Ishotellet i Jukkasjärvi

Fakta: Föreställ dig ett hotell helt byggt av is och snö – det är ingenting mindre än helt sagolikt. Icehotel uppe i Jukkasjärvi i norra Lappland, byggt av tusentals ton is och snö från Torne älv, återuppbyggs varje vinter. Hotellet är nog ett av Sveriges mest kända landmärken utomlands och de flesta utländska turister har på ett eller annat sätt hört talas om hotellet beläget uppe i ”tomteland”. Icehotel har både sviter och dubbelrum, en reception, pelarsal och den välkända ABSOLUT ICEBAR. Där minglar folk från alla delar av världen ända in till sena kvällen. Icehotel börjar byggas redan i november för att stå helt färdigt för vintersäsongen i december. När våren kommer med midnattssolens sken, smälter Icehotel sakta med säkert ner i Torne älv, för att sedan återuppstå vid samma tidpunkt nästa år.
Klimat: Kallt - mycket kallt!
Inomhustemperaturen ligger mellan –5 och –8 grader beroende på utomhustemperaturen som kan falla ända ner till –30 grader ibland. Lugn! Man behöver absolut inte frysa om natten. Man blir nerbäddad i sköna sovsäckar som är anpassade för arktiska klimatförhållanden.
Utflykter: Här finns en hel del aktiviteter att ta sig an. Vad sägs om hundspann? Basta eller bada i en badtunna utomhus? Skotertur? Samiska aktiviteter? Kom bara ihåg att ta med varma kläder såsom underställ eller långkalsonger och långärmad tröja. Varma sockor, helst i ull. Skoteroverall, skor, mössa och vantar ingår i boendepriset.
Iskyrkan: Icehotel har även en fin kyrka, att gifta sig här uppe är mycket populärt och exotiskt. Även den har en inomhustemperatur på –5 till –8 grader. Iskyrkan drivs av Jukkasjärvi församling, Svenska kyrkan, men förrättar även borgerliga vigslar. Om du vill veta mer om Iskyrkan kan du kontakta Icehotels bröllopskoordinator Eva Lundquist på e-post eva@icehotel.com eller telefon 0980-668 00.
kostnad: Varmt boende 1350-1695 per natt/per person, kallt boende 1700-3500 per natt/person. Dessa priser är giltiga vintersäsongen 2008-2009. Alla priser inkluderar frukost, sängkläder, handdukar, skoteroverall, skor, mössa och vantar.De flesta hotellrummen i varma boendet är nyligen renoverade och inredda enligt skandinavisk design. På området finns två restauranger, tre barer (varav en av is och snö) samt en lounge. Ombyte och förvaring inför övernattning i det kalla boendet sker i en varm avdelning i anknytning till Icehotel.