Publicerad 6 April 2011

Fotograf:

Glöm inte tullen

Om du beställer en brudklänning från Kina blir du kanske glad om företaget anger att varan är frakt- och skattefri. Men om du ser att företaget har fuskat med tulldeklarationen, så gör du dig skyldig till smuggelbrott om du inte anmäler det till Tullverket.
Relaterat

Fakta

Fakta internethandel

Vissa kinaföretag har satt i system att skriva ”prov” eller ”gåva” på paketets tulldeklaration, eller att skriva att varan är värd mindre än vad den är. Allt för att slippa betala importavgifter till EU. Vid en tullkontroll innebär det att du som konsument får stå för oförutsedda kostnader, något som är mycket vanligt, enligt Tullverkets kundservice.
Bröllopstorget.se-medlemmen Myran69 har erfarenheter av den här typen av kundservice.
– Jag har beställt klänningar som nu har fastnat i tullen. I Kina blev de bedrövade och erbjöd mig att skicka en faktura på en billigare summa, så att jag kan slippa tull och moms på så stor summa. De har skrivit ”prov” på paketet och menar att jag också kan uppge det, skriver hon.

Ansvarig importör
Men om du ser att företaget har fuskat med tulldeklarationen, så gör du dig skyldig till smuggelbrott om du inte anmäler det till Tullverket. Du som importör är alltid ansvarig för att tulldeklarationen överensstämmer med paketets innehåll och att importavgifterna betalas på ett korrekt sätt.
På webbplatsen där Myran69 beställde står att varorna är frakt- och skattefria, ”no shipping, no taxes”, vilket av kunden kan missuppfattas som att inga övriga kostnader tillkommer. Nätet är ingen skattefri zon och du är skyldig att betala importavgifter på varor som du köper utanför EU.
På handelsföretagens organisation Svensk handel medger man att brudklänningar tillhör en av de branscher som kan vara särskilt utsatta för kopiering och konkurrens från internethandeln.
– Det är självklart väldigt tråkigt att det kan fungera så här, men vi har en fri marknad och hur man köper sin klänning måste var och en avgöra själv, säger Maria Sandow, branschansvarig för kläd och sko inom Svensk handel. Men det är viktigt att handeln sker inom de regel- och lagverk som finns.
Textstorlek 1 2 3
Visa kommentarer...