*

Publicerad 18 november 2010 Uppdaterad 28 mars 2014
Textstorlek 1 2 3
Artikelserie:

Ringar & smycken

Vigselring - Alliansring

Fakta och råd om vigselring och alliansringar finner ni här.

Relaterat

Fakta

Tips:

Latinska ord
Alltid trogen - SEMPER FIDELIS

Den som söker finner - QUI QUAERIT INVENIT

Fånga dagen (av Horatius) - CARPE DIEM


Gå med mig - VADE MECUM

I ande och sanning (av Versio Vulgata, Ioh. 4:24) - IN SPIRITU ET VERITATE

In i döden trogen - NIL VOLETIBUS ARDUUM

Konsten att älska - ARS AMANDI

Kärleken övervinner allt (av Vergilius) - AMOR VINCIT OMNIA


Mitt hjärta är ditt - CORDA MEA TIBI EST

Sann glädje är en allvarlig sak - RES SEVERA EST VERUM GAUDIUM

Sann vänskap är evig. (av Cicero) VARAE AMICITIAESEMPERITERNAE SUNT

Tills döden skiljer oss åt - NEMO NISI MORS

Latinska citaten ska främst ses som underhållande information, faktan har inte granskats av tredje part. Om du vill gravera in det i t.ex en ring så bör citatet granskas av någon som är latinkunnig.Om ni väljer att gifta er i kyrkan måste kvinnan bära en ring på sitt vänstra ringfinger. Det finns inget krav på att mannen ska bära ring så det kan ni bestämma själva. Om ni gifter er borgerligt däremot så är det frivilligt med vigselring för båda.

Gravering

- Om man köper varsin ring skrivs ofta bådas namn bredvid varandra plus vigseldatum. I brudens ring står mannens namn först och i brudgummens ring står kvinnans namn först.

- Om ni väljer att bara kvinnan ska få ytterligare en guldring ingraveras ofta bådas namn och vigseldatum i denna och mannen brukar få vigseldatumet ingraverat i sin förlovningsring.

Alliansring

Utformningen av ringen kan nuförtiden se ut lite hur som helst, i Sverige börjar idag alliansringen tränga ut den släta guldringen. Alliansring kallas den ring som har flera stenar, vanligtvis diamanter. Den vanligaste ringen utomlands är solitären - denna ring består av en stor diamant, men den kan också ha mindre omkringliggande stenar.

Andra ideér

Om man inte tycker att vigselringen matchar förlovningsringen kan man flytta förlovningsringen till högerhanden. Om man trots allt vill visa att man är gift och om kassan tillåter kan man köpa ytterligare en ring att bära på vänster ringfinger, en som matchar vigselringen.
I denna tredje ring kan man t.ex. gravera in datumet man först träffades och på så sätt har man bundit samman alla viktiga händelser.

Oftast träs ringarna på i den ordning de kommer, dvs. innerst på ringfingret sitter förlovningsringen och ytterst sitter vigselringen.

Läs mer

Publicerad 18 november 2010 Uppdaterad 28 mars 2014
Textstorlek 1 2 3

Innehåll

Missa inte

Hitta lokala företag

Alltid aktuellt på vigsel

Tips för festen

Alltid populärt på mode