Pärlor

Untitled document

Från tidernas begynnelse har pärlor symboliserat kärlek, lycka och tur, kanske är det just därför de är så omtyckta att bära på bröllop.

Vad är en pärla
En pärla är resultatet av att ett främmande föremål trängt in i musslan, klarar musslan inte av att stöta ut föremålet, kapslar den in det.
Odlingstekniken går till på följande sätt, man för in en rund kula från tex ett snäckskal samt en bit från en sötvattensmussla och en liten del av ett annat ostron i moder-ostronets mun.
Om ostronet tar emot detta börjar den sedan avsöndra tusentals lager med pärlemor runt det främmande föremålet och på så vis formas en pärla som till slut blir hård och glänsande. För att musslan ska överleva måste den rengöras ofta, ju bättre musslan mår desto fler lager av pärlsubstans väver den.
Pärlor består av vatten och proteiner, närmare bestämt 91% kalcium karbonat, 6% organiska material, 2% vatten och 1% miniral salt.
Den odlade pärlan kallas ibland felaktigt för äkta pärla, visst finns det fortfarande äkta pärlor som kommer till helt av en slump, men de är otroligt sällsynta på marknaden idag. Den naturligt äkta pärlan är endast den som naturen själv skapat då kanske ett litet sandkorn eller snäckskal av misstag hamnat i musslans mun och omslutit kornet med många lager av pärlemor.
Det finns ca 10 000 olika musselsorter, men bara ett 70-tal som kan producera pärlor. Eftersom musslorna är olika, blir även pärlorna olika. Har man tur och musslan överlever behandlingen blir det en pärla.
Mabépärlan är också en typ av odlad pärla, men "kulan" är ersatt av en halv pärla. Den halva kulan placeras sedan på insidan av musslans skal och täcks av pärlemor. Det kan också bli en pärla utan någon kärna alls "Keshi", dessa pärlor består endast av pärlsubstans och de är oftast små och ojämna i formen.

Pärlor kan ha föjande former:
Rund: perfekt sfär
Halvrund: en aning oregelbunden sfär
Semi-barock: symetriskt droppformad eller oval
Barock: osymetrisk form, knölar etc.
Cirklar: distinkta ringar runtom pärlan
Keshi: små pärlor som inte har någon kärna utan består endast av pärlemor, oftast knölig form
Mabe: halva pärlor som odlas på pärlostronets inneryta.

Ytskikt
Pärlor bedöms på hur perfekt ytskikt pärlan har och hur tjockt och jämnt pärlemorlagret är. Små gropar, rispor eller fläckar sänker värdet på pärlan.
När man har tagit hänsyn till storlek, färg, lyster och form graderar man ofta in pärlorna i tre kategorier A, B, C.
A: Pärlor av utmärkt kvalité och lyster, utan ytdefekter eller i så fall ytterst lite och då begränsade till en liten del av pärlan.
B: Pärlor med få ytdefekter med bra eller medelbra lyster.
C: Pärlor med många ytdefekter med halvbra till medelbra lyster.

Söderhavspärlor -Svarta pärlor
Den svarta pärlan sägs vara den mest magiska av alla juveler och de är de mest värdefulla och eftersökta pärlorna i världen, på grund av den skönhet och lyster som bara dessa pärlor har.
En odlad svart pärla har en skicklig pärlodlare fått fram genom en behandling av ett pärlostron som kallas "black-lipped" Pinktada Margaritifera. Lager på lager av pärlsubstans bildas och efter cirka 2-5 år är pärlan färdig, och vilken färg, form, storlek och lyster pärlan får är individuellt och bla beroende på moder-ostronets anlag och hur länge ostronet får stanna i lagunen. Pärlans storlek beror dels på hur stor kärnan är och ju längre tid pärlan får växa i ostronet, desto tjockare pärlemorlager ju högre lyster får den.
Av ungefär 100 ostron är det cirka 30 som formar en pärla och cirka två till tre blir perfekta. De flesta svarta pärlorna odlas men det händer att man finner helt naturliga pärlor men det är mycket sällsynt, ca 1 på 10 000 ostron och det är idag olagligt att dyka efter dem pga utrotningsrisken.

Värdering av svarta pärlor
Svarta pärlor värderas efter 5 kriterier, nämligen; storlek, färg, form, lyster och hur perfekt ytskiktet är, dvs hur tjockt och jämnt pärlemorlagret är.
Priserna på svarta pärlor varierar beroende på kvalité, de dyraste pärlorna har en sällsynt färg och är stora, runda, med en perfekt yta och har en mycket hög lyster. Många föredrar dock den barocka pärlan som är lite ojämn men har ett lägre pris. Ett enkelt hängsmycke med en pärla kan kosta allt från ca 1500 kr och uppåt. Priserna för lösa pärlor ligger på ca 800 kr för en liten pärla av medelkvalité, och upp till 80 000 kr för en rund 18mm pärla av perfekt kvalité.
Svarta pärlor produceras på Tahiti och övriga Franska Polynesien, men också Cook öarna står för en del av världsexporten. Odling av svarta pärlor är väldigt svårt, en del odlings experiment förekom redan på 60-talet, men den första kommersiella pärlodlingen på t.ex Cook Island började först 1989.

Storleken ska mätas där pärlan är som minst. Storleken varierar från 8mm - 12+mm. En del pärlor blir 16 mm och i sällsynta fall 18 mm eller mer. Storleksrekordet för en svart pärla är 21 mm. Ju större pärla desto dyrare blir den. Om en svart pärla är mindre än 8 mm så är det troligtvis ej en äkta svart pärla utan en söt- eller saltvattenspärla som färgats på konstgjord väg. Ett äkthetsbevis rekommenderas därför vid köp av svarta pärlor.

Färgerna i odlade svarta pärlor är helt naturliga och skiftar beroende på på ljus, trots sitt namn är de sällan svarta utan färgerna skiftar i grått, silver, guld, blått, grönt, rosa, aubergine, brons, svart och vitt. De dyraste pärlorna har en sällsynt färg, till de mer ovanliga hör aubergine, marinblå och grönfärgade, men man ska alltid köpa den färg som man tycker bäst om.
Lystern bedöms på blankheten och hur bra en pärla reflekterar ljus. På riktigt fina svarta pärlor kan det kan bli en spegeleffekt eller ett regnbågsskimmer.


Söderhavspärlor - Vita pärlor
Det finns även söderhavspärlor som odlas på andra ställen än Tahiti och Cookisland, men då kommer de från ett annat pärlostron, nämligen från den vita musslan Pinctada Maxima som lever mellan Burma och nordvästra Australien.
Odlade pärlor från Burma och Indonesien är oftast gula i tonen medan de från Australien oftast är vita eller silvergrå. Pärlostron från Australien kallas därför "silver-lipped" Pinctada Maxima.


Söderhavspärlor - Cook Islands naturliga guldpärlor
99,9% av hela världens pärlor är odlade. Cook Islands är dock välsignad med en ö som producerar helt naturliga pärlor och de värderas likadant som de svarta pärlorna.
Ön heter Tongareva och ligger i den norra ögruppen, i lagunen söker dykare efter det "guldfärgade pärl ostronet" Pinctada maculata. Lokalbefolkningen kallar pärlan "pipi" som betyder pytteliten och storleken varierar från 3-6 mm. Färgen på dessa pärlor är oftast vita, creme eller guldfärgade varav de sistnämnda är de mest eftertraktade och dyrbaraste.

Söt- och saltvattens pärlor
Japan är världsledande i att odla pärlor, på 20-talet kom pärlodlingarna i Japan igång i större skala. Idag ligger de större odlingarna vid Japans sydliga kuster och musslan pälorna odlas i kallas Akoyamusslan som på latin heter Pinctada Martensi Fucata.

Akoyamusslan producerar pärlor som är mellan 2-10 mm. De vanligaste pärlstorlekarna som säljs är 6-7 mm. Större pärlor än så är ovanliga och priset på pärlan stiger ju tjockare skalet är. Rundheten och färgen inverkar också på priset, de rosa/blåtonade pärlorna anses vara finare, varför de betingar ett högre pris.
Många pärlor är idag blekta eller färgade, tyvärr förloras lystern vid sådan hantering, men kunden styr marknaden och vill ha vita eller färgade jämna pärlor till bra pris.
Tunt skal ger ofta jämna pärlor, jämna pärlor med många lager pärlsubstans är dyra eftersom lystern då är större. En pärla av god kvalitet har cirka 0,5 mm tjockt lager av pärlsubstans. Man kan se hur tjockt lagret är genom att titta "igenom" pärlan med t.ex. en arbetsbelysning från baksidan, det går även att se om "kulan" är spräckt! Samma sak kan också verifieras i ett elektronmikroskop.

Billigast av pärlor är den odlade sötvattenpärlan som först började odlas i Biwasjön i Japan. Kina är idag en stor producent av dessa sötvattenspärlor och där används musslan Sankaku. Pärlodling är mycket arbetsintensivt, vilket har lett till att länder som Kina (med låga löner) kan erbjuda dessa collier till fördelaktiga priser.
Att odla sötvattenspärlor är dock betydligt lättare än att odla saltvattenspärlor. Ingreppet i musslan är inte lika stort och därför överlever de flesta pärlostron, dessutom behöver de inte alls rengöras vilket innebär en stor arbetsbesparing.
Förr var odlade sötvattenpärlor i allmänhet vita och tämligen färglösa medan odlade saltvattenpärlor hade bättre lyster. Numera har dock tekniken förbättrats och sötvattenpärlorna har fått bättre lyster och blivit betydligt rundare i formen. Det tar 2-5 år att få fram dessa pärlor, storlekar över 7 mm är sällsynta, men i sällsynta fall kan de faktiskt bli upp till 10 mm.
Saltvattenpärlan är dock hårdare och har en högre yttäthet än sötvattenpärlan vilket gör att den håller bättre mot slitage.

Så sköter du dina pärlor
Pärlor mår bra av att användas nära huden, vid förvaring skall de ligga på mjukt underlag och inte tillsammans med något som kan rispa pärlan. Förvara inte pärlor i lufttäta behållare eftersom de då kan bli uttorkade och spricka. Om du sällan använder dina pärlor kan du fukta dem någon gång ibland för att förhindra uttorkning.

Om du behöver rengöra ditt pärlsmycke blanda då lite vatten och mild oparfymerad tvål i en skål. Tvätta försiktigt infattningen och pärlan med en mjuk tandborste. Skölj med vatten och låt torka på en mjuk duk. Smörj sedan in pärlan med lite olivolja på en bomullstuss eller tops, detta förstärker pärlans lyster.
Utsätt inte ditt pärlsmycke för starka kemiska medel och undvik även kosmetika, hårspray eller stark värme. Lägg inte odlade pärlor på kalla eller varma underlag eftersom kärnan kan spricka av temperaturförändringen.

Imitationer: Majorica- och snäckskalspärlor
På Mallorca framställs Majoricapärlor, dessa är immiterade pärlor och är alltså ej äkta, därför har de inget gemensamt att göra med ovanstående. De kan dock vara vackra ändå och det finns spännande former och storlekar som musslorna inte klarar av. För att framställa majoricapärlor använder man en glaskula till kärna som får ett överdrag av en pärlessenslösning. Denna lösning består av ett ämne från fiskfjäll (guanin) som tillsammans med en annan lösning ger en skimrande lyster. Man doppar glaskulorna i denna lösning på liknande sätt som när man stöper ljus.
Precis som Majorica pärlan är snäckskalspärlor immiterade pärlor. Den enda skillnaden dem emellan är att snäckskalspärlor har en pärlemorkula som kärna istället för en glaskula.
Ett litet tips att se om en pärla är äkta är att försiktigt gnida pärlan mot en framtand, den äkta känns en aning sträv, den oäkta känns glatt.