Förberedelser inför borgerlig vigsel

Det finns många anledningar varför man väljer att gifta sig borgerligt t.ex om man vill att bröllopet ska vara lite enklare eller om man har varit gift tidigare.


Borgerlig vigsel är rättsligt bindande utan religiösa inslag så detta är även ett bra alternativ om man har olika religioner eller inte är religiös.

En borgerlig vigsel känns för många vara ett ställningstagande och ett alternativ som överensstämmer med deras personliga livsåskådning och därigenom blir valet ett naturligt sätt att inleda deras livsväg tillsammans.

Ett borgerligt bröllop behöver dock inte begränsa festligheterna eller på något sätt göra avkall på fina traditioner, ni kan utforma er vigsel och ert bröllop precis som ni vill.
Snarare gör ett borgerligt bröllop att man har större valmöjligheter att utforma sitt bröllop precis så som man själv vill.
Till en borgerlig vigsel passar det t.ex att ha i princip vilka kläder som helst, traditionell bröllopsklänning, dräkt eller en färgad klänning som man dessutom kan återanvända. Mannen kan också välja att ha alltfrån jeans till frack, variations möjligheterna är oändliga.
Ta god tid på er och tänk noga igenom hur ni vill att er stora dag ska vara, det är en dag som ni alltid vill se tillbaks på med största glädje.


Praktiska förberedelser

Vänd er till kommunkontoret eller tingsrätten i den ort ni vill gifta er i och beställ tid. En borgerlig vigsel kan bokas med kort varsel, men om man har krav på exakt tidpunkt eller annat arrangemang är det ändå bra att boka i god tid.

Länsstyrelsen utser borgerliga vigselförrättare för respektive kommun, dessa kan tex. vara borgmästare, kommunalråd, rektorer eller sjö- och flygkaptener. Vanligaste platsen att vigas på är Rådhuset eller Statshuset, men efter överenskommelse med vigselförrättaren kan vigseln äga rum på annan plats. Man kan gifta sig i princip var som helst, på väg till bröllopsresan tex i VIP-rummet på Arlanda, på ett slott, utomhus på någon romantisk plats eller i luftballong, endast fantasin begränsar.


De som vill gifta sig ska begära hindersprövning, denna är till för att undersöka att inga hinder för äktenskapet finns. Hindersprövningsintyget gäller sedan i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren. Läs mer om hindersprövning under Juridik.

Kostnader

Gifter ni er i det kommunala vigselrummet som Stadshuset och Rådhuset är vigseln nästan alltid utan kostnad. Om man däremot väljer en annan plats t.ex på en herrgård eller i skärgården tillkommer ersättning till vigselförrättaren.

Vittnen

Två vittnen ska närvara vid vigseln. Namn och adress på dessa anges vid beställning av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kallas istället två kommunala tjänstemän.
Släkt och familj är godkända som vittnen både vad gäller ansökan och som vittnen vid akten. Vittnet måste dock vara fyllda 18 år.