• Ehjärt­aK = sant
    Äldre 9 May 16:47
    12919 visningar
    40 svar
    40
    12919

    Blir ringar i vitt guld alltid gråaktiga?

    Det är BARA ytbehandlade ringar som går att omrodinera. Detta gör man för att ringen annars gulnar i färgen. Problemet med omrodinering är inte att det är dyrt eller jobbigt - utan att en liten bit av ringen slipas ned varje gång (så efter ett antal år så har man inte speciellt mycket ring kvar). Något annat som är tänkvärt är att ringen bara är blank och fin precis efter rodineringen - sedan blir den snabbt flammig. Det brukar rekommenderas att man omrodinerar den 1 gång/år (men det betyder ju då inte att den är snygg i ett helt år).

    Om man vill undvika att ringen gulnar så bör man istället gå till en guldsmed och beställa en ring med minst 14% palladium. Dessa ringar skall inte omrodineras, utan bör (som alla andra smycken) putsas med jämna mellanrum för att vara blanka och fina. Men vittguld med 14% palladium gulnar alltså inte - utan är lite gråare i färgen av naturen.

    Om man eftersträvar en blank ring (silverfärgad) kan man välja platina. Det är dyrt - men om man vill få ett silverintryck så är det ett bra alternativ.

    I vanliga guldsmedsaffärer är de dock _ibland_ lite luriga och inte vill tala om detta. Vissa vill inte ens tala om vilken palladiumhalt de använder (eller snarare inte använder ).

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 10 May 22:59
    #0

    Majlo:
    har du sett hur det ser ut när en rodinerad ring börjar "slitas"? Annars tycker jag att du skall ta reda på detta innan du bestämmer dig.
    Om du fortfarande tycker att en gulnad ring är snygg så är det ju bara att köra på det!

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 11 May 14:45
    #0

    krammia:
    nej, det är ju en definitionsfråga. Det är ju inte så att den blir direkt gråare med tiden (måste dock putsas precis som alla andra ädelmetaller). Men det är ett faktum att vittguld är lite gråaktigt redan från början om man jämför med t ex. silver eller platina.

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 12 May 10:27
    #0

    *Bella*:
    Det är palladium (eller nickel) som gör vittguldet "vitt" i färgen. Men de billigare ringarna som man köper i guldsmedsaffärer innehåller inte palladium eller nickel - utan man rodinerar dem istället för att de skall bli vita på ytan. När rodineringen sedan släpper så är det ganska självklart att ringen inte alls är vit längre. Så man kan INTE jämföra en rodinerad ring med en vittguldring med 14% palladium - det är två skilda saker. Istället bör man titta på en helt orodinerad vittguldring utan palladiumhalt - då borde man få en bättre bild av hur det ser ut när rodineringen helt har släppt (och däremellan får man gå med en flammig ring).

    Så åter igen (alla):
    Vill man ha silverfärgad ring - välj platina!
    Vill man ha en lite mörkare ton (inte samma silverkänsla, utan mer "guldkänsla") - välj vittguld med minst 14% palladium.

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 12 May 10:28
    #0

    flirtisen skulle självklart inte vara där *suck*.

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 12 May 15:26
    #0

    Enligt min guldsmed så kostade inte platina 4 ggr mer än vittguld - tror det var dubbla kostnaden ungefär. Men det kanske beror på vilken guldsmed man går till.

    Nackdelen (enligt honom) var att det är svårare att sätta in stenar i efterhand i platina (eftersom det är hårdare). Det går att göra det i efterhand, men bara om ringen är anpassad för det redan från början. Ofta vet man ju dock inte vad man kommer tycka/vilja senare. Så han rekommenderade att man skulle välja vittguld - om det inte var så att man tyckte att vitheten på ringen var allra viktigast. Dessutom tillade han att många trodde att man inte kunde repa platina - vilket han tydligt visade att det gick .

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 12 May 21:10
    #0

    lij:
    Nej, någon större skillnad är det ju egentligen inte. Men om man håller en vittguldring och en platinaring bredvid varandra så ser man att platinaringen är "vitare". Men båda metallerna är ju självklart grå eller vad man skall säga .

  • Ehjärt­aK = sant
    Äldre 13 May 08:57
    #0

    Ja - man bör ju absolut gå till en guldsmed och titta både på vittguld, platina osv innan man bestämmer sig!!

    Jag hade en jätte bra guldsmed - hos honom fick man titta, känna och jämföra hur mycket man ville. Det var alldeles perfekt .

Svar på tråden Blir ringar i vitt guld alltid gråaktiga?