäst att vi efter 8år tillsammans inte behöver så mycket i prylväg...snarare bli av med en massa i så fall.
    Ge så mycket som du känner att du tyckt var lagom att få om det var du som gifte dig!!

  • jagärs­åkär
    Äldre 2 Jun 19:56
    #0

    Tusse Boll har rätt! Presenten ska inte motsvara kuvertpriset. Fast jag måste ändå säga att... (fast det är lite dumt att jag tänker så men ändå) när vi bjöd på stor fest med middag o vin i nästan obegränsade mängder på ett fint ställe i stan blev jag lite paff när en tjej o hennes kille gav oss en fjuttig krukväxt. Det var lite pinsamt för alla andra hade kommit med otroliga glaskonstverk och presentkort osv.

    Jag tycker att om man ska ge lite pengar (runt 300) är det bättre att gå ihop med ett stort gäng o köpa nåt riktigt bra. Min m2b fick en elektronisk pryl som han älskar av ett stort gäng kompisar. Sånt är bättre än att alla ger nån liten pryl för 300.

Svar på tråden Pengar i bröllopsgåva - hur mycket ska man ge?