• utslag över halva ansiktet!!!

  Lör 18 jun 2005 00:50 Läst 15985 gånger Totalt 21 svar
  *Galad­riel*
  Visa endast
  Lör 18 jun 2005 00:50

  hjälp hjälp hjälp...

  det började såhär:

  för ungefär ett par månader sen så upplevde jag hur det lixom sved i ansiktet runt ögonen, både under och på ögonlocken. det kliade även en del, men det var inte mer med det.
  för ca 1 månad sen började milier uppkomma.. en och en. iaf vad jag antog var milier!
  och nu, sedan några dagar tillbaka så har jag fått så mkt utslag.. det ser ut som en blandning mellan små små finnar och milier, de går inte att klämma och sitter väldigt tätt ihop.. jag ser ut som elefantmannen!
  iförrgår var det bara lite runt vänstra ögat, igår täckte det halva vänstra kinden och lite mot vänstra örat, och NU är det typ 3/4 av kinden som är täckt.
  detta kliar, bränns och svider som fan och jag vet inte alls vad jag skall göra. jag håller på att bli tokig!

  på höger sida av ansiktet så finns det typ bara 5 st sådana "milier".. de sitter alla nära ögat och jag känner inte alls av de.

  hjälp mig snälla ni. vad kan detta vara?
  jag har inte ändrat några rutiner i min ansiktsrengöring eller smink, har gjort på samma sätt jättelänge.
  har aldrig haft problem med min hy på något sätt.

  dumma jag tänkte att "blir det inte bättre imon så ringer jag läkaren" inte tänkte jag på att det är lördag då.

  suck.

  hjälp.

  //G.

  ps. det märkliga är att de finns i massor på övre vänstra ögonlocket, men inget på nedre. det är lite svullet och i kombination med mina redan hängande ögonlock så kan ni tänka er hur jag ser ut.

 • krakel­spekta­kel
  Visa endast
  Sön 19 jun 2005 01:05 #0

  Vilken salva med propylenglykol har du fått? Jag använder en som heter propyless mot min rosacea och den är mer som en lotion och inte alls fet.

  Beträffande mascaran så rekommenderar jag dig att skippa den tills du träffat en hudspecialist.

  Metronidazol har jag haft tidigare men använder en liknande nu som heter Rosex, vilken har samma verksamma ämne men funkar bättre på min hy.

  Förutom solning så kan även bastu, varma drycker och alkohol förvärra min rosacea. Många brukar bli av med sina besvär efter en antibiotikakur, så det behöver inte vara varaktigt.

 • blivan­de fru J
  Visa endast
  Sön 19 jun 2005 01:33 #0

  Du har inte skaffat ny vattenkokare på sistone? Vissa modeller har nämligen visat sig släppa ifrån sig nickel vilket kan ge allergier hos människor som inte tidigare reagerat mot nickel. Vad skönt att du fått hjälp och att det finns en teori om din sjukdom.

 • *Galad­riel*
  Visa endast
  Sön 19 jun 2005 01:47 #0

  krakelspektakel: essex kräm heter den, glömde visst skriva det.

  fru j: nix ingen ny vattenkokare inte. dock har jag börjat träna, och det ökade ju blodgenomströmningen. har förstått att man kan bli sämre av hudprodukter, kom att tänka på att i och med att jag börjat träna oftare så har jag även tvättat håret oftare, 1 gång om dagen. bara med balsam men ändå.

  har nu läst en del om rosacea, och med risk för att låta pessimistisk så måste jag säga att jag är närmast gråtfärdig.
  detta verkar ju vara ett mer eller mindre kroniskt tillstånd! jag har aldrig nånsin haft problem med min hud, inga finnar eller nåt.. alltid fin och jämn och len och rosig. att då helt plötsligt drabbas av detta och vara "dömd" till att se ut på det här hemska viset i fortsättnignen, inte kunna äta stark mat, dricka te, träna, sola.. ha dessa hemska utslag jämt. får sluta nu, håller verkligen på att börja gråta. (nej jag vet att det inte behöver bli så, man skall inte måla fan på väggen.. men då skall man först låta bli att läsa för många läkarböcker!)

  om jag ändå visste vad som orsakar detta fanskap!

  //en jävligt ledsen G.

 • Sön 19 jun 2005 03:55 #0

  Hej, stackars dig! Råkade ut för samma grej när jag var 19 år (idag är jag 26) . Det är trist jag vet, blev helt knäckt när jag fick det.
  Du kommer se en massa otäcka bilder på Rosacea men låt dig inte skrämmas för mycket. Inte så vanligt att det blir så illa.
  Kan säga att min hy nästan alltid ser perfekt ut men ibland bryter helvetet löst men jag har lärt mig att förebygga & få bort det snabbt (+dölja bra).

  Äh, nu måste jag sova, var bara tvungen att svara för jag vet hur det känns. Förresten, du kan använda mascara men som krakelspektakel skrev vänta tills du träffat läkare. Kan va bra att låta huden/ögonen vila.

  Angående propylenglykolen så funkar det väldigt bra, kan svida i början men det går över. Jag använder Propyless som faktiskt är jäkligt bra!

  Själv är jag antibiotikavägrare så min läkare gav mig Finacea gel som funkar bra på mig. (Går att ha i solen) Sen tvingade han på mig en 6 månaders antibiotikakur att ha hemma.
  Ska kanske ta den efter semestern av den anledningen att Rosacean har satt sig på ögonen. (Snyft!)

  Fast ta det lugnt tills du har träffat en hudläkare, det kanske inte alls är Rosacea.
  Har levt rätt länge med den här skiten så om du undrar nåt är det bara att fråga!

 • *Galad­riel*
  Visa endast
  Sön 19 jun 2005 04:12 #0

  ja det fattas ju bara att det skulle sätta sig på ögonen med.. då skulle jag jubla.
  jag använder linser och kan inte tänka mig att vara utan de.. hur skulle det funka om det blev så? inga linser va?

  det är ju dels bilderna som skrämmer mig, men framför allt min egen spegelbild. för nån som haft perfekt hy så räcker det med att se sig själv i spegeln för att bli rädd. upptäckte det förut att jag inte automatiskt tittar mig i spegeln när jag går förbi den längre.. det gör jag annars ALLTID.
  detta önskar jag dock att jag inte hade sett:

  www.huden.nu/dermatologen/patinfo/1-10/2.shtml

  gud vad glad jag blev att nån som du svarade, som vet exakt vad man pratar om. propyless skrev ju nån skulle vara "ofet", min essex är ju görfet och min hud behöver inte så mkt fett.. som sagt så kommer det säkert sluta med 10000 finnar ovanpå allt detta!

  det lustiga är att jag i vanliga fall är jättepositiv som person, men nu känner jag mig bara negativ och nere och det känns som om jag råkat ut för apokalypsen. nåja, nästan iaf.
  detta kanske är straffet från min karma, ju mer tiden gått desto mer utseendefixerad har jag blivit. detta kanske är straffet?

  vet du varför du fick detta? vet att ingen typ vet vad som orsakar detta, men har du nån egen teori?
  min är (inte säker än) att jag solade mkt solarium på sistone (varannan dag med ansiktsförstärkning på hela tiden) och jag har egentligen käsnlig hud, vilket jag dock förnekat.. just nu minns jag faktiskt inte ens varför. ville väl att min hud skulle framstå som ÄNNU bättre än den var eller nåt.
  dessutom så började jag träna väldigt häftigt, ute 2 ggr om dagen, löpning och promenader. äh jag VET INTE. just nu spekulerar jag bara.
  just nu skulle det likaväl kunna bero på den interstellära strålningen eller att jag går förbi ett potatisland varje dag. jag vet inte.

  men tack många miljarder gånger för ditt svar, skriv gärna mer!

  kram//G.

 • Modest­ie
  Visa endast
  Sön 19 jun 2005 08:55 #0

  Rosacea är inte det som en typ av akne? Det går säkert att hålla i schack iaf Galadriel, vänta tills du varit på hudmottagningen, deppa inte ihop eller lägg skulden på dig själv. Det är klart att det inte är ett straff, men jag tycker så synd om dig. Hoppas på bot och bättring!

 • Sön 19 jun 2005 18:27 #0

  Jo det går att använda linser. Mina problem med ögonen försämras när jag jobbar, är programmerare & datorjobb + rosacea är inte den bästa kombinationen.

  Nä linser är inga problem. Har blivit mycket bättre när jag använder ögondroppar.

  Haha, du kanske har rätt i att det är karman för jag är också väldigt utseendefixerad & har inte ens haft problem med tonårsakne.

  Varför jag fick det vet jag inte men förut solade jag rätt mycket & jag har rätt känslig hud.
  Det började när jag jobbade/pluggade samtidigt & var väldigt stressad. Först fick jag Perioral dermatit & sen Rosacea.
  Min förra läkare hade ingen koll & skrev ut kortison + nån A-vitaminkräm som förvärrade allt.
  Nu har jag hittat en bra läkare som vet vad han sysslar med. Jag tror att Rosacean kom av kortisonet jag fick mot dermatit samt överdrivet solariesolande & missbruk av diverse lyxiga hudvårdsmärken.
  Stress, nervositet & extremt solande brukar tydligen få Rosacea att bryta ut men ingen vet exakt.

  Sluta använda solarium iaf i ansiktet. Ha en brun utan sol istället (när du har blivit lite bättre) Om det ser riktigt illa ut & du ska iväg till jobb eller så kan du använda lite foundation eller nåt. Egentligen kanske man inte borde det men så farligt är det inte & du ska inte behöva må dåligt över ditt utseende.

  Jag har tips att ge dig sen om det verkligen är Rosacea men det viktigaste nu är att du tar det lugnt & kommer till en bra hudläkare. Förebrå inte dig själv för det hade kommit förr eller senare ändå.

  Bor du i närheten av Stockholm?

  Jo en sak till, köp Propyless istället för Essexkrämen.
  Den är bra & lätt. Du kommer ändå bli rekommenderad den av hudläkaren sen.

 • krakel­spekta­kel
  Visa endast
  Sön 19 jun 2005 21:37 #0

  Förstår att det känns deppigt, har själv mått jättedåligt över min Rosacea. Håller med om att det är viktigt att du kommer till en duktig specialist. Så du får rätt hjälp från början.

  Jag har kämpat med min Rosacea i flera år och nu är jag lite rödflammig i ansiktet och får utslag ibland bara. När jag var som värst hade jag stora bölder över hela ansiktet och hade fruktansvärt ont och mådde psykiskt jättedåligt. Jag fick då remiss till en hudspecialist och efter det har min Rosacea bara blivit bättre och bättre.

  De allra flesta brukar få bukt med Rosacean efter en längre tids antibiotikakur tex tetralysal. Efterbehandling brukar vara vanligt med tex Propyless och svavelkräm eller metronidazolgel för att den inte ska blossa upp på nytt. (Vilket är det jag använder ännu idag regelbundet)

  De vet inte riktigt vad som kan vara orsaken till min Rosacea men det var under en rätt stressig period i mitt liv då jag dessutom började jobba framför datorn hela dagarna och började träna regelbundet. Oavsett vad det beror på att den bryter ut vill jag trösta dig med att det idag finns bra hjälp att få. Preparaten är bättre och läkarna mer kunniga så du kommer bli bättre.
  *Skickar en styrkekram*

 • *Galad­riel*
  Visa endast
  Tis 21 jun 2005 04:57 #0

  Modestie:

  skall kolla upp det där.. vet jag jag läste om det nånstans. förut hette rosacea acne rosacea iaf. skriver mer sen.

  miss_M:

  kortison är ju just det som INTE skall användas mot rosacea. dumma dumma läkare.
  det är alltså samma som jag, jag har oxå känslig hud, har oxå solat massvis och har heller inte haft problem med tonårsacne.
  jag skall nog sluta se detta som ett straff för min utseendefixering, utan som ett straff för mitt solande .. hehe. det är alldeles för kul att vara utseendefixerad ju :)

  foundation till jobb behöver jag inte, som TUR är så jobbar jag natt.. tänk vad hemskt det hade vart att jobba dag i typ en sminkaffär eller nåt.. så står man där och ser ut som ett blekt stoppljus. uscha.

  nix jag bor inte i sthlm.. jag bor i gbg. vaddårå? har du en bra läkare att rekommendera?

  skall köpa propyless så fort lönen kommer. hur stor är den största förpackning finns att köpa utan recept?

  krakelspektakel:

  använder sådana krämer regelbundet.. innebär detta alltså att jag aldrig kommer kunna återgå till min vanliga hudvård, mina vanliga krämer och peeling, ansiktsvatten och annat? jag kan ju ite leva hela livet med bara denna spotekslotion.. jag tycker redan det ser ut som om jag fått linjer under ögonen.

  jag är oxå lite konfunderad över det med träning.. började oxå träna regelbundet 1-2 månader innan detta. hur är det med träning nu? så vitt jag fattat av det jag läst så skall man inte träna och jag har låtit bli.. men det känns ju inte bra, jag skulle vilja träna jU!
  det med dator och stress kan jag mkt väl tänka mig stämmer, iaf av det jag läst. det är ju många, vitt skilda, problem som orsakas av sittande framför datorn.

  tack för din styrkekram! :) och alla andras kommentarer och hjälp, det betyder mkt!!

  //G.

 • *Galad­riel*
  Visa endast
  Tis 21 jun 2005 04:59 #0

  självklart blev det fel nånstans..

  "använder sådana krämer regelbundet.. innebär .. "

  "DU använder sådana krämer regelbundet SÄGER DU.. innebär .." skulle jag ha skrivit.

  och dessutom : Apotekslotion, inte spotekslotion.

  kram igen!

 • krakel­spekta­kel
  Visa endast
  Tor 30 jun 2005 21:03 #0

  Har du fått remiss till någon hudläkare?

  De kan bäst hjälpa dig vilka krämer du kan använda eller inte. Jag använder inte bara de receptbelagda krämerna nu utan har även andra dagkrämer. Däremot har jag av min hudläkare blivit rekommenderad att inte använda "scrub" eller ansiktsmasker längre, vilket jag använde tidigare. Om du talar om för läkaren vad du använde tidigare så kommer h*n säkert kunna tala om för dig vilka du kan fortsätta använda och vilka som bör kastas bort.

  Nu använder jag bara Propyless och Metronidazolgel på kvällen. Om utslagen börjar blossa upp så brukar jag använda krämen både morgon och kväll och sen så trappar jag ner igen efter ett tag.

  Angående träningen så tränar jag regelbundet igen, det enda som är en nackdel är att jag blir väldigt lätt röd i ansiktet och att det håller i sig ett bra tag efter. Ska jag ut efteråt och det röda inte lägger sig så använder jag en grön foundation och voila jag får hudfärg igen Ser naturligare ut och täcker betydligt bättre än täckstift.
  Kram/krakel

Innehåll

Innehåll