• "svensk" vigsel i Italien??

  Mån 24 jul 2006 22:02 Läst 8488 gånger Totalt 17 svar
  Ninni7­5
  Visa endast
  Mån 24 jul 2006 22:02

  När jag och min sambo nu äntligen bestämt oss för hur vi ska viga oss upptäcker vi att det verkar struligt att få en "svensk vigsel" i Italien. Någon som har erfarenhet och vet hur man gå´r tillväga?? Vill veta ALLT!!

 • Sarali­sa
  Visa endast
  Mån 24 jul 2006 22:10 #0

  Vill ni ha kyrkligt eller borgerligt bröllop? Svenska kyrkan i utlandet kan hjälpa dig om ni vill ha det första alternativet annars ska du nog vända dig till svenska ambassaden i Italien skulle jag tro.
  skut.svenskakyrkan.se/rom/

 • Ninni7­5
  Visa endast
  Mån 24 jul 2006 22:19 #0

  det verkar vara som vi befarade.............att vi inte kan viga oss kyrkligt i Italien......buuuuuu Det är så tråkigt att behöva backa två steg när man äntligen anser sig vara på gång. Tack för ditt svar!!

 • Sarali­sa
  Visa endast
  Mån 24 jul 2006 22:39 #0

  Ja, jag läste nästa sida efter jag svarat på ditt inlägg... Men det är ju många som gifter sig borgerligt och sen har en kyrklig välsignelse, tror att den är ganska lik ett vanligt bröllop. Dumma italienare!

 • Mrs. Simon
  Visa endast
  Ons 26 jul 2006 14:59 #0

  Du kan gifta dig pa ambassaden i Rom och sedan fa en valsignelse i Svenska kyrkan Det ar ju ganska sjalvklart att du ej kan gifta dig i kyrkan i Italien nar de ar katoliker och du maste vara katolik for att gifta dig dar. Den svenska prasten i svenska kyrkan har ej vigselratt.

 • Ons 26 jul 2006 16:53 #0

  Här i vänsterspalten) finns en länk till vilka ambassader som har vigselrätt.

  www.regeringen.se/sb/d/2554

  OBS att både kyrkan och ambassadernas vigselrätt utomlands bestäms av det land de befinner sig i, inte av svenska myndigheter. Ofta krävs det också att båda är medborgare i det land vars ambassad ska förrätta vigseln. Men man kan ju gifta sig inför en lokal myndighet också om de tilltåer utlänni9ngar på besök att vigaas. Sverige erkänner alla vigslar som ingåtts inför giltig myndighet i utlandet av två vuxna.

 • lilla loppan
  Visa endast
  Ons 26 jul 2006 17:07 #0

  Vill bara berätta att om ni kan tänka er en borgerlig vigsel i Italien så finns ett svenskt företag som kan hjälpa till med allt det praktiska runt vigseln. De hjälpte oss med vårt bröllop förra hösten och vi var MYCKET nöjda. www.costiera.se Vet att det är flera här på BRöllopstorget som använt sig av dem så sök på Costiera så får du massor av info.

  Kan oxå tillägga att den italienska borgerliga vigseln är jättefin, inte alls så kort som den svenska. Tror att den tog ca 20 min och då läste de bla ur italienska äktenskapsbalken som säger en massa om att man tillsammans ansvarar för familjen och dess ekonomi, barnuppfostran osv. Kände att den var helt rätt för oss, saker man kunde relatera till och som kändes sunda och moderna men högtidliga.

  Lycka till!

 • Ninni7­5
  Visa endast
  Tor 27 jul 2006 21:27 #0

  Tack alla för Er respons!!.

  Mrs. Simon : Visst inser jag också att jag inte kan viga mig i en icke svensk kyrka men det var inte det jag hade i åtanken när jag ställde frågan om en kyrklig vigsel.

  Lilla loppan: SKa genast undersöka detta närmare :)

 • Tor 27 jul 2006 22:08 #0

  Lilla loppan:
  berätta gärna mer om bröllopet!!
  Vi gifter oss i Positano 8/9 i år och har också fått massor av hjälp av "costiera"...Kan dock inte riktigt slappna av - blev blommorna bra - var gifte ni er, vilken restaurang åt ni på???

 • Fre 28 jul 2006 12:50 #0

  Nä, men det man inte tänker på är att italienska lagar förmodligen styr också svenska kyrkans vigselrätt i Italien. Ambassader kan som sagt ändå få rätt att viga sina egna medborgare - det är f ö likadant med svenska kyrkan i Paris, de kan välsigna men inte viga, då kyrkliga vigslar inte förekommer i frankrike (men välsignelser går bra).

 • lilla loppan
  Visa endast
  Fre 28 jul 2006 21:58 #0

  Tove74,
  Vi gifte oss i Rom i september förra åretoch hyrde sedan, genom Costiera, en lägenhet i Praiano som ligger bredvid Positano. Åtminsone förra året hade de olika kontaktpersoner i Italien som hjälpte till med det praktiska men jag vet att flera här på BT har gift sig i Positano och Amalfi och mitt intryck är att de varit mycket nöjda. Ger dig samma tips som jag gav TS, sök här på BT på Costiera eller Positano så kommer du att hitta massor av info.

  Vi tyckte att Costieras hjälp var värd varenda krona. Hade inte velat ge mig på pappersarbetet utan deras hjälp. Kändes bra att någon med erfarenhet hjälpte till så att man kunde vara säker på att vigseln skulle bli giltig även i Sverige. Kände oxå att Costiera verkligen var måna om att allt skulle bli bra.

  Vår kontaktperon i Rom var otroligt hjälpsam med att försöka få tag på exakt de rosor jag ville ha (floristen fick beställa hem dem från Holland!) och hon bokade ett ställe där vi skulle dricka lite Prosecco efter vigseln samt att hon bokade middagsrestaurang och såg till att vi fick önskemål om specialrätter (pga allergier) tillgodosedda. Har för mig att hon till och med besökte ställena dagen innan vigseln för att försäkra sig om att allt var ok inför att vi skulle komma. Hon bokade oxå en fotograf som tog bilder som vi blev jättenöjda med. Tyvärr har jag för mig att jag läst här på BT att det var något av de par som gifte sig någonstans på Amalfikusten som inte var helt nöjda med sina bilder, var inte samma fotograf som vi hade i Rom. Men jag har oxå för mig att det var andra som var nöjda med samma fotograf.

  Ang Amalfikusten kan jag säga att det är ett av de vackraste områden jag någonsin sett. Fantastiskt! Vi hyrde som sagt lägenhet i Praiano och körde ner med hyrbil från Rom. Även om det var lite läskigt att åka p de smala slingriga vägarna så tyckte via tt det var jättebra att ha bil. Vi var bla uppe i en liten by som heter Ravello och som jag har för mig låg strax öster om Praiano. Vacker väg dit upp och en mysig liten medeltidsaktig by. Amalfi var oxå jättemysigt, men där var det svårt att hitta parkeringsplats så dit tog vi bussen. Förutom Amalfikusten var vi givetvis över till Capri som oxå var fint. Gjorde oxå dagsutflykter till Pompeji och Sorrento.

  Sammanfattningsvis var mi mycket nöjda med bröllopet, Amalfikusten och Costiera!
  Säg till om det är något särskillt du undrar över så svarar jag om jag kan

 • Sön 30 jul 2006 16:51 #0

  Lilla loppan:
  TACK för tipset - förstår inte att jag inte tänkte på det själv!?!:o)
  Har väl kommit igenom hälften av de sju sidor med länkar som finns och fått MASSOR med info! Känner mig fortfarande lite nervös för att allt ska bli som man vill men det verkar ju ha gått bra för alla andra så det löser sig nog!

 • Sön 30 jul 2006 16:52 #0

  Det var meningen att det skulle vara en sån här.... ....

 • Ninni7­5
  Visa endast
  Lör 5 aug 2006 19:44 #0

  lilla loppan; Jag känner mig väldigt förvirrad !! Tanken för oss med att åka iväg och gift oss var helt och fullt att komma ifrån en vigsel av något slag hemma (såväl kyrklig som borgerlig) - du som har erfarenheten...... kan vi gifta oss giltigt i Italien och hur går man i så fall till väga???? Ursäkta att jag inte kopplar, men jag är som sagt verkligen förvirrad

 • lilla loppan
  Visa endast
  Mån 7 aug 2006 08:03 #0

  Ninni75
  Visst kan du gifta dig borgerlingt i Italien och få det att gälla i Sverige. Vi tog som sagt hjälp av Costiera med allt det administrativa i Italien eftersom vi inte ville riskera att vigseln inte skulle vara giltig i Sverige. Har för mig att det gick till ungefär som så att vi skickade ner en sorts hindersprövning till Costieras kontaktperson i Italien (dock inte exakt samma hindersprövning som man använder i Sverige, italienarna vill ha lite mer information så vi fick ringa till skattemyndigheten och säga vilken info som skulle vara med), Costiera fixade sedan med pappersarbetet på plats och bokade tid för vigseln. Efter vigselceremonin i Italien fick vi ett "vigselintyg" som vi skickade in till Skattemyndigheten som registrerade vigseln. Fick nog hem någon sorts bekräftelse på att äktenskapet registrerats.

  Kommer tyvärr inte ihåg alla administrativa detaljer (mitt minne är som ett såll...), vilka papper som skulle skickas till Italien och så, det var något papper som skulle stämplas av itelienska ambassaden i Sverige...
  Om du inte vill ta hjälp av ett företag som Costiera så kan du säkert kontakta svenska ambassaden i Rom och få information om hur du ska gå till väga. För oss kändes det dock tryggt att få hjälp av någon som har koll på alla papper som behövs.

 • Mån 7 aug 2006 08:09 #0

  Det är väl just en giltig vigsel i Italien som beskrivs i denna tråd? Men sen måste den registreras av svenska myndigheter för att gälla hemma. Vill man göra det på egen hand, utan hjälp av en specialiserad resebyrå skulle jag ta kontakt med italienska ambassaden i Stockholm i första hand, eller lokala myndigheter på den plats ni vill gifta er, för att ta reda på hur det ska gå till.

  Sverige godkänner alla vigslar som ingåtts inför en giltig myndighet utomlands, så det ni behöver veta är 1) om landet ifråga låter utlänningar på besök gifta sig där 2) hur det går till och vilka papper ni behöver och 3) vilka papper skattemyndigheten härhemma behöver för att godkänna den.

 • Rödaro­sor
  Visa endast
  Fre 11 aug 2006 11:24 #0

  Jag kan också verkligen rekomendera Costiera travel, vi gifte oss i Praiano förra året och dom fixade allt på ett otroligt sätt. Allt blev som vi ville ha det.

  Om ni är intresserade av bilder så kan ni gå in på denna sidan, där ser ni även en del av fotografen kort, så ni kan se hur han fotar underfär.

  groups.msn.com/CarolineMartinPraiano050630/pictures

  Lycka till!!!

 • Ninni7­5
  Visa endast
  Fre 11 aug 2006 22:24 #0

  Röda rosor; TACK för att du delade med dig av Er DAG. Måste säga att jag känner mig mer och mer övertygad om att det blir blir en bra lösning för oss att vigas i Italien!!

Svara i tråden: "svensk" vigsel i Italien??
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Resor
Svara i tråden...

Innehåll